Acţionarii "Avicola" Slobozia (AVSL) au fost convocaţi, pe 10 aprilie, să decidă menţinerea la tranzacţionare pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB sau delistarea şi acordarea dreptului de retragere, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
La finalul anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară a obligat conducerea Avicola Slobozia să convoace acţionarii, ca să stabilească dacă societatea rămâne la tranzacţionare sau nu, după ce o decizie privind listarea pe ATS a fost anulată în instanţă.
Totodată, ASF a amendat conducerea companiei, pentru că întârzia procesul de evaluare, în vederea acordării dreptului de retragere acţionarilor, ca urmare a desfiinţării pieţei Rasdaq.
Legea desfiinţării Rasdaq a obligat emitenţii să decidă dacă se delis-tează sau se transferă pe unul din segmentele BVB, ieşirea de pe piaţa de capital generând drepturi de retragere pentru acţionari şi obligând emitenţii să parcurgă un proces de evaluare, pentru stabilirea preţului de retragere.
Reglementarea a generat multe probleme - fie companiile nu au respectat procedura de selectare a evaluatorului, fie procesul de evaluare a fost contestat, unele companii nici măcar nu şi-au convocat acţionarii, conform legii. În aceste condiţii, nemulţumirile au rămas să fie soluţionate în tribunale.
Într-o decizie din decembrie 2016, ASF notează că acţionarii Avicola Slobozia au hotărât, pe 13 iulie 2015, "revocarea hotărârii AGEA Avicola Slobozia SA nr.23/22.01.2015" şi au aprobat "ca societatea să rămână în continuare cotată pe piaţă" şi "efectuarea de către societate a demersurilor legale necesare în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor emise de societatea Avicola Slobozia SA pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO al Bursei de Valori Bucureşti", în condiţiile în care AGA, din 22 ianuarie 2015, hotărâse să respingă efectuarea "de către societate a demersurilor legale necesare în vederea admiterii la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, respectiv în cadrul unui sis-tem alternativ de tranzacţionare".
Conform ASF, în baza hotărârii acţionarilor, din 13.07.2015 şi a acordului de principiu al Bursei de Valori Bucureşti exprimat prin Decizia nr. 1008/21.09.2015, Autoritatea a emis Decizia nr. 2973/26.10.2015 prin care acţiunile emise de Avicola Slobozia SA au fost admise la tranzacţionare pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de BVB.
Dar această hotărâre de listare pe ATS a fost anulată, în instanţă. ASF menţionează: "Prin Hotărârea nr. 1382/22.09.2016, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 1366/98/2015, instanţa a respins în mod definitiv ca nefondat apelul formulat de către pârâta Avicola Slobozia SA, menţinând astfel hotărârea Tribunalului Ialomiţa nr. 1719/28.12.2015 prin care s-a constatat nulitatea absolută a Hotărârii AGEA din data de 13.07.2015".
Autoritatea consideră că, în contextul în care AGEA din 13.07.2015 a produs efecte juridice, acţiunile fiind în prezent admise la tranzacţionare în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare administrat de BVB începând cu data de 30.10.2015, acţionarii societăţii trebuie să se pronunţe cu privire la statutul de societate listată sau nelistată a Avicola Slobozia.
În acelaşi timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară a acordat amenzi conducerii Avicola Slobozia şi a obligat Consiliul de Administraţie să solicite oficiului registrului comerţului numirea unui expert autorizat independent în vederea întocmirii unui Raport de evaluare, potrivit unui raport al Autorităţii.
În prezent, acţiunile "Avicola" sunt suspendate de la tranzacţionare, din 26 septembrie 2016.
Societatea este controlată de Asociaţia Salariaţilor PAS, cu 82,12% din titluri, şi de Dumitru Stănoiu, cu un pachet de 11,89%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2017, 23:00)
Cat de proasta e presa financiara, nu-i asa, adino?