Acţionarii COMCM au decis declanşarea unei acţiuni în justiţie împotriva acţionarului Constantin Frăţilă, pentru activitatea din perioada în care a fost administrator la producătorul de materiale de construcţii, şi au aprobat din nou transferul firmei de la Bursa de la Bucureşti pe piaţa de la Sibiu.
AGA s-a derulat luni, iar deciziile au fost luate cu votul acţionarilor care deţin 56,76% din titlurile COMCM (CMCM), potrivit unui raport transmis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti.
Potrivit celor mai recente raportări, SIF Transilvania (SIF3) deţine 56,72% din acţiunile COMCM, iar fostul arbitru din Divizia A de fotbal Constantin Frăţilă are împreună cu fiica sa 41,58% din titluri.
La AGA s-au prezentat 19 acţionari care deţin 98,35% din acţiunile firmei, conform altui raport trans-mis Bursei.
"Încă de la începutul şedinţei AGOA, acţionarul minoritar Frăţilă Constantin, cu fiica acestuia Frăţilă Maria Alexandra (...), împreună cu alţi 13 acţionari deţinători au 0,0087% din capitalul social, printre care Frăţilă Mihaela şi Alexe Gabriela, ambele administratori ai COMC, au contestat prerogativa preşedintelui Consiliului de Administraţie de a conduce şedinţa AGOA, susţinând că preşedintele de şedinţă trebuie ales de acţionari. De asemenea, aceştia au contestat dreptul de a vota al acţionarului majoritar SIF Transilvania, prin reprezentant, conform procurii depuse în termen legal şi cu îndeplinirea tuturor condiţiilor legale, asupra desemnării secretariatului şe-dinţei", se arată în al doilea raport, citat de Mediafax.
Constantin Frăţilă a cerut "în mod insistent" să vadă procura reprezentantului SIF Transilvania, dar întrucât documentul nu i-a fost prezentat, acesta a cerut adminis-tratorului Gabriela Alexe să ceară ea procura.
"Frăţilă Constantin a fost în mod constant susţinut în acţiunile sale perturbatorii şi vădit şicanatorii de administratorul COMCM Alexe Gabriela. Deoarece, cu majoritatea celor prezenţi, care au votat atât în nume propriu, cât şi ca reprezentanţi conform instrucţiunilor avute, s-a reconfirmat preşedinte CA ca şi preşedinte al şedinţei AGOA, acţionarul Frăţilă Constantin s-a arătat nemulţumit şi a înţeles să nu mai participe la lucrările şedinţei. Aces-ta, împreună cu cei 14 acţionari (...) au procedat la ţinerea în mod nelegal şi nestatutar a unei < adunări generale > în care Frăţilă Constantin s-a autodesemnat preşedinte şi Mirleanu Ion a fost desemnat secretar. După aproximativ 5 minute Frăţilă Constantin împreună cu cei 14 acţionari mai sus menţionaţi au părăsit sala de şedinţă", se mai arată în raport.
Înainte de părăsirea sălii de şedinţă, Mihaela Frăţilă şi Gabriela Alexe au "aruncat pe masa preşedintelui de şedinţă două hârtii", una reprezentând un model de buletin de vot nesemnat, neştampilat şi nedatat, iar alta o "convocare" a unei şedinţe a Consiliului de Administraţie la COMCM semnată de cele două femei.
"Prin acest < buletin de vot secret > se urmărea pornirea acţiunii în răspundere împotriva adminis-tratorilor Simionescu Dan, Raţă Valentin (reprezentanţi ai SIF Transilvania - n.r.), şi a directorului general Nicolae Chelaru, precum şi desemnarea lui Frăţilă Constantin ca şi persoană împuternicită să exercite acţiunea în răspundere (...) În cadrul şedinţei AGOA nu s-a discutat şi prin urmare nici nu s-a aprobat pornirea vreunei acţiuni în răspundere împotriva persoanelor mai sus menţionate", se spune în raport.
Fostul arbitru a fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie din 2007 până în aprilie 2011, iar în aprilie - iulie 2011 a fost membru în CA. În luna iulie a anului trecut, Frăţilă a fost revocat din Consiliul de Administraţie, în urma unor divergenţe cu SIF Transilvania.
Între Frăţilă şi SIF Transilvania au apărut anul trecut o serie de divergenţe privind controlul Scut, o filială a COMCM. Frăţilă susţinea că deţine indirect controlul Scut, prin participaţia de la COMCM şi cea de la Scut.
În disputa cu SIF Transilvania, Frăţilă a cerut în octombrie 2011 în AGA formularea unei plângeri penale împotriva lui Mihai Fercală, preşedinte CA-director general la SIF, şi a unui fost preşedinte CA la COMCM, Stan Iulian. Propunerile au fost respinse, însă, în AGA. Frăţilă i-a acuzat atunci pe cei doi de înşelăciune, abuz în serviciu şi de prezentarea unor situaţii financiare nereale în cadrul tranzacţiei prin care SIF a vândut către COMCM 64% din acţiunile Scut. Valoarea tranzacţiei a fost "mult peste cea reală", potrivit datelor din convocatorul respectivei AGA.
Acţionarii COMCM au aprobat, luni, din nou pregătirea transferului firmei de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe piaţa de la Sibiu. O decizie similară a fost luată şi în luna decembrie a anului trecut, însă mutarea nu s-a realizat întrucât nu există încă un cadrul legal pe piaţa de capital pentru o astfel de operaţiune.
COMCM a înregistrat în primele şase luni o cifră de afaceri în scădere cu 33%, de la 13,3 milioane lei la 8,9 milioane lei. Pe de altă parte, profitul a fost de 1,2 milioane lei, faţă de 840.000 lei în perioada similară din 2011.
Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile COMCM a fost realizată în data de 24 septembrie, când preţul a scăzut cu 3,13%, la 0,133 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a firmei este de 31,4 milioane lei.