Acţionarii Operatorului pieţei de energie electrică şi de gaze naturale din ţara noastră (OPCOM) au aprobat, în şedinţa de miercuri, participarea la capitalul social al Contrapărţii Centrale (CCP) locale, cu 3,2 milioane de euro, potrivit deciziilor publicate pe site-ul operatorului.
În luna mai, acţionarii OPCOM au aprobat contractarea unui credit de la BCR în suma cu care operatorul va participa la capitalul CCP, pe un termen de 10 ani.
Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, declara, în urmă cu şase luni, că participarea la capitalul social al entităţii reprezenta doar o problemă de decizie administrativă.
Domnia sa ne-a precizat: "Primul pas important a fost realizat. Cei care vor fi acţionarii acestei instituţii şi-au rezolvat, să zicem, problemele corporative în ceea ce priveşte decizia. Urmează înfiinţarea societăţii, după care vom continua colaborarea sub îndrumarea Băncii Naţionale a României (BNR) şi (vom obţine) autorizarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Iar, ulterior, cu siguranţă, instituţia va fi autorizată de ESMA, autoritatea europeană. Noi sperăm ca într-un an, un an şi jumătate, toate aceste procese să fie încheiate".
Domnul Ionescu a adăugat: "Este o condiţie esenţială (CCP), evident nu suficientă, dar absolut necesară pentru ca Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să devină o piaţă emergentă. Cu siguranţă, lichiditatea pieţei de capital va creşte, pe de o parte, iar pe de altă parte, din perspectiva pieţei de energie electrică, acesta fiind şi unul dintre cele importante motive pentru care avem susţinerea Autorităţii de Reglementare (ANRE) în acest proiect, vorbim despre modalitatea de administrare şi garantare a contractelor forward".
Conform proiectului, capitalul social al CCP-ului va fi de 16 milioane de euro, din care aportul BVB urmează să fie de cel mult zece milioane de euro. Acţionarii BVB au aprobat proiectul în adunarea din ianuarie.
Prin lansarea de noi produse şi pieţe, BVB are drept obiectiv dublarea valorii de tranzacţionare în următorii zece ani, până la 20 milioane de euro, în timp ce contractele futures pe energie vor sunt preconizate să ajungă la un volum de 10 milioane MWh/an, iar contractele forward la un volum de 21 milioane.
Potrivit planului prezentat de conducerea BVB, operatorul pieţei intenţionează să lanseze instrumente financiare derivate şi să-şi extindă gama de produse, în trei faze, pe parcursul următorilor cinci ani, astfel: faza I - lansarea contractelor futures având ca activ suport acţiuni listate, a instrumentelor financiare derivate cu activ suport energie electrică şi a contractelor futures pe curs de schimb valutar; faza II - lansarea contractelor futures pe indici bursieri şi opţiuni cu activ suport acţiuni; faza III - implementarea Platformei Reglementate pentru Împrumut, precum şi lansarea altor clase de active-suport. Totodată, proiectul BVB estimează că entitatea va ajunge pe profit în anul al doilea de funcţionare.
CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.
OPCOM administrează 15 pieţe de tranzacţionare a energiei electrice şi gazelor naturale şi pune la dispoziţie 95 de instrumente, fiind deţinută în proporţie majoritară de Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice.