Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, nu s-a prezentat, ieri, la Adunarea Generală a Depozitarului Central, care era convocată chiar la solicitarea Bursei şi pentru care se pare că avea un mandat "în alb", din partea Consiliului de Administraţie, să voteze după cum consideră.
Astfel, AGA Depozitarului nu s-a ţinut la prima convocare, din lipsă de cvorum, prin absenţa acţionarului majoritar - BVB, urmând ca acţionarii să se întrunească astăzi.
Pe ordinea de zi, se află subiecte sensibile, asupra cărora se pare că Ludwik Sobolewski şi conducerea Depozitarului Central au opinii divergente.
Depozitarul trebuie să prezinte acţionarilor un raport privind stadiul aderării la Proiectul TARGET2 Securities (n.r. T2-S -serviciul unic paneuropean de decontare transfrontalieră), iar acţionarii trebuie să decidă asupra achiziţionării unui nou sistem IT şi să aleagă furnizorul acestui sistem.
În piaţă, se vorbeşte că Ludwik Sobolewski s-ar fi implicat în selecţia providerului IT de la Depozitar, adăugând pe listă, după finalizarea selecţiei, un nume în plus, din grupul Nasdaq OMX. Voci din piaţă spun că CEO-ul BVB ar dori amânarea migrării la T2-S, deşi Depozitarul Central a semnat cu Banca Centrală Europeană (BCE) înţelegerea cadru pentru acest proiect şi dorea să fie în primul val de migrare.
Este cel puţin ciudat că, după ce BVB a convocat acţionarii Depozitarului, Ludwik Sobolewski i-a lăsat cu ochii în soare, deşi AGA urma să se ţină cu câteva etaje mai jos de biroul său, chiar în clădirea BVB.
Cale întoarsă de la şedinţa care nu s-a mai ţinut au făcut, pe lângă acţionarii Depozitarului, şi un reprezentant al Băncii Centrale Europene şi unul al Băncii Naţionale a României, invitaţi la AGA.
Proiectul unui nou sistem IT la Depozitar este unul de câteva milioane de euro, iar amânarea migrării la T2-S ar putea costa şi ea tot câteva milioane, astfel că asumarea unor decizii privind aceste subiecte nu este uşoară.
Sunt voci care consideră că, de fapt, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti ar fi trebuit să se pronunţe asupra lor. Cei care sunt de această părere argumentează că, având o limită de competenţă pe proiecte de până la 500.000 de euro, Consiliul Bursei nu ar fi trebuit să-i acorde mandat directorului general pentru un proiect de câteva milioane, chiar dacă acela este unul al Depozitarului Central.
Potrivit unor surse, membri din conducerea Bursei urmau să se întâlnească, aseară, să discute, informal, subiectul mandatului acordat directorului BVB pentru Adunarea Generală a Depozitarului Central.
Unii sunt de părere că BVB a ajuns în situaţia să convoace acţionarii Depozitarului pentru că trebuiau tranşate subiectele propuse, iar instituţia însăşi nu dădea semne în acest sens.
Recent, Ludwik Sobolewski ne-a spus că se aşteaptă ca, după Adunarea Generală de la Depozitar, să fie concluzionate unele procese importante, de care depinde dezvoltarea pieţei de capital, şi ca acestea să fie continuate, după depăşirea unor pietre de hotar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2014, 00:32)
Sobolewski are o misiune grea spre imposibila in a salva BVB. Succes
1.1. dispret (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2014, 15:03)
Un nou gest de dispret al lui Sobolewski fata de actionarii depozitarului, fata de SIF-uri, fata de brokerii si reprezentantii fondurilor si bancilor prezenti acolo.
Un gest de desconsiderare al lui Sobolewski fata de efortul executivului si membrilor consiliului de administratie al depozitarului de a prezenta intr-o maniera profesionista proiectele si, in general, subiectele de pe agenda. Ca o paranteza, pentru curiosi, comparati materialele de la AGA Depozitarului pregatite pentru ieri, cu cele pregatite de Sobolewski pentru adunarea actionarilor BVB ce urmeaza. Veti vedea ca primele sunt de 7 ori mai bune decat ultimele, desi raportul castigurilor medii lunare ale celor doi executivi este exact invers, adica 1:7 in defavoarea depozitarului. Mai comparati-le si cu cele ale BVB. Un sigur lucru nou, dar scris prost, veti gasi: barierele enumerate de Cionga si puse din portrait in landscape de Sobolewski. Si asta pentru aproape o jumatate de milion de Euro pe an pentru leafa polonezului. Asa cum sunt listate acolo, asa le veti gasi si peste un an. Dar peste un an, actionarii BVB vor mai pierde inca cel putin 500.000 Euro. Si daca peste 2 ani se vor mai atrofia, vom constata ca nu acelea erau chiar problemele pietei.
O alta idee care merita retinuta este ca asa cum se vede Depozitarul merita o strategie de la managementul lui, macar se incearca, pe cand Bursa nu merita o strategie de la directorul ei. Ca acesta din urma nu se injoseste la nivelul BVB decat la a ridica uriasul salariu lunar de care vorbeam mai sus.
Bine, desconsiderarea pietei romanesti de catre polonez, nu e la prima ei infatisare, s-a mai repetat in mai multe forme:
- jocul de-a nevoia de derivate, adica in octombrie luam lectia in presa de la Sobolewski ca nu putem avea derivate, ca suntem prea slabi pe spot, dar in februarie ne spune ca acceleram un plan de relansare a derivatelor - iarna nu-i ca toamna
- in septembrie ne propunea o listare pe luna, acum am citit in presa ca poate ca nu e chiar asa rau ca nu avem listari (e greu tare)
- anul trecut ne propunea o contraparte centrala nationala cu BNR, acum lasa de inteles ca o face pe dedesupt, fara
- anul trecut ne arata potentialul pietei neutilizat, acum ne explica ca a gresit, avem de fapt avioane de reparat, nici vorba de potential, si mai vedem dupa aia
Va dati seama ca astea 6-7 idei (cu bariere cu tot) ne costa poate 100.000 Euro bucata? Ia mai cititi-le odata! Merita, nu?!
Si am uitat sa punem transportul si cazarea, ca fiecare dintre aceste idei sfidatoare apar in presa in scurtele tranzite prin Bucuresti ale lui Sobolewski, intre 2 conferinte-sejur, in locuri unde cand la noi e noapte, la aia e zi.
Inca ceva: sfidarea de mascul. Si nu oricum, ci cu articol hotarat: MASCULUL ALPHA DE LA BVB. Asta da strategie! Personala.
Citind de curand ca il apuca rasul de cate ori se gandeste la nevoia de strategie a BVB, poate ca e bine sa nu ne apuce plansul daca nu se gandeste cineva ca, totusi, chiar pentru un sfert din banii dati polonezului astuia, o strategie trebuie facuta. El nu are chef sa lucreze.
Nici un mandat in alb n-a avut chef sa exercite ieri. Asteptam ca prostii sa luam lumina. Dar nu s-a sculat omul. Azi nu ma mai scol eu. Nu merita!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2014, 15:33)
Like! Like! Like! Imi pare insa rau ca este singurul comment care se refera la dispretul polonezului. Inseamna ca suntem putini cei pe care ne deranjeaza. Trist, foarte trist...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2014, 16:09)
Foarte tare. Pacat ca ti-a trebuit atata timp pana sa realizezi cam cum sta treaba cu chelios. S-ar putea ca omul chiar sa aiba o strategioe: sa nu faca nimic, sa dea doar din gura, sa fie demis si sa-si incaseze clauza din contract. Vivat CA-ul BVB.
1.4. Sa fie schimbari (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2014, 16:19)
Toata conducerea. Cel Mai simplu. Si am verificat. Nu vad cine stie de materiale la depozitar. Care este notateA? Iar dada polonezul incAseaza este vina lui sau a ce lui care Ii da? Culmea prostiei! Si sa nu facem comparatii. Una e sa fii numiti de faraon si alta pus pe ce ai in spate. Asta este fiecare cu cv ul lui.
1.5. catre anonimul..cu dispretul (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Marius în data de 28.03.2014, 17:00)
1. Daca sunteti atat de infierbantat(a), ar trebui sa va dati arama pe fata...adica numele si functia.
2. E populista generalizarea cu sifuri, brokeri, banci. A cata oara nu se vine la aga din runda 1?
3. Separat de directorul BVB, de rolul si atributiile lui, trebuie sa vedeti utilitatea propunerilor DC in mod nemanipulat.
4. T2S e un proiect inutil in context, strecurat pe sub masa de n ori. Consuma banii actionarilor (inclusive BVB) fara sa aduca beneficii in aceasta perioada in care banii sunt o marfa rara.
5. DC incearca prin metode `specifice` sa se consolideze drept stat in stat, nu atat ca institutie, ci mai ales ca oameni `cheie`, director general si presedinte CA, in orice ordine vreti, sub privirea tulbure a `specialistilor` in guvernare corporativa din sistem
2. Depozitarul sa-si vada de treba lui
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2014, 06:23)
Bvb decide politica de acolo ca asa e firesc. Ce atata galagie.?! Schimbati si Directorul Depozitarului.
3. imbarligaturi
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2014, 07:27)
Alo, redactia
ce tot veniti cu imbarligaturi ? oare vreti scandaluri ca la Maruta sau acces direct ? Depozitarul e al BVB, probabil au fost motive intemeiate pentru care s-a amanat pe astazi AGA
nu cred ca a stat Sobolewski la etaj si nu a vrut sa coboare la adunare. Vedeti ca inclusiv la societatile foarte mari cum e Transgaz sau altele. nu s-a tinut AGA la prima convocare
4. cuirasat
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2014, 08:02)
Dupa ce au reusit sa faca din BVB un cuirasat, cu vreo 20% mai mic decat era barcuta in 2011, in sfarsit baietii din CA au realizat ca DC si sistemele de tranzactionare/decontare trag piata in jos. cam tarziu. poate chiar prea tarziu
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2014, 09:50)
Este nelegala decizia de a acorda "mandat in alb" adica dreptul de decizie unei singure persoane cu privire la atributiile CB. In fapt, CB incearca sa se derobeze de posibilele consecinte ale deciziei lipsite de fundament pe care Sobo intentioneaza s-o impuna.
BVB a fost si este o capusa a DC si daca analizezi evolutia celor doua in ultimii 5 ani ai o imagine completa a modului in care BVB subzista pe spatele DC. Evident, nici DC nu este o simpla victima, fiind complice la situatia actuala si complacndu-se in aceasta situatie.
5. Oare i-a venit randul si lui?
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 28.03.2014, 10:02)
Nu stiu de ce, insa in toate institutiile controlate de oamenii BNR si ai sistemului bancar, administratorii straini s-au cam compromis, sau au fost compromisi. Tarom, CFR, etc. BVB n-are nici o sansa reala de revenire, atat timp cat ASF si actionariatul BVB vor fi controlate de bancile comerciale. Totusi, sa nu uitam ca piata de capital este alternativa la sistemul bancar, cand vine vorba de dezvoltarea economica a societatilor comerciale. Si ce-ati vrea, sa lase BNR sa se dezvolte antreprenoriatul romanesc? Prin intermediul pietei de capital? Niciodata, in veci... Mai ales acum... Sobolewski va sta putin in Romania, va incasa salariul, va fi apoi rejectat, din diverse motive bazate pe ineficienta. Asta deoarece sistemul bancar nu poate fi chiar asa, pe fata, administratorul pietei de capital. Acum au luat ASF, in trecut si chiar si in prezent au conducerea indirecta a BVB, insa sunt presiuni mari internationale in vederea unei facilitari a investitiilor, iar facilitarea este ceruta prin intermediul pietei de capital, care necesita o minima transparenta. Cine vrea transparenta in Romania? Poliiticienii? BNR? Bancherii romani? Bancherii straini care au inchiriat bancile romanesti? Hai sa fim seriosi...
6. ce se petrece la AGA DC?
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2014, 17:26)
Aveti idee in ce stadiu e AGA de la DC?