ACUZAŢI CĂ AU FĂCUT CHELTUIELI NECORESPUNZĂTOARE Foşti executivi ai "Bankia" şi "Caja Madrid", obligaţi să plătească garanţii în instanţă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 octombrie 2014

Foşti executivi ai "Bankia" şi "Caja Madrid", obligaţi să plătească garanţii în instanţă

Curtea Supremă din Spania a stabilit, la data de 16 octombrie, că doi foşti executivi de la banca naţionalizată "Bankia" SA şi fosta casă de economii "Caja Madrid" au la dispoziţie trei zile ca să constituie unele garanţii legale de câteva milioane de euro, pe motiv că au folosit în mod necorespunzător bani ai instituţiilor menţionate. Decizia vine pe fondul unei investigaţii ce priveşte utilizarea cardurilor băncii pentru cheltuieli personale pe îmbrăcăminte, alimente şi călătorii.

Conform documentelor din instanţă, Rodrigo Rato, preşedintele "Bankia" până la salvarea băncii de către stat, în 2012, trebuie să constituie un depozit de 3 milioane de euro ca să evite blocarea activelor sale. Procurorii îl acuză pe Rato că a cheltuit în interes personal, în perioada 2010-2012, 99.000 de euro. Rato a rambursat aproximativ 55.000 de euro din această sumă.

Predecesorul lui Rato, Miguel Blesa, care a condus "Caja Madrid", trebuie să plătească 16 milioane de euro. Documentele arată că Blesa a cheltuit în interes personal, în anii 2003-2010, 436.700 de euro.

Surse judiciare spun, potrivit presei străine, că Blesa, care a condus "Caja Madrid" din 1996 în 2010, a declarat că sistemul acestor carduri a fost introdus în 1988 şi era văzut ca o modalitate de compensare a membrilor board-ului pentru unele costuri pe care le aveau.

Ancheta menţionată vizează, per ansamblu, 83 de utilizatori de carduri ale băncii menţionate, care au cheltuit, împreună, 15 milioane de euro în zece ani. Cei mai mulţi dintre aceştia aveau legături cu politicieni, sindicalişti şi chiar cu familia regală. "Caja Madrid" a fuzionat cu "Bankia" înainte de bailout-ul din 2012. "Bankia" a fost salvată de guvernul spaniol, care a preluat 45% din bancă. Anul acesta, Executivul de la Madrid a vândut 7,5% din "Bankia", pentru 1,3 miliarde euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb