Acţionarul majoritar al "Romcab" a intrat în insolvenţă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 aprilie 2017

Acţionarul majoritar al "Romcab" a intrat în insolvenţă

Printre creditorii "Sadalbari" - Banca Transilvania, International Investment Bank, dar şi Stareal Limited, offshore-ul în favoarea căruia compania şi-a gajat participaţia majoritară la "Romcab"

"Sadalbari" SRL, care deţine 69% din "Romcab" (MCAB) a intrat în insolvenţă, la cerere, pe 31 martie, potrivit deciziei Tribunalului Mureş.

Evenimentul are loc la o lună şi jumătate după intrarea în insolvenţă a producătorului de cabluri, tot la cerere, în condiţiile în care societatea a raportat o pierdere de 39 de milioane de euro, în 2016, deşi înregistrase un profit de 9 milioane de euro, în primele nouă luni din anul trecut.

Administratorul judiciar al "Sadalbari" este "General Mir Consult" SPRL, iar prima Adunare a creditorilor urmează să aibă loc pe 5 iunie.

Printre creditorii "Sadalbari" se numără, pe lângă autorităţi locale şi furnizori de energie şi telecomunicaţii, şi Banca Transilvania, International Investment Bank, dar şi "Stareal Limited", offshore-ul în favoarea căruia compania şi-a gajat participaţia majoritară la "Romcab"

Şi "Romcab" se află printre creditorii "Sadalbari".

Insolvenţa "Romcab" a reprezentat un şoc pe piaţa de capital, în condiţiile în care raportările oficiale ale companiei arătau că aceasta urmează să îşi rezolve incidentele de plată apărute toamna trecută.

În această perioadă, Zoltan Prosszer, actualul preşedinte "Romcab" şi societatea "Sadalbari" au făcut o serie de operaţiuni, care nu au fost raportate Bursei de Valori Bucureşti.

Pe 27 ianuarie, Zoltan Prosszer i-a cedat Roxanei Târcă (reprezentantul departamentului pentru relaţia cu investitorii de la Romcab) 35 din cele 45 de părţi sociale deţinute la "Sadalbari". Astfel, Roxana Târcă ajunsese la o deţinere de 46,7% din "Sadalbari", în timp ce Zoltan Prosszer rămăsese cu numai 9,35%. În acţionariatul "Sadalbari" se mai regăseau, la data respectivă, Rodica Dochiţoiu (cu 37,38%) şi Amberyce Limited (cu 6,54%), conform datelor din Monitorul Oficial. Ulterior, societatea a raportat BVB că "Motoplus Paneuro"- o societate controlată de Florin Dorin Costea, care ar fi fratele lui Zoltan Prosszer - a ajuns la o deţinere de 91,8% din "Sadalbari", în timp ce Prosszer a rămas cu o participaţie infimă.

O altă mişcare ce a trezit suspiciuni a avut loc chiar înainte ca "Romcab" să îşi ceară insolvenţa.

Pachetul majoritar de 69,02% din "Romcab", deţinută de "Sadalbari", a fost gajată către "Stareal Limited" din Cipru, pe 6 februarie 2017, cu patru zile înainte ca producătorul de cabluri din Târgu Mureş să îşi ceară insolvenţa, potrivit Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare.

Recent, Zoltan Prosszer a fost desemnat administrator special al societăţii, în Adunarea Generală a Acţionarilor, care i-a stabilit şi o remuneraţie în cuantum de 3.000 euro net /lună

Numirea a avut loc în condiţiile în care administratorul judiciar al "Romcab", RTZ & Partners SPRL, respinsese cererea de completare a convocatorului transmisă de un grup de acţionari, invocând prevederile legii insolvenţei. Acţionarii respectivi doreau aprobarea acţiunii în răspundere contra directorului general Zoltan Prosszer, pentru daune cauzate societăţii de acesta, prin încălcarea îndatoririlor faţă de societate.

Anterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a amendat pe preşedintele "Romcab" cu 7.000 de lei, pentru că nu a răspuns unor solicitări ASF sau a răspuns cu întârziere.

Acţiunile "Romcab" au fost suspendate de la tranzacţionare, pe 17 februarie, la solicitarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care i-a cerut companiei un raport detaliat cu privire la factorii care au generat modificarea situaţiei financiare de la data 30.09.2016 la 16.02.2017. Acest raport nu a fost publicat încă.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Este clar, ROMCAB in cateva luni este in FALIMENT!!!Sunt toate ingredientele dezastrului, FURACIUNE, MINCIUNA, DETURNARE DE FONDURI...

    1. si cum asa peste noapte?vai, vai...

      daca sunt atatea suspiciuni de frauda si alte ilegalitate cum de nu s-a sesizat nimeni sa faca o ancheta, cum de nici o banca creditoare nu a cerut un audit sa vada daca s-au furat banii etc ?

    Din cate se pare, cea mai sifonata din aceste doua falimente, Romcab si Sadalbari este Banca Transilvania si daca mai pui si Oltchimul e cam groasa treaba pentru ca-ti dai seama ca astea sunt numai ce e la suprafata dar pe dedesupt e cam putreda treaba pe la ei.

    1. ...pe dedesupt sigur gasesti mai multe falimente "acoperite"

      nu BT iese ft sifonata din afacerea mcab, ci Exim cu IIB si furnizorii desigur

      Ei dac-o luam asa cel mai sifonat e muncitorul de rand. Pai cui ii pasa de Exim care e sac fara fund ca doar e a statului? insa BT e cotata, are niste actionari care maine sunt pe drumuri daca se prabuseste banca. Daca Exim moare, astia fac alta banca asa cum a fost cazul Bancorex, nu ramane nimeni pe drumuri

      Cine a tras sforile la Exim ? Vladescu ?

    S-a intamplat astfel deoarece marii

    analisti ai pietii de capital si ai bancilor nu au inteles specificul de productie a acestei societati la care materie prima de baza-cuprul- reprezinta 80% din costurile de productie. Atunci cand pretul la cupru a fost scazut aveau profit iar cand pretu lla cupru a crescut au trecut pe rosu.

    probabil ca nu au avut un hedging la achizitiile de cupru sau au sifonat profiturile din anii buni. Au si dezvoltat excesiv capacitatile de productie fara sa tina seama ca marii fabricanti de cabluri sunt asociati cu industria cuprului. 

    1. Trebuie adaugati si marii bancheri. Adica, ok, marii analisti au zis ca e o bijuterie. Dar ei nu bagau banii lor.

      In schimb, marii bancheri au bagat banutul lor (ma rog, nu al lor personal, dar al bancii la care lucreaza). Deci clar n-au facut nici ei nici o analiza. Spaga? 

      Se stia ca Vladescu e un mincinos de cand a fost MF

    banii de pe stocuri daca sunt unde sunt ?

    sau daca nu sunt stocurile au fost falsuri in acte de ce nu se cauta vinovatii ? 

    legi tampite ca legea insolventei plina de chichite juridice care apara hotii si teparii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb