"ABN Amro", ţintă de preluare?

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 martie 2007

"ABN Amro", ţintă de preluare?

"Barclays" ar putea depune o ofertă pentru achiziţia băncii olandeze

"ABN Amro Holding" NV, cea mai mare bancă din Olanda, a devenit o ţintă de preluare pentru unele societăţi financiare, printe care "Barclays" Plc din Marea Britanie, spun surse apropiate acesteia, citate de agenţiile de presă internaţionale.

Oficialii "Barclays", a treia bancă din Marea Britanie, au declarat că vor face un anunţ în acest sens, ca să-şi clarifice poziţia, după ce au apărut speculaţii potrivit cărora cele două părţi sunt în negocieri. Până la închiderea ediţiei, "Barclays" nu îşi prezentase poziţia.

"Percepţia este că este supusă unor presiuni de ceva vreme, astfel că e posibil ca să nu fie singurul potenţial cumpărător", declară Jeremy Batstone, strateg în cadrul "Charles Stanley & Co." din Londra. Duminică, publicaţia britanică Sunday Times informa că "Barclays" a lansat o propunere neformală pentru "ABN Amro". În schimb, Wall Street Journal anunţa că "ABN Amro" rezistă propunerilor unor părţi interesate să o cumpere. Printre băncile care şi-au manifestat interesul să lanseze o ofertă pentru preluarea "ABN Amro" se numără "BNP Paribas" SA şi "Société Générale" din Franţa, susţine Wall Street Journal, citând surse anonime.

Atât oficialii "Société Générale", cât şi cei ai "BNP Paribas", "HSBC Holdings" Plc şi "Royal Bank of Scotland Group" nu au făcut comentarii pe marginea acestor speculaţii. La fel, reprezentanţii "Santander Central Hispano" SA şi "Banco Bilbao Vizcaya Argentaria" SA, cele mai mari bănci din Spania, au refuzat să comenteze, potrivit agenţiei Bloom­berg.

Cu o lună în urmă, directorul executiv al "Barclays", John Varley, a declarat că vrea ca banca pe care o conduce să crească în mod "agresiv" şi va lua în calcul realizarea de achiziţii ca să pătrundă pe pieţele în curs de formare. Dacă va prelua "ABN Amro", care are sucursale în 53 de ţări şi deţine "LaSalle Bank" din Chicago, "Barclays" se va extinde pe segmentul retail banking în afara Marii Britanii şi îşi va consolida poziţia în domeniul valorilor mobiliare şi al administrării de active.

Banca ar putea oferi circa 60 de miliarde de euro (80 de miliarde de dolari) pentru "ABN Amro", potrivit analistului Jean-Pierre Lambert din cadrul "Keefe, Bruyette & Woods" Ltd. Dacă va avea loc, fuziunea dintre "Barclays" şi ABN ar fi cea mai mare din sectorul financiar al Europei. Analiştii spun că o astfel de tranzacţie are sens atât din punct de vedere strategic, cât şi geografic.

"ABN Amro" are o valoare de piaţă de 57 miliarde de euro (76 miliarde de dolari), iar "Barclays" - de 44,9 miliarde de lire sterline (87 miliarde de dolari).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb