Acordul cu FMI întoarce Pilonul II de pensii private obligatorii la calendarul iniţial de contribuţii

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2009

Crinu Andănuţ: Este esenţial ca, de la 1 ianuarie 2010, nivelul contribuţiilor să revină la 3%

Crinu Andănuţ: Este esenţial ca, de la 1 ianuarie 2010, nivelul contribuţiilor să revină la 3%

Pierderi nete de aproape 350 de milioane de lei pentru contributori, pentru fiecare an în care nu este respectat calendarul de creştere

Acordul cu Fondul Monetar International, publicat miercuri seară, la Washington, prevede întoarcerea cât mai rapidă la calendarul iniţial de contribuţii virate către Pilonul II de pensii private obligatorii, după "îngheţarea" contribuţiilor la nivelul de 2% în 2009, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). "Pilonul II al sistemului de pensii va continua să fie alimentat cu majorări de contribuţii, aşa cum a fost stabilit iniţial", precizează memorandumul privind împrumutul pe care FMI îl acordă României.

Potrivit legii reformei pensiilor, care a instituit Pilonul II de pensii private obligatorii în ţara noastră, nivelul contribuţiilor virate în administrare privată începe la 2%, în 2008, şi creşte cu jumătate de procent la fiecare 1 ianuarie, pentru a ajunge la 6%, în 2016. După îngheţarea contribuţiilor la 2% în 2009, întoarcerea la calendarul iniţial de contribuţii, aşa cum prevede acordul cu FMI şi aşa cum s-a angajat statul român, înseamnă contribuţii de 3% virate către Pilonul II la 1 ianuarie 2010, şi nu 2,5% la aceeaşi dată.

Potrivit calculelor APAPR, fiecare an în care nivelul contribuţiilor rămâne sub calendarul de creştere prevăzut iniţial reprezintă pierderi nete de aproape 350 de milioane de lei (circa 83 de milioane de euro) pentru cei peste 4,3 milioane de contributori activi la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

"Prin îngheţarea contribuţiilor la 2% în 2009, statul român a provocat, deja, pierderi de aproape 350 de milioane de lei celor 4,3 milioane de contributori din Pilonul II. Fiecare an în care rămânem în urma calendarului iniţial de contribuţii înseamnă pierderi de încă 350 de milioane de lei pentru participanţi. De aceea, este esenţial ca, de la 1 ianuarie 2010, nivelul contribuţiilor să revină la 3%, aşa cum prevede calendarul iniţial al reformei şi aşa cum prevede acordul de aranjament financiar dintre FMI şi România", a declarat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb