Acţionarii "Oltchim" discută peste două săptămâni majorarea capitalului cu 954 milioane lei

R.P
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 decembrie 2007

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Oltchim Râmnicu Vâlcea va discuta, pe 20 sau 21 decembrie, majorarea capitalului social al societăţii cu peste 954 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei, remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În urma acestei operaţiuni, capitalul combinatului va creşte de la 32,35 milioane de lei la peste 987 milioane de lei, prin conversia în acţiuni a creanţei de peste 508 milioane de lei deţinută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Compania Petro Carbo Chem SE (PCC SE) din Germania, care deţine 12,9 la sută din acţiunile Oltchim, va solicita AGEA să aprobe amânarea conversiei datoriei către AVAS pentru cel mult trei luni. Potrivit comunicatului, citat de Rompres, amânarea conversiei este solicitată până când se obţine un raport al unui expert cu privire la natura şi valoarea exactă a debitului şi la situaţia economică a societăţii. "Astfel de rapoarte vor fi obţinute nu mai târziu de trei luni de la AGEA. PCC SE se angajează să suporte costurile determinate de aceste rapoarte", se precizează în comunicat.

Companiile propuse pentru a realiza acest raport sunt PricewaterhouseCoopers şi Deloitte. Ulterior, în patru luni de la AGEA din decembrie se va convoca o nouă AGEA care, pe baza rapoartelor menţionate, va decide fie asupra conversiei, fie asupra plăţii datoriei conform unei scheme definitive. Acţionarii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au aprobat, în cadrul Adunării Generale din 16 noiembrie, bugetul de venituri şi cheltuieli rectificat pentru 2007, care prevede scăderea ţintei de profit la 2,1 milioane de lei pentru acest an, de la ţinta iniţială de 13 milioane de lei. Totodată, acţionarii combinatului au aprobat vânzarea Fabricii de conserve Conservil - Râureni prin licitaţie publică de tip competitiv, iar preţul minim de vânzare este de 16,462 milioane lei (fără TVA). De asemenea, a fost aprobată vânzarea în bloc a Fabricii de nutreţuri combinate Băbeni, Complexului de păsări Avicola Băbeni şi Complexului de porci Suinprod Băbeni la un preţ de pornire a licitaţiei de 20,55 milioane lei (fără TVA).

Combinatul Oltchim SA Râmnicu Vâlcea a raportat un profit brut de 3,36 milioane lei pe primele nouă luni ale anului, în scădere cu 57,8 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Diminuarea profitului a fost determinată de oprirea unor instalaţii, de cheltuieli neprevăzute de refacere şi repunerea în funcţiune a altor instalaţii tehnologice şi de pierderile înregistrate de diviziile companiei. Oltchim este una dintre cele mai mari companii de produse chimice din România şi din sud-estul Europei, înfiinţată în anul 1966 sub denumirea de Combinatul Chimic Râmnicu Vâlcea. Statul este acţionar majoritar la Oltchim, prin Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC), cu 95,73 la sută din capitalul societăţii, şi creditor principal, prin AVAS, cu o creanţă de 50,7 milioane dolari. Guvernul a decis, în luna iunie a anului trecut, ca datoriile Oltchim către AVAS să fie fi valorificate prin executarea silită a unor active independente de activitatea principală a companiei, respectiv Fabrica de conserve Râureni, Complexul de porci Suinprod Băbeni şi Complexul de păsări Avicola Băbeni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este rusinos ca tocmai un ziar de specialitate publica da te inexacte despre o societate cotata la BVB. Autorul articolului habar nu are ca participatia AVAS a scazut de la 95% la 53% ca urmare a anularii Hot. AGEA din 2003. Cine poate sa-mi spuna si mie cum mai poate avea loc majorarea de capital in situatia in care in convocatorul AGEA, modificat, s-a propus amanarea conversiei in actiuni a creantei detinuta de AVAS fata de Olchim?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb