ABIEC salută decizia Guvernului privind compensarea directă pentru preţul energiei

M.I.
Companii / 22 ianuarie 2020

ABIEC salută decizia Guvernului privind compensarea directă pentru preţul energiei

Asociaţia Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) a luat act de faptul că Guvernul României a instituit o schema de ajutor de stat, bazată pe Ghidul European ETS, în vigoare din anul 2012 şi aplicat deja în 12 state europene, care prevede acordarea de compensări pentru emisiile indirecte de dioxid de carbon, incluse în preţul energiei, pentru agenţii economici din diverse domenii de activitate, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, compensările au rolul de a contracara efectul devastator al preţului energiei, puternic afectat de creşterea preţului certificatelor de carbon şi de a reduce riscul de relocare a unor industrii strategice pentru Uniunea Europeană, iar fondurile pentru compensarea propriu-zisă provin din veniturile obţinute în urma licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite ţării noastre, nefiind suportate de restul consumatorilor din România.

Marian Năstase, Preşedintele ABIEC, a declarat: "Pentru companiile reunite în cadrul ABIEC, actul normativ reprezintă un act reparator şi totodată o binevenită gură de oxigen, fără de care locurile de muncă ale salariaţilor acestor companii şi ale salariaţilor colaboratorilor lor ar fi fost ameninţate. Companiile din ABIEC se numără printre cei mai importanţi şi cei mai disciplinaţi contribuabili la bugetul de stat, şi sperăm că sprijinul astfel acordat va fi implementat cât mai rapid, pentru ca eforturile şi acţiunile Guvernului României să aibă eficienţa dorită. Calendarul rapid de aprobare a schemei de ajutor îndreptăţeşte Asociaţia Marilor Consumatori de Energie din România să fie optimistă cu privire la parcurgerea cât mai rapidă a paşilor necesari pentru implementarea ei în totalitate. Acest lucru ne va ajuta să rămânem competitivi pe pieţele globale şi să păstrăm locurile de muncă ale salariaţilor noştri".

În şedinţa din 20 decembrie 2019, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 115/ 2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea numărul 163/ 2012, cu modificările şi completările ulterioare şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costurile emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice.

Astfel, prin acordarea acestor compensări, Guvernul urmăreşte să elimine riscul ca unele capacităţi de producţie din România să devină necompetitive şi astfel, producţia lor să fie înlocuită cu importuri din afara Uniunii Europene.

Totodată, schema de ajutor este o recunoaştere a importanţei pe care autorităţile o dau industriei româneşti, în contextul unor condiţii de piaţă dificile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb