Actualizare 8:26 Bursele asiatice erau în creştere, la mijlocul şedinţei de azi
Principalii indici bursieri asiatici erau în urcare la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.
Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze se aprecia cu 0,40%, la 17.023,91 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong creştea cu 1,30%, la 19.487,60 puncte.
În acelaşi timp, indicele S&P/ASX 200 al bursei din Australia se aprecia cu 0,91%, la 4.903,07 puncte.
Indicele chinez Shanghai era în urcare cu 2,83%, la 2.996,252 puncte.
Indicele Shenzhen al bursei din Shanghai sporea cu 2,53%, la 3.209,862 puncte.
(I.D.)
-------
Pieţele internaţionale au înregistrat, ieri,încă o zi de declin.
Acţiunile marilor companii asiatice au atins cel mai scăzut nivel după 2011, după date economice sub aşteptări din Statele Unite şi scăderea masivă a preţurilor petrolului, care a accentuat temerile legate de încetinirea economiei globale.
Totodată, acţiunile unor bănci italiene au fost oprite de la tranzacţionare, ieri, după ce au înregistrat pierderi de peste 16% anul acesta, brokerii avertizând că tendinţa negativă va continua după performanţele semnificative din 2015, transmite Reuters.
Bursa din SUA a fost închisă pentru Ziua Martin Luther King.
• Analiştii de la JP Morgan au avertizat că băncile italiene ar trebui evitate
Indicele bancar italian a scăzut luni la prânz cu 4%, iar acţiunile Intesa Sanpaolo şi Banca Monte dei Paschi di Siena au fost suspendate de la tranzacţionare în urma pierderilor semnificative.
Investitorii au devenit din ce în ce mai nervoşi privind modul în care sectorul bancar va face faţă ratelor scăzute ale dobânzilor şi împrumuturilor de 200 miliarde de euro care sunt probabil nu vor fi achitate.
Aceste temeri se adaugă aşteptărilor privind un val de consolidări în sectorul bancar, băncile cooperatiste fiind sub presiune pentru a fuziona, în urma măsurilor adoptate de Guvern în vederea reducerii numărului de creditori.
Luna aceasta, analiştii de la JP Morgan au avertizat că băncile italiene ar trebui evitate deoarece ratele scăzute ale dobânzilor ar urma să pună presiune asupra veniturilor mai mult decât în alte state iar problemele legate de credite limitează o redresare a provizioanelor.
"Aş recomanda cu multă precauţie renunţarea la acţiunile băncilor italiene. Deşi este adevărat că raliul de anul trecut a redus potenţialul pentru alte câştiguri, încă există motive pentru a rămâne pe piaţă. Încă nu au început consolidările dar cred că băncile vor deveni mai eficiente", a apreciat analistul Gilles Guibout, de la AXA IM.
Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.
Pe bursele europene, celelalte acţiuni nu au avut o tendinţă clară, ieri. Indicele Stoxx Europe 600 Index s-a aflat la cel mai scăzut nivel din ultimul an, pe fondul deprecierii băncilor, din cauza îngrijorărilor cu privire la calitatea activelor, în timp ce alte titluri au înregistrat aprecieri.
"Indiciii de volatilitate sunt departe de vremuri liniştite", a spus Guillermo Hernandez Sampere, head of trading la MPPM EK, potrivit Bloomberg.
Indicele MSCI Emerging Markets Index s-a depreciat pentru a treia zi la rând, coborând cu 0,7%
Indicele MSCI pentru acţiunile din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a atins cel mai redus nivel după octombrie 2011, fiind cotat ulterior în declin cu 0,5%.
Indicele Nikkei a coborât cu până la 2,8%, la minimul ultimului an. Nikkei a scăzut cu 20% de la un vârf atins în iunie 2015.
Indicele Shanghai Composite a scăzut pe parcursul şedinţei, revenind ulterior la o creştere de 0,4%, transmite Mediafax.
"Iranul poate vinde cât petrol vrea, oricui doreşte, la orice preţ", a declarat Richard Nephew, director de programe pentru economie, sancţiuni şi energie la Centrul pentru Politică Globală în Energie al Universităţii Columbia.
În SUA, vânzările de retail au scăzut în decembrie, iar producţia industrială s-a diminuat pentru a treia lună consecutiv, indicând că avansul economic a încetinit puternic în trimestrul patru.
În urma acestor date, Rezerva Federală din Atlanta anticipează că economia americană va înregistra o creştere de 0,6% în trimestrul patru, faţă de 2% în trimestrul trei.
Ridicarea sancţiunilor occidentale impuse Iranului a accentuat declinul cotaţiilor petrolului.
• Rubla s-a depreciat semnificativ faţă de euro
Rubla s-a depreciat luni la un nivel record faţă de euro, tot din cauza declinului preţului ţiţeiului, principalul produs de export al ţării, şi al sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale, transmit AP şi Reuters, potrivit Agerpres.
Moneda Rusiei a scăzut cu 1,8%, tranzacţionându-se la 79 de ruble pentru un dolar, cel mai redus nivel din decembrie 2014.
De asemenea, rubla s-a depreciat luni la un nivel record faţă de euro, Banca Centrală a Rusiei stabilind o rată oficială de schimb de 85 de ruble pentru un euro.
Anul acesta preţul preţul barilului de petrol Brent a scăzut cu aproximativ 25%, în timp ce rubla s-a depreciat cu 6% faţă de dolar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2016, 11:58)
Copacul lumii se scutura cateva mere stricate nu vor sa pice?