În urma propunerii Comisiei din 4 septembrie 2020, miniştrii UE au ajuns astăzi la un acord care va oferi mai multă claritate şi previzibilitate cu privire la măsurile de restricţionare a liberei circulaţii adoptate ca urmare a pandemiei de COVID-19, conform unui comunicat de presă. Comisia salută adoptarea propunerii de către Consiliu şi face următoarea declaraţie:
"Dreptul de a circula liberi în UE ne-a fost îngrădit sever din cauza pandemiei. În plus, cetăţenii se confruntă cu foarte multe norme şi proceduri diferite, informaţii neclare cu privire la zonele cu risc ridicat şi cu risc scăzut, precum şi cu o lipsă de claritate cu privire la ceea ce trebuie să facă atunci când călătoresc. În urmă cu o lună, Comisia a prezentat o propunere privind modalitatea de remediere a acestor probleme şi de sprijinire a milioanelor de cetăţeni ai UE care călătoresc în fiecare zi în UE. Astăzi, statele membre au ajuns la un acord cu privire la modul în care aceasta poate fi pusă în practică.
Salutăm acest acord, care va aduce mai multă claritate într-o situaţie în prezent confuză. Faptul că statele membre îşi unesc astăzi forţele trimite un semnal puternic cetăţenilor şi arată în mod clar că UE trece la fapte dacă este absolut necesar. Am învăţat din lecţiile trecutului: nu vom depăşi criza închizând frontierele în mod unilateral, ci acţionând împreună.
O hartă comună cu coduri de culori comune, bazată pe criterii comune, elaborată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, reprezintă primul rezultat important. Invităm acum statele membre să se asigure că sunt furnizate datele necesare astfel încât harta să poată fi actualizată săptămânal cu informaţii exacte privind situaţia epidemiologică din UE şi din regiunile sale.
În al doilea rând, deşi statele membre pot încă decide ce măsuri restrictive aplică, cum ar fi carantina sau testarea, solicităm statelor membre să se asigure că cetăţenilor li se oferă informaţii clare şi în timp util cu privire la ceea ce trebuie să facă şi la restricţiile în vigoare, conform acordului de astăzi. De asemenea, statele membre au convenit cu privire la recunoaşterea reciprocă a testelor şi vom continua să colaborăm cu acestea în vederea unei mai bune coordonări a cerinţelor în materie de testare şi de carantină.
Pentru milioanele de cetăţeni care au un motiv esenţial pentru a călători, fie din motive familiale importante, pentru a-şi asigura mijloacele de subzistenţă, fie pentru a garanta faptul că primim mărfurile de care avem nevoie, acordul de astăzi va aduce, de asemenea, o îmbunătăţire binevenită a situaţiei precare actuale. În aceste cazuri nu ar trebui aplicată nicio măsură de carantină.
Forţa noastră ca Uniune se manifestă atunci când acţionăm împreună pentru a proteja drepturile şi libertăţile noastre comune şi sănătatea cetăţenilor noştri. Acordul de astăzi este un bun exemplu în acest sens."
Toate informaţiile cu privire la călătoriile în UE vor fi disponibile pe platforma "Re-open EU" ("Să redeschidem UE"), care va conţine, de asemenea, un link către harta comună publicată periodic de către Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.
În ceea ce priveşte restricţiile privind libera circulaţie, statele membre ar trebui să furnizeze informaţii clare, cuprinzătoare şi în timp util, inclusiv cu privire la orice cerinţe conexe (de exemplu, un rezultat negativ la testul pentru depistarea infecţiei cu COVID-19 sau completarea formularului de localizare a pasagerilor), precum şi cu privire la măsurile aplicate călătorilor care sosesc din zone cu risc mai ridicat, cât mai devreme posibil înainte de intrarea în vigoare a noilor măsuri. Ca regulă generală, aceste informaţii ar trebui publicate cu 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a măsurilor, ţinând seama de faptul că este necesară o anumită flexibilitate în ceea ce priveşte urgenţele epidemiologice. Aceste informaţii vor fi puse la dispoziţie, de asemenea, pe platforma web "Re-open EU".