Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au urcat în ultimele trei şedinţe de tranzacţionare cu 17,3%, fiind transferate la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Ieri, acţiunile BCC au crescut cu 7,54%, la 0,0685 lei, menţinându-se pe linia ascendentă din precedentele două şedinţe, când au urcat cu peste 9%. Evoluţia de ieri a venit pe un rulaj de 398.000 de lei, rezultat din 284 de transferuri.
Unii brokeri susţin că ar putea fi vorba despre o încredere a investitorilor în activitatea noii conduceri a BCC sau despre o posibilă preluare a băncii. Volumele de acţiuni tranzacţionate au început să crească de la jumătatea lunii august.
Deşi cred că această creştere ar putea fi doar speculativă, brokerii nu exclud apariţia unei ştiri mai importante despre activitatea BCC.
Gabriel Aldea, director general adjunct în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat că acţiunile Băncii Comerciale Carpatica au înregistrat ieri un avans spectaculos, continuând evoluţia foarte bună de vineri. Domnia sa a adăugat: "În lipsa unui comunicat al BCC care să susţină fundamental creşterea acţiunilor, este foarte posibil ca aprecierile din ultimele două şedinţe de tranzacţionare să aibă o componentă tehnică importantă, vineri depăşindu-se nivelul de rezistenţă de 0,06 lei/acţiune, după o perioadă de aproape doi ani".
În primăvara acestui an, Banca Naţională a României (BNR) a aprobat numirea lui Johan Gabriels în funcţia de CEO al Băncii Comerciale Carpatica.
Johan Gabriels a fost CEO şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul RBS România şi CFO în cadrul unor instituţii reputate internaţional precum ABN AMRO NV (Amsterdam), Mastercard (Bruxelles), First Data International PLC (Londra), CapitalOne PLC (Washington/Londra).
La începutul acestui an, au apărut zvonuri potrivit cărora fondul de investiţii britanic "AnaCap" ar fi solicitat Băncii Naţionale a României (BNR) o întâlnire să discute despre preluarea Băncii Comerciale Carpatica (simbol BCC). Conducerea BCC nu a dorit să comenteze informaţiile. BCC a intrat în atenţia "AnaCap" încă din 2011.
"AnaCap" este un fond de private equity specializat pe investiţiile în sectorul financiar european, potrivit informaţiilor de pe site-ul fondului. Înfiinţat în 2005 la Londra, "AnaCap" consiliază investitori cu active de 1,7 miliarde de euro, printre care "Goldman Sachs", "Allianz", "Honeywell" şi "Adams Street" şi co-investeşte alături de aceştia.
BCC este controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea care deţine 41,29% din titlurile BCC. Ilie Carabulea a plecat de la conducerea băncii după ce a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în dosarul "Apostu", sentinţa fiind definitivă. Omul de afaceri a fost eliberat condiţionat, pe 1 octombrie 2012, după ce Tribunalul Alba a respins recursul înaintat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), împotriva deciziei Tribunalului Aiud, care admisese cererea de eliberare condiţionată a acestuia.