Comisia economică, industrii şi servicii din Senat a dat, astăzi, raport favorabil unui proiect de lege prin care din banii rezultaţi în urma certificatelor de emisii de gaze să se construiască piste pentru biciclişti în Bucureşti şi să se cumpere microbuze pentru transportul şcolarilor.
Este vorba despre proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.17/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene.
"Proiectul privind implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti, utilizarea în comun a transportului public şi a bicicletei prezintă beneficii precum creşterea numărului de destinaţii accesibile şi disponibile utilizatorilor acestui mijloc de deplasare. Proiectul cuprinde următoarele componente principale: realizarea pistelor de biciclişti în zona centrală a Municipiului Bucureşti, crearea unui sistem de servicii de închiriere şi puncte intermodale pentru biciclişti, crearea de facilităţi de parcare pentru bicicletele private. Terenul aferent lucrărilor prevăzute în proiect este construit dintr-o reţea stradală orientată pe direcţiile NS şi EV, reţea care are în componenţă un număr de 61 bulevarde şi străzi în lungime totală de 99,90 km", se arată în expunerea de motive.
Potrivit acesteia, numărul total de deplasări cu autoturismul pe reţeaua rutieră a Municipiului Bucureşti în zona centrală este în medie de 400.000 vehicule circulante pe zi lucrătoare.
"Obiectivul general al proiectului este de a realiza o reţea mai extinsă a pistelor de biciclete. Prin urmare, prin aprobarea alocării Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice a sumei de 44,630 milioane lei se are în vedere realizarea unei reţele mai extinse a pistelor de biciclete în Municipiul Bucureşti", se arată în document.
Un alt proiect se referă la "Transformarea autobuzelor din funcţionarea pe Diesel în funcţionare cu gaz petrolier lichefiat".
"Acesta urmăreşte o reorientare a administraţiilor locale spre autovehicule nepoluante, care să constituie o alternativă la autovehiculele care folosesc surse clasice de carburant, în oraşul Ploieşti. Conform documentaţiei proiectului 'Transformarea autobuzelor din funcţionarea Diesel în funcţionare cu gaz petrolier lichefiat', trecerea de la utilizarea combustibilului Diesel la GPL conduce la reducerea cu aproximativ 1,07 tone de CO2/ lună per autobuz. Prin urmare, MMSC va primi suma de 22,315 milioane lei pentru acest proiect", adaugă comunicatul.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice ar putea primi 90,3 milioane lei pentru achiziţionarea unor microbuze în vederea asigurării transportului şcolar pentru elevii din comunităţile rurale îndepărtate de unităţile şcolare la care sunt arondaţi, respectiv 300 microbuze, tip 16+1 locuri şi 100 microbuze - 28+2 locuri.
De asemenea, suma este prevăzută şi pentru dotarea unităţilor administrativ-teritoriale în vederea asigurării mijloacelor de transport unităţilor de învăţământ preuniversitar care au în structură şi secţii de club sportiv şcolar, necesare deplasărilor sportivilor şi colectivelor tehnice aferente la competiţiile sportive interne şi internaţionale cu un număr de 65 bucăţi - 16+1 locuri, informează documentul citat.
Iniţiator al acestui proiect de lege este Guvernul României, iar Senatul este prima cameră sesizată. Proiectul urmează a avea un raport comun al Comisiei economice şi al Comisiei pentru mediu.