Mai mulţi acţionari ai SIF Banat-Crişana (SIF1), care au candidat pentru un loc în conducere, au cerut CNVM să investigheze modul în care s-au desfăşurat alegerile în adunarea generală din 25 aprilie, a declarat Andrei Diaconescu, asociat la banca de investiţii Capital Partners, citat de NewsIn.
"În cererea depusă la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) am solicitat revocarea deciziei SIF1 cu privire la acţiunea concertată, revocarea AGA şi declanşarea unei investigaţii în privinţa votului prin corespondenţă", a spus Diaconescu.
Printre acţionarii care au depus sau urmează să depună cereri la CNVM se mai numără Dragoş-George Bîlteanu, administrator al Romenergo, şi Radu Octavian, patronul grupului de firme RTC.
La adunarea generală a acţionarilor SIF Banat-Crişana, desfăşurată pe 25 aprilie, mai mulţi acţionari au cerut refacerea AGA în termen de două luni, solicitarea fiind consemnată în procesul-verbal.
De asemenea, Andrei Diaconescu menţiona că "au fost numeroase intervenţii în cadrul AGA şi contestaţii".
"Nu a fost luată în calcul niciun fel de contestaţie, iar în comisia de numărare a voturilor, în care am fost prezent, nu am avut acces la voturile prin corespondenţă şi la cele exprimate electronic, lucru pentru care am depus, de asemenea, o contestaţie", declarase, pe 25 aprilie, Andrei Diaconescu.
SIF Banat-Crişana a suspendat drepturile de vot pentru 20% din totalul acţiunilor, după ce a presupus că mai multe grupuri de investitori acţionează în mod concertat.
Astfel, Ioan Cuzman, Emil Cazan, Ion Stancu, Pavel Belean şi Zoltan Hosszu au fost realeşi în conducerea SIF Banat Crişana, singurele nume noi fiind Carmen Dumitrescu şi Horia Ciorcilă.
• Preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a demisionat din CA al SIF Banat-Crişana
Preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a demisionat joi din Consiliul de Administraţie al SIF1 Banat Crişana.
"Decizia mea este întemeiată pe faptul că nu vreau să fac parte dintr-o structură de acest gen, în condiţiile în care s-au făcut abuzuri. Banca Transilvania a fost şi ea prejudiciată de aceste acţiuni de concertare cu fonduri deschise şi cu fonduri străine, cu care nu am avut şi nu avem nicio legătură. Toată procedura (de alegere a unui nou CA la SIF 1 - n.r.) a fost viciată de chestiunea cu acţiunea concertată", a spus Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, citat de NewsIn.
Potrivit acestuia, CNVM trebuie să intervină pentru a regla aceste probleme. "Nu se poate să procedezi ca în anii "50",afirmă Ciorcilă.
Preşedintele BT, cel mai mare acţionar SIF1, era unul dintre cei şapte membri aleşi în CA pentru următorii patru ani. (N.I.)