Acţiunile SIF Oltenia rămân suspendate pentru cel mult zece zile

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2020

Acţiunile SIF Oltenia rămân suspendate pentru cel mult zece zile

În paralel s-a desfăşurat o altă adunare a acţionarilor prezidată de Cristian Buşu, în care au fost respinse toate punctele de pe ordinea de zi şi au fost revocaţi membrii Consiliului cu excepţia lui Buşu

Actualizare - Acţiunile SIF Oltenia rămân suspendate pentru cel mult zece zile.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, în şedinţa de astăzi, ca acţiunile SIF Olteania să rămână suspendate de la tranzacţionare pentru cel mult zece zile, până la clarificarea situaţiei existente privind adunarea acţionarilor de ieri, se arată într-un raport al ASF postat, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

---

Actualizare - Acţiunile SIF5 sunt suspendate de la tranzacţionare

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost suspendate de la tranzacţionare de către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Bursa face trimitere la art. 111, alin (1) lit. d, Titlul II din Codul BVB -operator de piaţă reglementată, care arată că: "BVB poate decide suspendarea de la tranzacţionare a instrumentelor financiare (...) în vederea menţinerii unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi (protecţia investitorilor)".

---

Acţionarii SIF Oltenia (SIF5) au aprobat toate punctele ordinii de zi a adunării generale de bilanţ, într-o atmosferă tensionată în condiţiile în care unii acţionari, printre care şi reprezentanţii SIF Banat-Crişana (SIF1) şi Certinvest, care solicitaseră introducerea pe ordinea de zi a unor puncte privind revocarea a patru administratori în frunte cu preşedintele Tudor Ciurezu, nu au reuşit să intre în sala de şedinţe.

Conducerea SIF Oltenia anunţase cu o zi în urmă o serie de măsuri privind desfăşurarea adunării având în vedere restricţiile existente privind riscul contaminării cu virusul Covid-19, între care şi faptul că accesul în sediul societăţii va fi permis doar acţionarilor care nu şi-au exercitat votul prin corespondenţă sau mijloace electronice până la termenul prevăzut în convocator.

Conducerea SIF Banat-Crişana a subliniat printr-un comunicat al societăţii, invocând o serie de articole de lege, că sub pretextul prevenirii răspândirii Covid-19, măsurile impuse reprezintă de fapt practici neloiale, abuzive şi frauduloase ale administratorilor SIF Oltenia în legătură cu organizarea AGA, săvârşite cu intenţia directă de a bloca votul acţionarilor asupra problemelor aflate pe ordinea de zi şi a atragerii răspunderii administratorilor SIF Oltenia, ce fusese anterior anunţată public de SIF1.

Dar, cum deja votaseră prin corespondenţă, reprezentaţii SIF Banat-Crişana nu au fost admişi în sala de şedinţe, aceştia având şi o serie de discuţii în contradictoriu cu poliţia militară, prezentă în faţa sediului SIF Oltenia, conform relatărilor de la faţa locului.

La scurt timp după începerea şedinţei, Cristian Buşu, vicepreşedinte şi director general adjunct al SIF Oltenia, a insistat ca cei rămaşi afară să fie primiţi în sală, ceea ce până la urmă nu s-a întâmplat.

Pe de altă parte, în afara sediului societăţii s-a derulat o adunare a acţionarilor paralelă faţă de cea din incintă, preşedinte fiind chiar Cristian Buşu, care iniţial se afla în sala de şedinţe. În această adunare, au fost respinse toate punctele de pe ordinea de zi, şi s-a votat şi aprobat revocarea tuturor membrilor Consiliului SIF Oltenia, cu excepţia lui Buşu, potrivit unor surse. Grupul de acţionari a întrebat Autoritatea de Supraveghere Financiară dacă poate înregistra hotărârile la ONRC, dar au primit răspuns negativ, mai susţin sursele noastre.

Ieri, acţionarii SIF Oltenia au aprobat repartizarea unui dividend de 0,1 lei, echivalentul unui randament brut de 4,7%, raportat la preţul mediu de tranzacţionare al titlurilor societăţii din anul 2019, conform raportului publicat de SIF5 pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Dividendele totale sunt în sumă de 52,21 milioane de lei, echivalentul a circa 46% din profitul net înregistrat în 2019, de 124,13 milioane de lei, restul urmând să meargă către surse proprii de finanţare, în vederea constituirii fondurilor necesare pentru investiţii, în special pentru derularea unui program de răscumpărare a 22,149 milioane de acţiuni proprii,în vederea reducerii capitalului social al SIF-ului.

Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii ce vor beneficia de dividende, este 12 iunie (implicit data ex-dividend este 11 iunie), iar plăţile se vor face la debutul lunii iulie.

De asemenea, a fost aprobat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2020, în care se indică un profit net de 27,52 milioane de lei, ce reprezintă circa o cincime din cel realizat în 2019.

Notă:

Încă din primăvara anului trecut, Tudor Ciurezu, a reclamat că SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, ce acţionează concertat, deţin în realitate cu mult peste limita legală de 5% din capitalul SIF-ului din Craiova, incluzând şi o serie de fonduri de investiţii ce au acţiuni SIF5, finanţate în diferite proporţii, în unele cazuri majoritar sau integral, de SIF1 şi SIF4.

Principalul argument pe baza căruia SIF Oltenia îşi susţine afirmaţia şi despre care spune că este ignorat de Autoritatea de Supraveghere Financiară se referă la Art. 2.(2) din Legea 24/2017, conform căruia: "În aplicarea prevederilor alin. (1) pct. 30 (n.r. în care sunt definite persoanele care acţionează concertat), până la proba contrară, sunt prezumate că acţionează în mod concertat (...)

f) următoarele persoane:

1. persoane care în derularea unor operaţiuni economice utilizează resurse financiare având aceeaşi sursă sau care provin de la entităţi diferite care se află într-o relaţie de control (...)".

Pentru adunarea de ieri, SIF1 şi SIF4 împreună cu vehiculele de investiţii finanţate în diferite proporţii de acestea aveau 28,4% din capitalul SIF Oltenia şi 31,57% din drepturile de vot. Cvorumul şedinţei de ieri a fost de 46,095%.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. "Reprezentaţii SIF Banat-Crişana nu au fost admişi în sala de şedinţe" asa cum actionarii SIF1 nu sunt admisi de conducatorii Dragoi&Lakis la impartirea profitului (minuscul dealtfel) al SIF-ului.

    Hotii au dat peste alti hoti!

    Poate ca asa vor intelege si banditii de la SIF1 cum se simt actionarii SIF1 in urma tratamentului aplicat an de an de acesti conducatori mafioti. 

    De ce naiba să investești în SIF -uri când vezi ce se întâmplă?

    1. Pai nu prea mai e de investit in nimic. BRD 0 dividend după ce a promis minunea de stabilitate, Sif ele 0, iar asta de la SIF 5 le întrece pe toate. A pocnit lakis din picior ca gata cu dividendu de a sărit busu din pijamale și a întors-o ca la Ploiești . Și mai pui la socoteala ca in bordu lor e președintele bursei. Fraților , banii la ciorap! Închidem prăvălia , pentru ce plătim o gloata ineptă de funcționari in ASF . Decizia de azi e un fel de flit ba de la oala cu sarmale. Nu e pentru voi, e pentru băieții dastepti. 10 zile le trebuie sa lămurească o hoție cât casa? 10 zile sa lămurească o moșmoana puturoasa dea lu Marcel Gheorghe eternul mistificator de age pentru gulerați ? Și dacă am nevoie de Cash îmi da madam Dascălu sau cum rezolvam problema . Marcele, oi fi tu mare avocat dar ai întrecut măsura. Știu, ești atât de plin de propria persoana ca nu te ating vorbele mele Dar când or zăngăni brățările îți garantez ca vei păți rușinea și nu ai nici izmene de schimb la îndemâna . Deci, banii de dividend înapoi sau pușcărie , nu e loc de întors .

    Hotararile Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor SIFI UNITEH S.A. din 27.04.2020

    HOTARAREA NR. 2 

    Art. 1. Aprobarea acoperirii pierderii nete realizate in anul 2019 in cuantum de 2.336.735,11 

    lei din alte rezerve conform propunerii Consiliului de administratie, cu 100% voturi pentru, 

    0% voturi impotriva si 0% abtineri din totalul de 377.616 voturi exprimate. 

    Art. 2 Aprobarea distribuirii din alte rezerve in cuantum de 21.381.640 lei sub forma de 

    dividend. Aprobarea unui dividend brut/ actiune de 49 lei si modalitatea de plata a dividendelor 

    conform prevederilor legale. Aprobarea suportarii costurilor aferente platii dividendelor de 

    catre actionarii societatii din valoarea dividendului net. Aprobarea datei de 25.05.2020 ca data 

    platii dividendelor conform art. 178 din Regulamentul nr. 5/2018 cu 100% voturi pentru, 0% 

    voturi impotriva si 0% abtineri din totalul de 377.616 voturi exprimate. 

    HOTARAREA NR. 5 

    Art. 1. Aprobarea remuneratiei administratorilor persoane fizice in cuantum de 600 lei net/ 

    luna pentru exercitiul financiar 2020 cu 100% voturi pentru, 0% voturi impotriva si 0% abtineri 

    din totalul de 377.616 voturi exprimate. 

    Art. 2. Aprobarea remuneratiei in cuantum de 22.400 lei plus TVA/ luna pentru administratorul 

    persoana juridica pentru exercitiul financiar 2020 cu 100% voturi pentru, 0% voturi impotriva 

    si 0% abtineri din totalul de 377.616 voturi exprimate. 

    HOTARAREA NR. 6 

    Art. 1. Aprobarea limitelor generale ale remuneratiilor suplimentare ale administratorilor la 

    maxim 0.3% / an din valoarea activului net la 31.12.2019 si limitele generale ale remuneratiei 

    directorului la maxim 150.000 lei/ an cu 100% voturi pentru, 0% voturi impotriva si 0% 

    abtineri din totalul de 377.616 voturi exprimate. 

    Societatea este controlata de: 

    SIF IMOBILIARE PLC loc. NICOSIA CYP219.043 actiuni50,1978 % 

    S.I.F. BANAT-CRISANA S.A. loc. ARAD 158.573 actiuni36,3399 % 

    Asadar 10.733.583 lei pleaca in Cipru din SIFI UNITEH SA BUCURESTI controlati de Lakis &Dragoi. 

    Curat murdar coane.

    1. Trimite datele astea la DNA!

      Ca se plece banii trebuie să aibă cash, de unde dracu au cash cu pierderea aia?

      Exact la SIF Imobiliare pleaca banii...iar pe de alta parte SIF Imobiliare raporteaza profit din tot feluri de reevaluari si cum de fapt ati banuit nu da dividende. Dl Gradinescu nu vede cum sunt mutati banii SIF1 si SIF4 in Cipru...iar acum nemaiavand ce muta, Dragoi & Lakis Co, se lupta pe trotuarele Craiovei, pentru cash-ul lui SIF5, singurul SIF care in martie 2020 a facut profit nu ca SIF1 si SIF4 cu pierderi raportate de 79 respectiv 73 milioane lei. Orice conducator responsabil de organism de supraveghere s-ar duce direct la DIICOT cu plangeri.

    Hopa, ASF e îngrijorată ca le cade cu greață dividendul micilor investitori. Cauzează la stomac. Norocul nostru ca e drăgoi vigilent și a pus repede o aga pe capete mașinii. Si ne uite asa ne trece boala ca cu mâna. Mare e grădina:))) Busule, iti promit ca daca lasi acționarii fără dividend nu plătește drăgoi. Iti voi cere despăgubiri de te las și fără acoperișul de pe casă. Cine esti tu sa întorci o aga ca pe mămăligă de la o zi la alta? Singur singurel faci tu o hotărâre pe invers? Pe banii mei? TU singur singurel imi vei plati tot dividendul cuvenit și drăgoi o sa iti spuna la revedere prietene. Vezi ca nu esti primul parlit ca porcul de crăciun de lakis.

    1. Eu zic sa investim toti la SIF1. Dupa ce strangem multe actiuni il dam jos pe Dragoi si p-ai lui si ii punem pe ai nostri. Sa vezi atunci cum o sa curga cashu. Atunci baietii din ASF vor fi incantati si ne vor sustine 100%, ca e legal si corect. Ce zici, boss? Cel putin la SIF1 ne lasa astia sa intram la aga ca actionari, ca la SIF5 ne tine la usa Ciurezu cu gloata lui. Asta o sa gaseasca Covidu si la anu pe vremea asta si o sa-ti tranteasca usa in nas. O sa-ti puna si prag, ca sa fie clar. Nu fii prost! Ciurezu isi trage dividende pentru el si pentru ceilalti golani cu care a pus mana pe conducerea sifului! Nu fii atat de prost incat sa nu vezi ce se intampla! Ciurezu e un Fercala mai mic in care a intrat strechea, poate si Covidu! Dar cate actiuni ai tu la SIF5, mititelule? Esti cumva din gloata lui Ciurezu si te lasi parlit nu doar de Craciun, ci si cand i se scoala lu Ciurezu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb