Acţiunile marilor companii europene au atins, joi, cel mai ridicat nivel din ultimul an, datorită temperării temerilor legate de inflaţie şi a anunţului Băncii Centrale Europene (BCE) referitoare la accelerarea achiziţiilor de eobligaţiuni pentru suplimentarea lichidităţilor din piaţă şi menţinerea la un nivel scăzut a costurilor de împrumut, informează news.ro.
Indicele pan-european STOXX 600 a urcat pentru a patra şedinţă de tranzacţionare consecutiv, cu 0,5%.
Piaţa a fost influenţată pozitiv şi de adoptarea în SUA a unuia dintre cele mai largi programe de stimulare economică din istoria americană, de 1.900 de miliarde de dolari.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a avansat cu 0,20%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,72%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,17%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a crescut cu 0,82%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid cu 0,80%.
BCE a anunţat, joi, că în lunile următoare se va folosi mult mai mult de programul de achiziţii de urgenţă pentru pandemie, PEPP, de 1.850 miliarde de dolari, pentru a opri creşterea nedorită a costurilor de finanţare.
Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a avertizat la rândul ei împotriva unei înăspriri premature a politicilor monetare.
Acţiunile grupului energetic francez EDF, la care statul deţine controlul, au crescut cu 10,9%, după ce ministrul de Finanţe Bruno Le Maire a declarat că acesta nu va fi divizat, în condiţiile în care negocierile dintre Paris şi Bruxelles referitoare la reorganizarea companiei intră în etapa finală, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Titlurile Rolls-Royce au urcat cu 0,7%, producătorul britanic de motoare confirmând o estimare conform căreia pierderile sale vor fi mai mici în acest an, comparativ cu cele de anul trecut.
Acţiunile companiei germană de modă Hugo Boss au scăzut cu 3,6%. Compania a anticipat că restricţiile legate de coronavirus vor continua să aibă un efect negativ asupra afacerilor sale, în primul trimestru, potrivit news.ro.