Achiziţia privind corvetele, pe masa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti

George Marinescu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 6 ianuarie 2020

Contestarea atribuirii către asocierea Naval Group-Şantierul Naval Constanţa a contractului privind construcţia celor patru corvete destinate Forţelor Navale Române se află departe de soluţionare.

Deşi au trecut aproape şase luni de la desemnarea ofertei câştigătoare, încă nu se ştie dacă şi când asocierea Naval Group-Şantierul Naval Constanţa va începe construirea celor patru nave militare, deoarece contestaţia privind procedura de achiziţie se află încă pe rolul instanţei.

Curtea de Apel Bucureşti are pe rol recursul formulat de compania olandeză Damen Schelde Naval Shipbuilding BV cu privire la decizia din 7 noiembrie 2019 prin care Tribunalul Bucureşti respingea contestaţia firmei respective referitoare la procedura de achiziţie derulată anul trecut de Ministerul Apărării Naţionale.

Al doilea termen al recursului este fixat peste dou zile, pe 8 ianuarie, pentru ca olandezii de la Damen să răspundă la întâmpinările formulate de intimatul-pârât Ministerul Apărării Naţionale şi intimata-intervenientă SC Fincantieri SPA. La acest termen, la dosarul cauzei ar trebui să se găsească şi documentele cu caracter confidenţial şi înscrisurile clasificate aflate în dosarul iniţial de la Tribunalul Bucureşti.

Amintim că, după pronunţarea sentinţei instanţei de fond, compania Damen a transmis printr-un comunicat de presă că dosarul respectiv este unul "uriaş şi extrem de complex, prin anvergura sa". Reprezentanţii companiei au menţionat că, din cauza urgenţei cu care instanţele trebuie să judece litigiile în cazul achiziţiilor publice, judecătorul de la fond a fost nevoit să examineze mai mult de un an şi jumătate de procedură în doar câteva termene, timp insuficient pentru aprofundarea unor "chestiuni de legalitate a unei achiziţii militare de mai multe miliarde de euro, în care accesul la informaţii, timpul de studiu şi analiza amănunţită sunt, în mod firesc, esenţiale".

Damen, constructorul naval care deţine Şantierul Naval Galaţi şi managementul Şantierului Naval Mangalia a depus pe 9 iulie 2019 la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie prin care reclamă "multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare esenţial «Corvetă multifuncţională», acolo unde asocierea Naval Goup şi Şantierul Naval Constanţa a ieşit câştigătoare".

Damen acuză scurgerile de informaţii privind preţurile, fapt ce a dus în trecut la suspendarea procedurii, dar care n-a fost rezolvat, şi susţine că ar exista un risc ca navele să nu fie produse în totalitate în România. În plus, Damen acuză şi faptul că Fincantieri, celălalt participant la licitaţie, a intrat într-un parteneriat tocmai cu Naval Group, exact înaintea stabilirii ofertei câştigătoare de către MApN.

Ministerul Apărării a anunţat la începutul lunii iulie 2019 că asocierea Naval Group - Şantierul Naval Constanţa a fost desemnată câştigătoare în procedura de achiziţie a patru corvete multifuncţionale şi de modernizare a celor două fregate de tip 22 ale Forţelor Navale Române - Regele Ferdinand şi Regina Maria, două nave achiziţionate în urmă cu 15 ani din Marea Britanie, dar care sunt aproape complet descoperite pe partea de armament şi sisteme moderne.

Preţul oferit de asocierea câştigătoare, 1,2 miliarde de euro (inclusiv TVA), include construirea în ţară a tuturor celor patru corvete şi modernizarea cu aceleaşi sisteme a celor două fregate, precum şi dotarea iniţială cu armament (tunuri, rachete şi torpile).

Procedura de achiziţie a avut ca factor de departajare preţul cel mai scăzut, atâta timp cât cerinţele tehnice solicitate au fost îndeplinite de ofertanţi.

Amintim că stabilirea ofertei câştigătoare către asocierea condusă de compania din Hexagon, Naval Group, a avut loc imediat după întâlnirea pe care fostul ministru de resort, Gabriel Leş, a avut-o la sfârşitul lunii iunie cu Florence Parly, ministrul apărării din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb