Acţionarii SIF 3 au aprobat dividendul de 0,0355 lei şi au respins pornirea acţiunilor în răspundere

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2020

Acţionarii SIF 3 au aprobat dividendul de 0,0355 lei şi au respins pornirea acţiunilor în răspundere

Conflictul dintre taberele Fercală şi Frăţilă continuă

Acţionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat în adunarea generală de ieri dividendul de 0,0355 lei pe acţiune, care oferă un randament brut de circa 11%, şi au respins pornirea acţiunii în instanţă împotriva celor două tabere care-şi dispută controlul asupra societăţii de investiţii financiare din Braşov, potrivit unui comunicat al emitentului.

Suma ce urmează să fie dată acţionarilor se ridică la 76,76 milioane de lei, echivalentul a 42,2% din profitul net realizat în 2019 de 181,8 milioane de lei. Restul de 104 milioane de lei va merge către contul de rezerve - surse proprii de finanţare constituite din profit.

Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende, este 6 octombrie (implicit data ex-dividend este 5 octombrie), în timp ce plăţile vor începe din data de 26 octombrie a acestui an.

Acţiunile SIF 3 sunt în prezent suspendate de la tranzacţionare prin decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), din data de 22 aprilie. În 27 aprilie, ASF a prelungit suspendarea de la tranzacţionare cu 10 zile.

Totodată, comunicatul SIF punctează că acţionarii au respins pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Constantin Frăţilă (pentru un prejudiciu de 4,48 mil. lei), a lui Crin-Valer Andănuţ (pentru un prejudiciu de 0,22 milioane lei), a lui Marius Adrian Moldova (prejudiciu de 300.000 euro). Acţionarii au respins şi pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Mihai Fercală, a lui Ştefan Szabo şi împotriva lui Dumitru Carapiti.

De asemenea, acţionarii au aprobat două puncte de pe ordinea de zi care sunt contradictorii, dar complementare în contextul în care cele două grupări - Frăţilă şi Fercală - îşi dispută controlul asupra societăţii şi în condiţiile în care ASF a decis (ilegal, spune Fercală) că gruparea abilitată să comunice în numele SIF 3 este cea formată din Constantin Frăţilă, Crinel-Valer Andanuţ, Marius-Adrian Moldovan şi Nicolae Petria, adică partea din consiliul de supraveghere al SIF 3 coagulat în jurul lui Constantin Frăţilă.

Astfel, acţionarii l-au împuternicit pe Mihai Fercală (art. 10 din hotărârile AGOA SIF3 din 28 aprilie) să semneze hotărârile AGOA şi să efectueze formalităţile de publicare şi înregistrare a acestora, dar şi pe Marius Adrian Moldovan (art. 17 din aceeaşi AGOA) să îndeplinească, în acelaşi timp, formalităţile de înregistrare a hotărârilor adunării generale a acţionarilor.

Grupul Frăţilă îl acuză pe Fercală că a închis locaţia adunării generale. Angajaţii SIF3 spun că AGA a fost interzisă de DSP şi Poliţie din cauza epidemiei

Gruparea din Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania (SIF3) coagulată în jurul lui Constantin Frăţilă a transmis ieri către BVB un comunicat prin care îl acuză pe Mihai Fercală că a dat dispoziţie, prin funcţia sa de preşedinte al Consiliului ARO Palace - filială a SIF Transilvania -, să se închidă sala unde trebuia să se desfăşoare adunarea generală ordinară a acţionarilor SIF3 de ieri.

Potrivit lui Crin-Valer Andănuţ, Marius Adrian Moldovan şi Constantin Frăţilă, membrii în Consiliul de Supraveghere la SIF Transilvania, şedinţa adunării era programată să se ţină în sala Europa din cadrul hotelului, începând cu ora 10:00. Pentru şedinţă au fost însă prezenţi "mai puţin de 5 acţionari", arată cei trei, "un reprezentant al presei", precum şi "reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei".

Ca urmare, membrii CS s-au deplasat la sediul societăţii de investiţii financiare la ora 10:20, unde au fost întâmpinaţi de şeful departamentului administrativ-acţionariat al SIF Transilvania, "care ne-a comunicat că nu ne permite accesul în societate, deoarece aşa a primit instrucţiuni de la preşedintele Mihai Fercală, prezent în sediul societăţii".

"Tot el ne-a menţionat că domnul Fercală a spus că şedinţa AGA s-a terminat şi să aşteptăm, că va comunica rezultatele Adunării Generale printr-un comunicat în cursul zilei", mai arată comunicatul grupării Frăţilă.

Potrivit informaţiilor BURSA, AGA de la SIF Transilvania s-a desfăşurat fără prezenţa fizică a acţionarilor în condiţiile în care SIF Transilvania nu a primit acordul DSP (Direcţia de Sănătate Publică) şi al Poliţiei pentru o astfel de adunare. Pe cale de consecinţă, AGA s-a desfăşurat electronic, la sediul societăţii şi nu la hotel ARO Palace.

Gruparea Fercală ar fi întocmit un raport curent despre această situaţie, care a fost trimis luni seară către BVB, care a respins însă publicarea.

"Nu este (nimeni acolo, la AGA) pentru că nu ni s-a permis, am primit de la DSP refuzul de a organiza adunarea generală cu prezenţă fizică. (...) S-a derulat electronic", a precizat pentru Ziarul BURSA un angajat al SIF Transilvania.

În schimb, BVB a publicat luni, la ora 20:50, în seara de dinaintea AGA, un comunicat al grupării Frăţilă, abilitată prin decizia ASF să comunice în numele societăţii prin BVB, un raport în care se stipula că s-a dispus de către "Consiliul de Supraveghere al SIF3 asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a lucrărilor AGA, inclusiv permiterea accesului acţionarilor în sala de şedinţă".

Conflictul dintre cele două tabere este de aşteptat să continue în condiţiile în care ASF a decis că doar o parte din CS are voie să comunice prin BVB, în timp ce cealaltă comunică prin site-ul societăţii şi a început mai multe acţiuni în instanţă, inclusiv printr-o plângere penală la DNA împotriva unor membrii ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituirea unui grup infracţional organizat şi uzurpare a funcţiei cu consecinţe deosebit de grave.

Din informaţii apropiate problemei, decizia a fost luată prin interzicerea unor comisari ai ASF de la şedinţa în cauză. Vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, Gabriel Grădinescu, care a condus şedinţa, a presupus că vor fi membri care nu vor fi de acord astfel că le-a interzis participarea la vot pentru a avea majoritatea de 2/3 din cvorumul de vot.

Contactat de Ziarul BURSA, Gabriel Grădinescu nu a dorit sa comenteze acuzaţia şi a precizat ca va comunica prin canale oficiale. "N-am ce sa zic... comunicam prin direcţia noastra de comunicare. (...) Nu comentez nimic", a spus vicepreşedintele ASF.

Ieri, după decizia ASF de luni privind cine are dreptul să comunice în numele SIF Transilvania, societatea a depus o completare la plângerea penală de la DNA împotriva ASF.

De asemenea, SIF-ul din Braşov a depus plângere penală, tot la DNA, împotriva lui Constantin Frăţilă, Crinel-Valer Andănuţ, Marius-Adrian Moldovan şi Nicolae Petria, pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, infracţiuni privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi exercitarea fără drept a unei profesii.

Adunarea de ieri s-a confruntat şi cu alte probleme de ordin organizatoric: din cauza epidemiei de coronavirus şi a faptului că poşta nu a funcţionat, zeci de mii de acţionari nu au putut să voteze.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Interesant mod de abordare, majoritatea CS , o considerati grupare, (ca asa vrea sponsorul Fercala) iar adevaratul grup infarctional Fercala-Szabo, il considerati celalta parte.

    Legea este unica, ea spune ca in momentul cand conduci dupa ce esti demis si nu ai nici aviz ASF, esti INFRACTOR.

    Nu inteleg cat o sa mai sprijiniti infractorii baricadati in sediul SIF. 

    1. Make are obligații ... așa ca sprijină .... pana nu mai sprijină. Și vb brașoveanului, la Codlea e liniște și sunt locuri libere... mai ales pe toti cei care publica “Comunicate” nereale si semnează in numele Sif Transilvania... iar dl Make, poate intri și mata sub incidența lui 596... nu de alta dar Fercală nu ca lasă Supraviețuitori in echipa lui!

    Ciudat... am verificat pe site-ul BVB si nu exista niciun comunicat privind AGOA. S-o fi modificat legea? Sau - mai nou - se procedeaza fara de lege?

    Va dati seama cum functioneaza tara asta daca presa ”libera si independenta„ e mereu de partea celor care controleaza banii? Cu orice prret?1?1

    Când șefii se ceartă între ei mai e de mirare că dividendul e atât de mic? N-au vreme de făcut profit, au vreme de luptă pentru putere!! De ce îi plătim atât de bine? Să se certe?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb