Acţionarii "Transgaz" au aprobat intrarea în Getica CCS

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Industrie Extractivă / 2 noiembrie 2011

Aceasta ar urma să dezvolte un proiect de un miliard de euro pentru captarea, transportul şi stocarea emisiilor de dioxid de carbon

Acţionarii companiei Transgaz au aprobat participarea societăţii amintite, alături de de Romgaz şi Complexul Energetic Turceni, la constituirea companiei de proiect Getica CCS, care va realiza viitoarea instalaţie de captare, transport şi stocare a emisiilor de dioxid de carbon ce urmează să fie construită la grupul nr. 6 al complexului Turceni.

Proiectul, evaluat la 800 de milioa-ne - un miliard de euro, cu finanţare europeană, ar trebui finalizat în 2015, altfel România riscă să dea banii înapoi Uniunii Europene. Acesta este primul Proiect Demonstrativ privind Captarea şi Stocarea Carbonului în Romania. Potrivit unui comunicat al Transgaz, remis Bursei de Valori Bucureşti, în cazul în care nu se va obţine finanţarea nerambursabilă "compania de proiect va fi lichidată şi dizolvată".

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, pe 5 mai a fost depusă la Banca Europeană de Investiţii documentaţia necesară accesării programului de finanţare NER 300, care va acoperi 50% din investiţie. Sursele citate au mai precizat că până la finele anului se aşteaptă un răspuns cu privire la finanţarea proiectului amintit.

Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), a lansat în mod oficial proiectul demonstrativ Getica CSS la 1 decembrie 2010, la Bruxelles, cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a făcut demersurile necesare pentru includerea acestui proiect în lista proiectelor prioritare ale Guvernului.

Pentru România, dezvoltarea şi punerea în funcţiune a unui proiect demonstrativ CCS va contribui la res-pectarea obligaţiilor asumate prin ţintele naţionale de reducere a CO2, la câştigarea timpului necesar pentru implementarea surselor de energie regenerabilă la scară comercială, precum şi la creş-terea securităţii geopolitice energetice prin consumul resurselor autohtone versus dependenţa de importul de gaze naturale.

Cercetările ştiinţifice arată că, pentru a diminua impactul sever al schimbărilor climatice, trebuie să se limiteze efectele încălzirii globale la nivel mondial cu cel mult 2 grade Celsius faţă de nivelul temperaturii înregistrat în perioada pre-industrială. Pentru a atinge aceste obiective, emisiile globale trebuie înjumătăţite până în anul 2050. Aceste consideraţii au stat la baza deciziei Guvernului României din februarie 2010 de a concepe "Planul de acţiune pentru implementarea unui Proiect De-monstrativ privind Captarea şi Stocarea Carbonului (CCS) în România".

În urma acestui angajament, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină (GeoEcoMar) sunt angajate în primul Program Demonstrativ CCS integrat din România, în prezent fiind în curs de elaborare studiul de fezabilitate, având ca scop demonstrarea fezabilitaţii tehnologiei de captare a CO2 la Complexul Energetic Turceni, împreună cu transportul acestuia şi stocarea geologică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb