Acţionarii Transelectrica îşi vor banii pe OPCOM

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 18 februarie 2014

Acţionarii Transelectrica îşi vor banii pe OPCOM

Mai mulţi acţionari privaţi ai Transelectrica SA aşteaptă cu interes oferta financiară a Departamentului de Energie, care trebuie să despăgubească transportatorul naţional de electricitate pentru preluarea OPCOM (operatorul bursei noastre de energie şi de gaze) şi FORMENERG, conform unor surse apropiate situaţiei.

Ziarul BURSA a relatat, în premieră, joi, că Executivul a adoptat, pe furiş, o ordonanţă prin care a trecut Transelectrica şi Transgaz din subordinea Ministerului Finanţelor, controlat de PNL, în cea a Secretariatului General al Guvernului (SGG). Respectiva ordonanţă mai prevede că acţiunile deţinute de Transelectrica la OPCOM şi la FORMENERG (societate de formare profesională) vor fi trecute la Departamentul pentru Energie. În urmă cu un an, cu ocazia trecerii Transelectrica şi Transgaz de la Ministerul Economiei la cel de Finanţe, mai mulţi acţionari privaţi ai Transelectrica s-au opus transferului gratuit de acţiuni ale OPCOM şi FORMENERG, în favoarea Departamentului de Energie din Ministerul Economiei.

Anul trecut, acest transfer nu a mai avut loc efectiv pentru că nu au existat resursele financiare necesare achitării despăgubirii Transelectrica, conform unor surse din piaţă, care dau ca sigur un nou eşec al preluării OPCOM şi FORMENERG de către departamentul condus de ministrul Constantin Niţă şi în acest an: "În 2013, a existat şi o dezbatere asupra faptului că preluarea OPCOM de la Transelectrica la Departamentul pentru Energie nu respectă principiul unbundling-ului (separarea calităţii de acţionar la unităţile din energie). Organismele financiare internaţionale doresc ca operatorul bursei noastre de energie să nu aibă acelaşi proprietar cu producătorii şi furnizorii de stat. Astfel că, cel mai probabil, OPCOM va fi privatizată în acest an, mai ales că FMI, la misiunea din ianuarie, a reproşat autorităţilor române întârzierea cu un an a acestui proiect".

La finele anului 2011, capitalul social al OPCOM a fost majorat la 26,4 milioane lei (circa 6 milioane de euro).

Proiectul vechi al privatizării OPCOM prevede ca acţiunile operatorului pieţei nostre de energie să fie împărţite frăţeşte între sectorul de electricitate şi cel de gaze naturale, iar fiecare viitor acţionar nu va deţine o participaţie mai mare de 5-10%.

Băsescu: "Niciun prim-ministru nu şi-a luat nişte companii în subordine directă"

Preluarea Transelectrica şi Transgaz în ograda PSD i-a dat apă la moară preşedintelui Traian Băsescu în războiul politic pe care-l poartă cu Guvernul. Ieri, şeful statului l-a admonestat pe premierul Victor Ponta, declarând că "decizia este fără precedent întrucât niciun prim-ministru nu şi-a luat nişte companii în subordine directă".

În replică lui Victor Ponta a spus că "abordarea unora din media că Transelectrica şi Transgaz trebuie să fie ale unui partid reflectă perioada pedelistă în care totul era al partidului". Domnia sa a ţinut să precizeze: "Nu, Transelectrica şi Transgaz, ca şi Romgaz, ca şi Hidroelectrica, din momentul în care au fost listate la bursă, se conduc fără niciun fel de influenţă politică". Primul ministru a mai afirmat că fostul ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, ca de altfel toate ministerele implicate, a fost de acord cu transferul celor două companii la SGG.

"Transelectrica, Transgaz nu sunt nici ale PNL, nici ale PSD, nu sunt ale niciunui partid", a conchis Victor Ponta. Declaraţiile domniei sale sunt conforme cu realitatea doar parţial, surse din cadrul celor două companii susţinând că grupurile de interese abia acum "se reaşază", de la masa negocierilor nelipsind nici PC.

Aceleaşi surse afirmă că managerii privaţi numiţi de Daniel Chiţoiu anul trecut vor fi înlocuiţi în perioada următoare de oameni fideli viitorului Guvern, sub diverse pretexte, fără ca maşinăriei de partid să-i pese de efectul nociv al acestor schimbări pentru cele două companii strategice ale sistemului nostru energetic, dar şi pentru viitoarele listări de companii energetice.

Transelectrica - profit de cinci ori mai mare în 2013

Profitul net al Transelectrica aferent anului trecut a fost de 162,3 milioane lei, de 4,7 mai mare decât valoarea înregistrată în 2012, de 34,49 milioane lei, se arată în comunicatul transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile pe 2013 au scăzut cu 11%, până la 2,46 miliarde lei, în timp ce cheltuielile, exclusiv amortizarea, au coborât cu 19%, ajungând la 1,92 miliarde lei.

Profitul operaţional înainte de amortizare (EBITDA) a fost de 542,98 milioane lei, cu 36,4% mai mult decât în 2012, în timp ce profitul operaţional după amortizare (EBIT) a urcat cu 150%, până la 207,83 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Oare are habar Ponta ca la cele doua companii numai politic dicteaza in Transelectrica? Sau face pe prostul. Sa fac o vizita in companie daca nu e convins

    Mor cand vad cum ne ia de prosti, aceeasi atitudine aroganta ca a mentorului sau A. Nastase. Probabil si finalul va fi similar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb