ABURELI STRATEGICE, DUPĂ "OPT BARIERE"  Mândria ASF este un zero - proiectul STEAM

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2016

Mândria ASF este un zero - proiectul STEAM

Autoritatea de Supraveghere Financiară se mândreşte degeaba cu proiectul STEAM, al cărui principal scop este îndeplinirea criteriilor pentru reclasificarea pieţei de capital autohtone din categoria pieţelor de frontieră, în grupa superioară a pieţelor emergente.

ASF a transmis, ieri, un comunicat de două pagini, în care se laudă cu numeroase realizări, în cadrul proiectului STEAM.

În realitate, piaţa de capital locală nu îndeplineşte criteriul de lichiditate dintre cele necesare promovării în categoria superioară, după cum a anunţat Bursa de Valori Bucureşti, în martie.

Proiectul STEAM a fost lansat în trimestrul al treilea al anului 2014.

În 2014, lichiditatea medie zilnică a BVB a fost de 11,7 milioane de euro. În 2015, a fost de 7,8 milioane de euro, iar, în acest an, până acum, de 7,5 milioane de euro. Adică, în scădere. Acesta este rezultatul proiectului STEAM.

Ca să fie clar: BVB are nevoie de lichiditate, ca să treacă la statutul de piaţă emergentă, iar proiectul ASF STEAM şi măsurile luate de BVB, sub conducerea polonezului Ludwik Sobolewski, nu au ajutat la îndeplinirea acestui criteriu.

Dar ASF a considerat de cuviinţă să se laude cu "nimicul".

Potrivit ASF, proiectul STEAM cuprinde obiective şi acţiuni specifice aliniate unor direcţii strategice structurate pe cinci piloni: Pilonul I: revizuirea legislaţiei primare şi secundare; Pilonul II: consolidarea şi modernizarea infrastructurii pieţei de capital; Pilonul III: dezvoltarea pieţei de obligaţiuni; Pilonul IV: stimularea creşterii numărului de emitenţi şi a lichidităţii pieţei de capital; Pilonul V: dezvoltarea pieţei de retail şi educaţie financiară (vezi insert).

Pentru acest an, ASF are pe agendă un pachet de priorităţi printre care se numără: elaborarea proiectului de lege privind fondurile de investiţii alternative (FIA) şi a proiectului de lege privind pieţele de instrumente financiare, prin care sunt implementate prevederile Directivei Europene MIFID II; reclasificarea şi actualizarea regulamentelor şi normelor secundare emise de autoritate; consolidarea în continuare a operatorilor din piaţă şi reautorizarea Depozitarului Central; desfăşurarea de acţiuni în vederea stimulării ofertelor publice de acţiuni şi obligaţiuni; îmbunătăţirea lichidităţii prin reglementarea instrumentelor financiare derivate; reducerea în continuare a unor comisioane pentru intermediari (market makers); analiza costurilor emisiunilor de obligaţiuni şi simplificarea fluxurilor de operaţiuni.

Realizările ASF

În cadrul Pilonului I, principalele acţiuni întreprinse de ASF au vizat:

"-elaborarea proiectului de lege privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiunile de piaţă şi a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 32/2012 privind OPCVM şi SAI, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Toate aceste proiecte de lege se află în prezent în faza de avizare interministerială;

-elaborarea unui proiect de lege privind pieţele de instrumente financiare şi a unui proiect de lege privind fondurile de investiţii alternative, aflate în prezent în faza de finalizare la nivelul subgrupurilor de lucru constituite de către ASF cu participanţii la piaţă;

-analizarea dispunerilor de măsuri emise de CNVM/ASF cu scopul preluării/adaptării/abrogării dispoziţiilor cuprinse de acestea, în vederea simplificării legislaţiei secundare a pieţei de capital prin preluarea, adaptarea sau abrogarea dispoziţiilor cuprinse de acestea".

În cadrul Pilonului II au fost urmărite direcţii de acţiune privind: "-evaluarea Sistemului RoClear al Depozitarului Central din perspectiva Recomandărilor ESCB-CESR în contextul aderării la platforma T2Securities;

-elaborarea unui proiect de regulament în vederea îmbunătăţirii activităţii de registru a Depozitarului Central;

-identificarea entităţilor din piaţa de capital interesate de constituirea unei Contrapărţi Centrale (CCP) şi constituirea acestora într-un grup de lucru".

În cadrul Pilonului III, acţiunile au fost îndreptate către acordarea de asistenţă tehnică de specialitate entităţilor implicate în derularea programului pilot (operatori piaţă, emitenţi, depozitar central, intermediari) privind emisiunea de obligaţiuni dedicată investitorilor de retail şi popularizarea acestui tip de finanţare în rândul companiilor şi a altor entităţi interesate.

În cadrul Pilonului IV au avut loc:

"-finalizarea procedurilor de trecere a societăţilor de pe RASDAQ pe o piaţă reglementată sau pe un ATS;

-extinderea posibilităţii de listare a emitenţilor români pe pieţe externe;

-eficientizarea şi fluidizarea tranzacţiilor de vânzare în lipsă, prin elaborarea regulamentului de modificare a Regulamentului CNVM nr.32/2006 şi a Regulamentului CNVM nr.5/2010".

Pilonul V, al cărui obiectiv este dezvoltarea pieţei de retail şi educaţia financiară, a avut ca principale direcţii de acţiune:

"-introducerea prin proiectul de lege privind fondurile de investiţii alternative şi prin proiectul de regulament emis atât în aplicarea Legii privind AFIA, cât şi a Legii privind FIA a condiţiilor de funcţionare a unor noi tipuri de organisme de plasament colectiv;

-analiza nivelului de implementare a principiilor guvernanţei corporative la nivelul emitenţilor;

-elaborarea unor reglementări contabile conforme cu IFRS, aplicabile entităţilor autorizate".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Bujetarilor de lux din asf va invit ca martori la tribunal ca n_am primit banii pe legea 151...totusi i-ati dat o amenda...ilfo cand dai banii????

    Ar trebui dat in judecata ASf ca el sa plateasca acesti bani catre minoritari si apoi sa ii recupereze negritoiu si ursache ca ei au aplicat legea stramb !

    Bataie de joc la adresa investitorilor ! 

    Societatile trebuiau doar suspendate pana platesc banii catre minoritari! 

    ASF nu sia indeplinit atributiile sau a facut acest lucru cu rea credinta. 

    Harinvest, Furturi de actiuni, Fratia de sifuri, Petromidia, Front running, Insider, transformarea din PIX a rasdaqului in piata nereglementata, Ilegalitatile de FP, SIF1, SIF IMOBILIARE, etc, etc etc ! 

    ASF se poate lauda doar cu Salariile nesimtite, Primele de obiectiv, de craciun in toiul verii, de vacanta, si cu schema de personal supraincarcata ! ASF o capusa uriasa pentru pietele reglementate ! 

    Cand vedem studiul de impact a lu ursache pentru cumpararile incrucisate la SIF-uri ! 

    O fi secret si il aflam peste 50 ani sau a disparut din custodia asf-ului ? 

    Poate il gaseste DNA !

    1. Ca actionar perdant la SIF-uri va rog sa solicitati insistent dlui vicepresedinte ASF Ursache, punerea la dispozitie a studiului de impact pentru cumpararile incrucisate la SIF-uri. Prin aprobarea acestei operatiuni, SIF4 a decis hotarator nedistribuirea de dividende la SIF1, iar SIF1 a inregistrat pana in momentul actual o pierdere potentiala de circa 10 milioane de lei.

      ai dreptate , ursache este in plus ca si ceilalti la asf pragul la sif -uri ar trebui eliminat dar sa cumpere f. de pensii si nu alde fercala

    A scazut ASF comisioanele pentru ca le-au crescut din plin Intermediarii, care degeaba acuza Statul de un anumit comportament pentru ca si ei il au pe acelasi sau chiar mai rau.

    si de aceea imi permit sa va rog a sterge ultima fraza cu introducerea IFRS la entitatile autorizate pentru pilonul V deoarece azi spus ca mandria ASF e Zero si nu Zero Barat. Pai IFRS trebuia introdus pe piata reglementata din 2007 si nu asteptat pana modifica Blackrock in 2012 bilantzu la ETF , pe care mai apoi l-a inchis:-)Daca nu era ASF cum putea sa modifice FP raportarea financiara imediat dupa listarea la resedinta lui Cher Lock Holmes:-) Cum a zis FP HOWEVER:-)BNY Melon e recomandata azi la cumparare deoarece are ca client pe FP. E gluma la fel precum BCR Chisinau...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb