Acţiunile "Transgaz", mai ieftine decât în oferta publică iniţială

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 17 iulie 2008

Acţiunile "Transgaz", mai ieftine decât în oferta publică iniţială

Investitorii care au făcut cozi la cumpărare se înghesuie, acum, la vânzare

Acţiunile "Trans­gaz" Mediaş (simbol TGN) au putut fi cumpărate, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti chiar şi cu 177 lei/titlu, mai ieftin decât în cadrul ofertei publice iniţiale, de la finalul anului trecut. Dacă, în decembrie, investitorii s-au înghesuit la cumpărarea de acţiuni ale transportatorului de gaze, realizând o suprasubscriere-record, de 28 de ori, a ofertei, acum le vând în pierdere. Mai exact, cei care au subscris la IPO şi au vândut în minimul de ieri au înregistrat o pierdere de 7,77%, iar cei mai neinspiraţi, care au achiziţionat titluri TGN în prima zi de tranzacţionare, la 321 lei/titlu, şi-au înjumătăţit până ieri valoarea investiţiei.

Brokerii sunt de părere că deprecierea cotaţiei titlurilor "Transgaz " este o consecinţă a crizei financiare ce se resimte şi în ţara noastră.

Marius Pandele, de la "Vanguard", ne-a spus că "evoluţia preţului acţiunilor>Transgaz< este una normală, în contextul de piaţă actual". Domnia sa ne-a declarat că "dacă privim graficul TGN şi pe cel al indicelul BET, care arată evoluţia celor mai lichide titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), este uşor de observat că acestea aproape se suprapun". "Aşadar, nu a făcut excepţie de la scăderile pe care le-a avut piaţa în general, iar faptul că preţul a scăzut sub cel al ofertei publice iniţiale nu este nici tragic, nici anormal, mai ales că în momentul de faţă preţul acţiunilor nu este cu mult sub cel din oferta publică din luna decembrie a anului precedent", a mai declarat analistul citat.

Domnul Pandele ne-a mai precizat că "în cazul titlurilor Teraplast, preţul acţiunilor a scăzut sub cel din IPO chiar din prima zi de tranzacţionare a drepturilor de alocare, aşa că situaţia Transgaz poate fi considerată una chiar fericită".

Analistul citat ne-a spus că, din punct de vedere fundamental, titlurile TGN se tranzacţionează, în momentul de faţă, la indicatori de evaluare mai mici decât mediile la nivel regional pe sectorul utilităţilor, îns[ diferenţa nu este foarte mare.

Marius Pandele consideră că "cererea este în limite rezonabile, la fel ca şi preţul, însă nu trebuie sa uităm că investitorii cumpără acţiuni în primul rând pentru rezultatele pe care le anticipează, nu numai pentru rezultatele trecute", adăugând că " beneficiază de o conjunctură favorabilă prin creşterea preţului gazelor naturale, dar nu este mai puţin adevărat că o înrăutăţire a situaţiei macroeconomice, destul de probabilă de altfel, va afecta din plin şi compania din Mediaş".

Bogdan Mortu, broker la "KD Capital Management", ne-a spus că reacţia investitorilor, coroborată cu preţul titlurilor Transgaz, a fost una normală, fiind în primul rând o reacţie la nivelul întregii pieţe, nu numai la nivelul acţiunii TGN.

Oferta publică "Transgaz", pentru 1,177 milioane de acţiuni, cu drepturi de alocare ataşate, s-a desfăşurat în perioada 26 noiembrie -7 decembrie 2007, la un preţ de 191,92 lei/acţiune. Oferta "Transgaz" a fost cea mai mare ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni realizată de o companie românească, iar valoarea subscrierilor a fost de aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Capitalul social de 117.738.440 de lei al companiei "Transgaz" este împărţit în 11.773.844 acţiuni, cu valoarea nominală de 10 lei.

În prezent, titlurile "Transgaz" Mediaş sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul TGN. Ministerul Economiei şi Finanţelor deţine 75,01% din capitalul social, "Fondul Proprietatea" deţine 14,99% din acţiuni, în timp ce restul de 10% din acţiuni sunt tranzacţionate liber pe Bursă de alţi acţionari.

Societatea "Transgaz" Mediaş a înregistrat un profit net de 92,028 milioane lei, în primul trimestru al acestui an, cu 0,16% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform raportului companiei. De asemenea, cifra de afaceri a crescut de la 277.9 milioane lei la 317.9 milioane lei, în primele trei luni ale acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb