Acţionarii Rompetrol Rafinare (RRC) au constatat, în AGA de miercuri, reglarea raportului activ net faţă de valoarea capitalului social subscris, sub rezerva confirmării reglementării nivelului activului net pe baza aprobării situaţiilor financiare auditate aferente exerciţiului financiar 2017, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
De asemenea, AGEA a luat act de implementarea măsurilor aprobate de Consiliul de Administraţie în vederea reglementării activului net relaţionat la capitalul social.
La finalul anului trecut, acţionarii "Rompetrol Rafinare" au decis continuarea activităţii companiei, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a atenţionat RRC că se găseşte în situaţia de dizolvare, în conformitate cu prevederile din legea 31/1990.
De asemenea, acţionarii au aprobat data de 31 decembrie 2017 până la care societatea va lua toate măsurile legale pentru remedierea situaţiei de dizolvare, pe baza raportului Consiliului de Administraţie, raportului extern Ernst & Young Assurance Services şi a raportului auditorului intern.
Faptul că RRC se afla în situaţie de dizolvare a fost semnalat de ziarul "BURSA", după care compania a anunţat că va convoca acţionarii.
Conform Legii 31, "dacă consiliul de administraţie, respectiv directoratul, constată că, în urma unor pierderi, stabilite prin situaţiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societăţii, determinat ca diferenţă între totalul activelor şi totalul datoriilor acesteia s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, va convoca de îndată adunarea generală extraordinară pentru a decide dacă societatea trebuie să fie dizolvată".
Rompetrol Rafinare are un capital social de 4.410.920.572 lei, iar, la finalul anului 2015, diferenţa dintre totalul activelor şi datoriile curente a fost de 1.806.972.148 lei, sub jumătate din capitalul social.
Acţionarii Rompetrol Rafinare sunt convocaţi, în data de 15 ianuarie 2018, ca să aprobe revocarea domnului Marius Mitruş din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii din partea statului român, Ministerul Energiei propunând ca înlocuitor pe Nicoleta Viorica Soisun, consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Marius Mitruş a scris pe Facebook, că între motivele revocării sale se numără diligenţe continue pe care le-a făcut pentru aducerea companiei în zona de legalitate: "La momentul numirii în funcţie, Activul net al companiei se afla în dezechilibru cronic faţă de jumătate din capitalul social (MINUS de peste 878 de milioane de lei).
Prin măsurile pe care le-am susţinut cu obstinenţă pentru a evita reducerea capitalului social al companiei (situaţie ce ar fi afectat şi măsurile dispuse de organele penale), la finalul, impus, al mandatului meu Activul net înregistrează un plus de 81 de milioane de lei peste jumătatea capitalului social.
DA, merit să fiu revocat pentru că am depus diligenţe continue pentru aducerea companiei în zona de legalitate".
În luna mai 2016, DIICOT au pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale "KazMunayGaz International NV" (fostă The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fostă "Rompetrol") şi "Rompetrol Rafinare", într-un nou dosar "Rompetrol", disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.