ACORD ISTORIC Marile puteri şi Iranul s-au înţeles asupra programului nuclear

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 noiembrie 2013

Marile puteri şi Iranul s-au înţeles asupra programului nuclear

Netanyahu: "Ceea ce s-a obţinut la Geneva nu este un acord istoric, este o greşeală istorică"

Update 08:13 Convorbire telefonică între Obama şi Netanyahu privind programul nuclear iranian

Preşedintele SUA, Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-au reafirmat obiectivul comun de a împiedica Iranul să obţină capabilităţi militare nucleare, în cadrul unei convorbiri telefonice pe care cei doi lideri au avut-o duminică, conform Casei Albe.

Cu ocazia acestei convorbiri telefonice preşedintele Obama a subliniat, conform unui purtător de cuvânt, că grupul 5+1, compus din cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi Germania, va căuta, cu ocazia viitoarelor negocieri cu Iranul, să obţină o "soluţie durabilă, paşnică şi globală, care să risipească îngrijorarea comunităţii internaţionale cu privire la programul nuclear iranian", potrivit surselor de presă.

Cu prilejul aceleiaşi convorbiri telefonice preşedintele Obama a precizat că SUA îşi menţin cu fermitate susţinerea pentru Israel, care are motive întemeiate să rămână sceptic cu privire la intenţiile Iranului.

Iranul este acuzat de Israel şi de puterile occidentale că încearcă să obţină arma nucleară sub acoperirea unui program nuclear civil.

---

Marile puteri şi Iranul au ajuns la un acord asupra programului nuclear al Teheranului în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Geneva, după patru zile de negocieri "dificile".

Acordul a fost anunţat după mai multe ore de blocaj în discuţie asupra "dreptului" la îmbogăţirea uraniului al Iranului.

"Am ajuns la un acord", a scris într-un mesaj postat pe Twitter Michael Mann, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, care a condus negocierile, mandatată de ONU şi Grupul 5+1. Mann nu a oferit detalii.

Acordul permite Iranului să îşi continue dreptul la îmbogăţirea uraniului încă şase luni, timp în care negociatorii vor căuta să ajungă la o înţelegere care permite Teheranului să continue programul nuclear la o capacitate considerabilă doar într-o modalitate paşnică, au anunţat negociatorii implicaţi în discuţiile pe tema programului nuclear al Teheranului.

O suită de lideri politici au salutat acordul de la Geneva, însă Israelul a criticat dur rezultatul negocierilor.

Israel: "Acordul de la Geneva, un acord prost"

Israelul a denunţat acordul încheiat la Geneva, afirmând că Teheranul a obţinut "ceea ce voia", potrivit biroului premierului Benjamin Netanyahu, informează sursele de presă.

"Este un acord prost, care oferă exact ceea ce voia Iranul, şi anume o ridicare semnificativă a sancţiunilor şi menţinerea unei părţi semnificative a programului său nuclear", se arată într-un comunicat.

"Presiunea economică la care este supus Iranul ar fi putut conduce la un acord mult mai bun, care ar fi prevăzut o desfiinţare a capacităţilor nucleare iraniene", apreciază biroul premierului israelian.

La rândul său, ministrul Economiei Naftali Bennett a oferit asigurări că Israelul nu este angajat prin acordul de la Geneva şi că are dreptul să se apere.

"Israelul nu este angajat prin acordul de la Geneva. Iranul ameninţă Israelul, iar Israelul are dreptul să se apere", a menţionat Bennett.

"Acordul lasă intactă maşina nucleară iraniană şi ar putea permite Iranului să producă o bombă într-o perioadă de şase-şapte săptămâni. Israelul este pregătit pentru orice eventualitate", a declarat ministrul.

Deşi liderii israelieni se aşteptau la un aranjament la Geneva, ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a rezumat sentimentul de înfrângere din Israel. Acordul de la Geneva constituie "cea mai mare victorie diplomatică a Iranului", a spus domnia sa.

"Acest acord este cea mai mare victorie diplomatică a Iranului, care a obţinut recunoaşterea presupusului său drept legitim de a îmbogăţi uraniu", a declarat Lieberman.

Întrebat despre un eventual atac israelian împotriva Iranului, Lieberman a subliniat că "toate opţiunile sunt pe masă". Conform surselor de presă, oficialul a explicat: "Securitatea poporului evreu şi populaţiei israeliene reprezintă unica responsabilitate a Guvernului israelian. Orice decizie cu privire la acest subiect va fi adoptată în mod independent şi responsabil".

Obama salută acordul asupra programului nuclear al Iranului drept o "primă etapă importantă"

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a calificat drept o "primă etapă importantă" acordul interimar încheiat cu Iranul asupra programului său nuclear, subliniind totodată că în acest dosar persistă "dificultăţi enorme".

Obama a oferit asigurări că acest acord, obţinut cu greu la Geneva, "barează calea, cel mai evident" Republicii islamice spre bomba atomică şi a îndemnat Congresul american să se abţină de la adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Iranului, potrivit Mediafax.

Lavrov: "Am înlăturat substanţial riscurile"

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, consideră că acordul încheiat la Geneva între Iran şi marile puteri oferă un cumul de factori în direcţia pozitivă, când "nimeni nu a pierdut şi toţi au de câştigat", transmit sursele de presă.

Domnia sa a precizat că astfel este înlăturat riscul de proliferare a armelor de distrugere în masă legat de programul nuclear iranian.

Potrivit surselor citate, Lavrov şi-a exprimat certitudinea că "realizarea acestui acord va consolida în mod serios încrederea, încredere care lipsea şi care cauza dispute suplimentare în această regiune a Orientului Mijlociu, în Nordul Africii, în zona Golfului Persic".

Astfel, acordul "va permite crearea de premise suplimentare pentru atingerea acelui obiectiv care a fost trasat de comunitatea mondială în 2010: convocarea conferinţei în vederea înfiinţării în Orientul Mijlociu a unei zone libere de arme nucleare".

Oficialul şi-a exprimat speranţa că acordul "va avea un efect pozitiv şi asupra eforturilor în vederea reglementării problemei siriene, includerii Iranului în activitatea constructivă a tuturor pentru desfăşurarea conferinţei Geneva-2\", mai arată sursele de presă.

Rohani: Acordul de la Geneva deschide "noi orizonturi"

Preşedintele iranian Hassan Rohani a salutat acordul încheiat la Geneva între Iran şi marile puteri asupra controversatului program nuclear al Teheranului, afirmând că acesta "deschide noi orizonturi".

Negociatorii, prezenţi la Geneva, au salutat la rândul lor un "succes" pentru Iran, după cinci zile de negocieri dure cu reprezentanţii ţărilor din cadrul Grupului 5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania).

"Votul poporului pentru moderaţie şi angajament constructiv, dar şi eforturile neobosite ale echipelor de negociere vor deschide noi orizonturi", a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele moderat, care a lansat o politică de deschidere către Occident după ce a fost ales în această funcţie în iunie.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, care a condus negocierile alături de şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton, mandatată de ţările din cadrul Grupului 5+1, a declarat într-un mesaj postat pe Facebook că negocierile s-au "încheiat cu succes".

"Îmbogăţirea uraniului a fost recunoscută, sancţiunile sunt pe o pistă descendentă", a adăugat el, fără să ofere alte precizări asupra prevederilor acordului.

Şeful negociatorilor iranieni Abbas Araghchi a declarat, de asemenea, într-un mesaj postat pe Twitter, că programul iranian de îmbogăţire a uraniului a fost "recunoscut" în cursul negocierilor cu marile puteri, fără să precizeze dacă dreptul la îmbogăţirea uraniului, revendicat de către Teheran, este menţionat în acord.

Diplomaţii marilor puteri au negociat începând de miercuri, la Geneva, cu Iranul, în căutarea unui acord interimar pentru o perioadă de şase luni, care să aducă garanţii asupra caracterului paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul unei relaxări "limitate" a sancţiunilor care afectează economia iraniană.

Activităţile de îmbogăţire a uraniului se află în centrul unor îngrijorări ale occidentalilor şi israelienilor, care se tem că uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% ar putea să fie folosit de către Iran pentru a obţine uraniu îmbogăţit la nivelul de 90% în scopuri militare, în pofida dezminţirilor Teheranului. Regimul iranian afirmă că acest uraniu este destinat reactorului său de cercetare şi unor scopuri medicale.

Acordul cu Iranul va face lumea, Israelul şi partnerii SUA "mai sigure", afirmă Kerry

Acordul încheiat la Geneva asupra programului nuclear iranian va face "lumea mai sigură, Israelul şi partenerii (Statelor Unite) în regiune mai siguri", a declarat secretarul de Stat John Kerry, într-o conferinţă de presă.

"Prima etapă nu spune că Iranul are dreptul la îmbogăţirea (uraniului), indiferent ce spun anumite comentarii de interpretare", a subliniat Kerry.

Ashton: "Un acord asupra unui plan de acţiune"

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, înconjurată de toţi miniştrii angajaţi în negocierea asupra programului nuclear iranian, a citit la sediul ONU de la Geneva o declaraţie comună anunţând "un acord asupra unui plan de acţiune".

"Am ajuns la un acord asupra unui plan de acţiune", a spus Catherine Ashton, alături de care se afla ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif. Miniştrii ţărilor din cadrul grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) s-au felicitat între ei şi l-au felicitat pe Zarif, dar acesta a evitat să dea mâna cu Lady Ashton, din motive religioase.

Ea l-a îmbrăţişat, în schimb, pe secretarul de Stat John Kerry.

Westerwelle: "Acordul cu Iranul marchează un punct de cotitură\"

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a declarat că acordul semnat cu Iranul privind programul nuclear al Teheranului este un "punct de cotitură" şi că ţările occidentale s-au "apropiat bine" de "obiectivul (lor) de a împiedica o înarmare nucleară a Iranului".

"Am atins pentru prima dată o unitate politică asupra primilor paşi substanţiali", şi-a exprimat satisfacţia Westerwelle, care a îndemnat la "utilizarea lunilor următoare pentru construirea unei încrederi reciproce" şi şi-a exprimat dorinţa "unei continuări rapide a negocierilor în vederea unui acord final".

MAE: "Eforturi suplimentare sunt necesare în continuare"

Ministerul Afacerilor Externe român (MAE) salută acordul la care s-a ajuns, în cadrul negocierilor de la Geneva potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Această evoluţie este încurajatoare, însă eforturi suplimentare sunt necesare în continuare. În context, este esenţial angajamentul ferm al Iranului de a lua toate măsurile necesare pentru valorificarea pe deplin a actualei ferestre de oportunitate şi obţinerea de rezultate concrete", se precizează în document.

De asemenea, MAE subliniază, potrivit comunicatului, rolul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), inclusiv în privinţa monitorizării punerii în aplicare a Planului comun de acţiuni convenit la Geneva.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb