Acţiunile "Dafora" au scos de două ori banii investitorilor, în ultima lună

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 octombrie 2009

Acţiunile "Dafora" au scos de două ori banii investitorilor, în ultima lună

Titlurile companiei de foraj şi construcţii "Dafora" Mediaş (simbol DAFR) au fost cele mai performante acţiuni de pe bursă în ultima lună, înregistrând, în perioada 4 septembrie - 6 octombrie, o apreciere de 93,21% (raportat la moneda europeană), până la 0,117 lei/titlu, în şedinţa de tranzacţionare de marţi.

Investitorii care au ales drept plasamente indicii bursieri, în intervalul analizat, au avut şi ei de câştigat, spre deosebire de ultimele luni, când aceştia au înregistrat pierderi sensibile. Indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, a consemnat o apreciere de 3,03% în ultima lună, în timp ce indicele BET-XT, care arată modificarea preţurilor celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a crescut cu 6,4%. Tot pe plus s-a situat şi indicele BET, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), apreciindu-se, în perioada menţionată, cu 12,83%.

Tradiţionaliştii care au preferat, la 4 septembrie, să constituie depozite în euro la "Garanti Bank" sau "Banca Carpatica" au obţinut în continuare randamente uşoare, în ton cu aprecierea monedei europene în raport cu leul. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament, au obţinut, marţi, un câştig de 0,35% din suma depusă.

În schimb, investitorii care s-au hotărât, în perioada analizată, să constituie depozite în lei la băncile comerciale, s-au dovedit şi mai inspiraţi, înregistrând câştiguri mai mari la această categorie de plasament. Cei mai norocoşi au fost cei care s-au orientat spre "Garanti Bank", care a oferit cea mai bună ofertă de pe piaţă, majorând suma din contul deponenţilor cu 0,46%.

Mai mult însă au câştigat persoanele care au achiziţionat titluri la fondul de investiţii "Active Dinamic", cele mai performante în perioada analizată. Acestea au raportat un profit de 11,62% în ultima lună.

La polul opus însă au fost cei care au preferat, luna trecută, să achiziţioneze bijuterii şi alte obiecte din aur. Metalul galben nu a avut nici de câştigat, nici de pierdut, în perioada 4 septembrie - 4 octombrie.

Au înregistrat pierderi uşoare şi cei care au decis să îşi păstreze banii "la ciorap". Astfel, persoanele care nu au ales niciun alt tip de plasament s-au trezit cu 0,43% mai sărace, în intervalul menţionat, pe fondul deprecierii leului în raport cu moneda europeană.

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb