• La Bursa din Sibiu, investitorii pot opera direct, fără intermediari
Importatorii şi exportatorii au posibilitatea să facă operaţiuni de hedging pe activul suport în nume şi cont propriu. Astfel, este eliminat rolul de intermediar al unei societăţi de servicii de inves-tiţii financiare. Cu alte cuvinte, importatorii şi exportatorii vor putea realiza tranzacţii la Bursa de la Sibiu în mod direct.
Noul Regulament CNVM, care va intra în vigoare de la data de 1 iulie, creează facilitatea traderilor constituiţi ca persoane juridice sub forma unei societăţi pe acţiuni sau a unei societăţi cu răspundere limitată să efectueze astfel de operaţiuni în nume şi cont propriu.
Ei trebuie să aibă ca obiect exclusiv de activitate tranzacţionarea în nume şi cont propriu a instrumentelor financiare derivate de natura contractelor futures şi opţiuni.
Preşedintele Bursei Monetar- Financiare şi de Mărfuri Sibiu (BMFMS), Teodor Ancuţa, ne-a declarat: "Este mult mai uşor să tranzacţioneze în acest mod. Pînă acum procedura era mai complicată, însă, o dată cu introducerea acestui capitol în Regulamentul CNVM, lucrurile sînt mult mai simple". Domnia sa consideră că o dată cu acestă facilitate, importatorii şi exportatorii îşi vor orienta atenţia către Bursa din Sibiu, putînd astfel să tranzacţioneze pe activul suport pe care ei activează. Capitalul social al traderilor constituiţi drept persoane juridice trebuie să fie, pînă la data de 31 decembrie 2005, de 20.000 euro, iar pînă la 31 decembrie 2006, de 50.000 euro.
Excepţie a celor menţionate anterior, fac societăţile comerciale care au ca obiect principal de activitate producerea, consumul sau comercializarea mărfurilor aflate în legătură economică cu activul suport al instrumentelor financiare derivate tranzacţionate în piaţa reglementată, care pot fi autorizate în calitate de trader, exclusiv pentru tranzacţionarea în cont propriu a instrumentelor financiare derivate avînd ca suport respectivele mărfuri.
Pentru a funcţiona conform cerinţelor reglementatorului de piaţă, traderul trebuie să întocmească rapoartele semestriale şi anuale, inclusiv situaţiile financiare şi alte documente legate de activitatea desfăşurată. Teodor Ancuţa este de părere că odată cu această reglementare, la Bursa de la Sibiu vor veni mai mulţi importatori şi exportatori decît înainte cînd trebuiau să acţioneze prin intermediul unui SSIF. Domnia sa condideră că vom asista la o creştere a lichidităţii pieţei în următoarea perioadă datorită acestor simplificări.
• Ce spun exportatorii
Secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi a Importatorilor din România, Mihai Ionescu, ne-a declarat:
"Posibilitatea ca traderul constituit drept persoană jurirică să activeze în nume şi cont propriu prezintă avantajul unui cost redus, dar la rîndul său şi intermediarul avea rolul său, respectiv acela de consultant în anumite probleme". Domnia sa crede că operaţiunile de hedging şi contractele futures, respectiv cele de opţiuni pot fi folosite pentru variaţii reduse ale cursului de schimb, iar nu pentru şocurile valutare. Pentru astfel de şocuri valutare, Mihai Ionescu spune că a propus Guvernului introducerea poliţei de asigurare pentru riscul valutar care trebuie să acopere variaţiile mari ale cursului.