Acţiunile Philips au urcat luni cu 46%, la cel mai ridicat nivel din mai bine de doi ani, după ce gigantul olandez producător de dispozitive medicale a acceptat un acord de 1,1 miliarde de dolari în SUA pentru cazurile de vătămare corporală care au stat la baza rechemării unora dintre dispozitivele sale pentru apnee în somn, relatează Reuters.
Milioane de dispozitive au fost rechemate în 2021 din cauza temerilor că componentele prezintă riscuri potenţiale de cancer.
Compania a declarat că a constituit un provizion de 982 de milioane de euro, sau 1,1 miliarde de dolari, pentru plata cererilor de compensaţii pentru vătămare corporală şi de monitorizare medicală, adăugând că acordul va pune capăt incertitudinii privind litigiul pentru companie.
Philips nu a recunoscut nicio vină sau răspundere sau că orice rănire a fost cauzată de dispozitivele sale Respironics.
"Siguranţa şi calitatea pacienţilor sunt prioritatea noastră cea mai mare şi am făcutt paşi importanţi pentru a rezolva în continuare consecinţele retragerii Respironics. Remedierea dispozitivelor de terapie a somnului pentru pacienţi este aproape completă, iar rezultatele testelor de până în prezent arată că utilizarea acestor dispozitive nu este de aşteptat să aibă ca rezultat daune semnificative asupra sănătăţii. Regretăm îngrijorarea pe care ar fi putut-o simţi pacienţii", a declarat CEO-ul Philips, Roy Jakobs, într-un comunicat.
Provizionul a fost sub cele 2 miliarde de euro până la 4 miliarde de euro care erau aşteptate, potrivit analistului Barclays Hassan Al-Wakeel. El a adăugat că cel mai rău scenariu aşteptat era de 10 miliarde de euro.
Acordul este "o sumă plafonată şi pune capăt incertitudinii privind litigiul", a spus Al-Wakeel într-o notă de luni.