Acţionarii SIF, nemulţumiţi de oferta "Erste"
ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie 2011
• Erste a încheiat un acord de 435 milioane de euro pentru 24% din BCR, după ce, în 2006, a dat circa 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din acţiunile băncii
• Cătălin Chelu: "Preţul oferit de Erste SIF-urilor este derizoriu"
Austriecii de la "Erste Group" (simbol EBS) au anunţat că au încheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) ca să le achiziţioneze deţinerea de 24,12% la BCR în urma unei tranzacţii evaluate la 435 milioane de euro, conform preţului unei acţiuni EBS de 20,43 de euro din 12 septembrie. Erste s-a înţeles astfel cu SIF Banat-Crişana, Oltenia, Muntenia şi Transilvania să dea la schimb acţiuni EBS pentru 2,06 miliarde acţiuni BCR (la un raport de schimb de 1 la 127,95), să plătească 424,19 milioane acţiuni BCR la preţul de 1,0385 lei/acţiune şi să dea 0,1 lei pentru maximum 133,67 milioane acţiuni BCR emise în 2011 în schimbul dividendelor pentru anul trecut.
Cele 435 de milioane de euro pe care austriecii le oferă celor patru SIF-uri evaluează BCR la circa 1,8 miliarde euro, în condiţiile în care, în 2006, Erste a câştigat cursa pentru privatizarea BCR, plătind aproximativ 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din acţiunile băncii. Diferenţa dintre preţul din 2006 şi oferta pusă acum pe masa SIF-urilor, dar şi faptul că Erste promite că va răscumpăra acţiuni ale angajaţilor BCR la un preţ mai mare decât cel oferit societăţilor de investiţii financiare a trezit nemulţumirea unor acţionari ai SIF-urilor.
Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, unul dintre acţionarii care a cerut convocarea de Adunări Generale la SIF-uri pentru listarea BCR, ne-a declarat că este frustrant că acţionarii minoritari ai BCR primesc un preţ aproape dublu faţă de cel oferit SIF-urilor. Domnia sa ne-a declarat:
"Este frustrant pentru mine ca acţionar al SIF-urilor faptul că în cadrul tranzacţiei dintre EBS şi SIF/uri, BCR este evaluată la un preţ/valoare contabilă de 1,26x (1.07x dacă ajustăm cu preţul de piaţă actual al ERSTE), în timp ce salariaţilor BCR li se oferă, pentru acţiunile lor, un preţ/acţiune calculat prin înmulţirea valorii contabile a BCR pe acţiune cu multiplu rezultat din împărţirea valorii de piaţă a BRD-SOC GEN cu valoarea contabilă a acesteia, plus o primă de 50%.
Cu alte cuvinte, ceilalţi acţionari minoritari ai BCR primesc un preţ aproape dublu faţă de SIF, discrepanţă pe care nu pot să mi-o explic".
Domnul Hanga a precizat că este prea devreme ca să anunţe cum va vota în cadrul Adunărilor Generale de la SIF-uri de peste câteva zile, menţionând că nu are încă o poziţie definitivă faţă de acest subiect".
Cătălin Chelu, cunoscut drept unul dintre cei mai activi investitori în SIF-uri, consideră că preţul oferit de Erste SIF-urilor este unul "derizoriu", având în vedere că, în ultimii şase ani, BCR şi-a consolidat activitatea. Afaceristul Cătălin Chelu sus-ţine că o astfel de tranzacţie între Erste şi SIF-uri ar fi împotriva intereselor acţionarilor SIF-urilor: "Mi se pare o mare prostie să primeşti 600 de milioane de euro pentru 30% din BCR, după ce banca s-a stabilizat în ultimii ani. Preţul este derizoriu, în măsura în care Erste vrea să dea circa o sută de milioane de euro pentru 6% din BCR, acum, după ce am parcurs ce a fost cel mai greu din criza economică. O astfel de tranzacţie este împotriva acţionarilor SIF-urilor, probabil că managementul societăţilor speră că astfel vor reuşi să asigure o bulă de lichiditate, însă cine ştie cât va dura şi asta... Dacă era după mine, mai bine SIF-urile nu ar vinde BCR....mi-e groază să mă gândesc ce vor face SIF-urile cu astfel de lichidităţi. Voi vota împotriva unei astfel de tranzacţii în AGA şi o voi contesta în instanţă dacă va fi pus în practică".
Eugen Voicu, de la Certinvest, consideră că oferta celor de la Erste este "una demnă de luat în calcul", deşi ar fi preferat listarea băncii la bursă. "Certinvest" este, de asemenea, unul dintre acţionarii care a solicitat AGA la SIF-uri pentru iniţierea demersurilor de listare a BCR.
Domnul Voicu sa ne-a declarat: "Aş fi preferat listarea BCR cu siguranţă, însă, având în vedere condiţiile de piaţă interne şi internaţionale, cred că varianta anunţată de Erste este una care poate să funcţioneze.
Per total, este o variantă destul de corectă, demnă de luat în seamă. Faptul că preţul propus pentru salariaţii BCR este mai mare decât pentru SIF-uri este o practică internaţională pe baza căreia se încheie astfel de deal-uri, nu este o noutate. Pentru momentul actual, consider că este o variantă demnă de luat în calcul pe care suntem înclinaţi să o aprobăm în AGA".
Acordul dintre Erste şi cele patru SIF-uri mai stipulează faptul că societăţile de investiţii financiare vor renunţa la dreptul să ceară listarea Băncii Comerciale Române, precum şi la orice drepturi speciale de dividende.
1. ERSTE - SIF -BCR
(mesaj trimis de Mihai în data de 16.09.2011, 00:42)
Pretul oferit de Erste este intr-adevar derizoriu, prin listare s-ar obtine un pret net superior ofertei Erste; mai prost este ca trebuie sa se ia o decizie destul de repede si asta dezavantajeaza sif-urile; reactiile conducatorilor sifurilor sunt destul de ciudate, in afara de oferta erste aparuta in presa s-ar mai putea vira si alti bani in conturi?
1.1. spaga cine poate! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de mike în data de 16.09.2011, 08:16)
Eventual o diferenta, pt ca daca a fost asa, avansul s-a dat la semnarea acordului de amanare a listarii.
2. d-le Hanga va explic eu discrepanta...
(mesaj trimis de investitor în data de 16.09.2011, 09:53)
dintre pretul pentru salariati si pretul pentru SIF_uri oferit de Erste. La salariati nu exista PARANDARAT , SPAGA. Nu va banuiesc de prostie ci stiu ca nu o puteti declara public.
3. raportul de conversie revoltator
(mesaj trimis de Vasile în data de 16.09.2011, 13:16)
Cat de slabi negociatori trebuie sa fie sefii de la SIF-uri daca nu au fost in stare sa obtina macar raportul de conversie oferit angajatilor in 2006, care afor de 6 actiuni BCR pentru o actiune Erste. Transpus in actiuni noi BCR dupa splitarea de 13 la una, asta ar insemna 78 actuni noi BCR la una Erste. Ei au "obtinut 128 actiune BCR la o Erste, cand aveau toate atuurile in mana. Ce sa te astepti de la "administratori care nu au vandut BRD la 32 ron dar nici nu au cumparat in 2009 BRD cand ajunsese la 3,9 ron. Nu au acceptat oferta Erste in 2006 de &,65 euro pe actiune BCR pe care o platise si statului Roman. Se zvonea ca au cerut 12 euro atunci,iar acum o dau cu 3 euro(echivalent actiuni vechi) si zic ca e un mare deal.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2011, 16:32)
Gresesti stimabile Vasilica ! au fost negociatori foarte buni - dar pentru ei.
Cum crezi ca le-ar fi burdusit buzunarele (pardon , conturile) daca nu erau (citeste : cedau) din cota ce ar fi trebuit sa revina celor multi.
De..... baieti destepti !.
4. Trezeste-te Szel!
(mesaj trimis de ACTIONAR SIF în data de 16.09.2011, 18:57)
dl. Szel de la sif4 a dat pana acum 2 comunicate si 1 erata gresita legate de tranzactia sif-bcr.ori sif4 va lua mai putini bani ori nu vinde toate actiunile bcr!lamureste-ne dl.szel!va dati seama cata competenta ,daca nici un calcul de elev de scoala primara nu e in stare sa faca...cum a negociat acest om acordul cu erste?