ADAM CRĂCIUNESCU, ROMSILVA:  "Refacerea perdelelor forestiere din ţara noastră, completă în 10 ani"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii / 5 februarie 2014

"Refacerea perdelelor forestiere din ţara noastră, completă în 10 ani"

19.000 de hectare au nevoie de perdele forestiere, însă 18.800 sunt deţinute de proprietari privaţi

Romsilva are un nou Consiliu de Administraţie şi a încheiat anul trecut pe plus

Perdelele forestiere din ţara noastră, necesare pe 19.000 de hectare, ar putea fi complet refăcute în 10 ani, dacă lucrările demarează în această primăvară, a declarat Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva. Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale a fost aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) în 23 decembrie 2013.

În România necesarul de perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale este de 1.720 km, în prezent nefiind realizată nicio perdea forestieră de protecţie de acest tip, se arată în textul OUG.

Programul urmează să fie implementat de consiliile judeţene, cu finanţare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice - Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură şi din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale ale consiliilor judeţene. Anul acesta suma alocată este de 30 de milioane de lei.

În acest context, Romsilva ar putea începe din primăvara acestui an înfiinţarea de perdele forestiere de-a lungul Autostrăzii A2, dacă se va realiza transferul unei suprafeţe de 23,6 hectare, circa 16 kilometri, de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) către Romsilva.

"Vrem să începem în primăvară să plantăm primii puieţi forestieri pentru protecţia autostrăzii. Aceste lucrări se vor realiza efectiv din resursele proprii ale regiei. La ora actuală avem un disponibil deja de peste 15 milioane de puieţi forestieri", a spus Adam Crăciunescu.

Domnia sa a precizat că banii alocaţi Departamentul de Ape şi Păduri din Ministerul Mediului pentru înfiinţarea de perdele forestiere nu prevăd sume şi pentru exproprieri în cazul în care proprietarii refuză să coopereze. Oficialul ne-a spus că Romsilva, cea care se va ocupa de aceste exproprieri, va beneficia de fonduri separate pentru desfăşurarea exproprierilor prin Ministerul Finanţelor Publice, acestea incluzând şi eventualele costuri de cadastru. La ora actuală există perdele forestiere plantate pe 740 hectare ale Romsilva şi 1.300 hectare la alţi deţinători.

În acest proiect Romsilva se va ocupa doar de exproprieri, plantarea perdelelor forestiere pe terenurile pe care le deţine precum şi de asistenţa tehnică pentru desfăşurarea proiectului.

Practic, în curând se vor organiza licitaţii de achiziţii publice la care vor participa firme private care se vor ocupa cu plantarea puieţilor de-a lungul drumurilor naţionale vizate. Aceşti puieţi pot fi achiziţionaţi şi de la Romsilva la preţuri de 400-500 de lei/1.000 de puieţi. Speciile recomandate în funcţie de sol sunt salcâm, frasin, stejar, ulm, tei.

Adam Crăciunescu atras atenţia că plantarea acestora este cel mai uşor pas, adevărata provocare a programului find întreţinerea arborilor până ajung la maturitate (5-7 ani).

Reprezentantul Romsilva estimat că până la sfârşitul anului 2014 ar putea fi refăcute perdele forestiere pe o suprafaţă totală de circa 65 de kilometri.

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, declarat recent că numărul total de kilometri de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale unde trebuie realizate perdele forestiere este de 870 de kilometri.

Asemenea ministrului de resort, şi Adam Crăciunescu a făcut un apel un apel către deţinătorii de terenuri să fie parte în program, arătând că astfel acesta ar putea fi demarat mai repede şi plantarea ar putea avea loc în primăvară. În schimb, dacă se impune exproprierea, procedurile durează mai mult, iar implementarea programului ar putea începe abia în toamnă. Din cele 19.000 de hectare care trebuie împădurite în acest program, aproximativ 18.800 sunt deţinute de proprietari privaţi, potrivit studiilor din 2012 efectuate de Romsilva.

Ideea realizării unui sistem naţional al perdelelor forestiere de protecţie se regăseşte într-o lege adoptată în urmă cu aproape 12 ani, Legea nr. 289/2002. Acest sistem ar fi trebuit realizat, de către autoritatea responsabilă de silvicultură, pentru protecţia căilor de comunicaţie şi de transport, terenurilor agricole, digurilor şi malurilor şi a localităţilor şi a diverselor obiective economice şi sociale.

Cifră de afaceri în creştere pentru Romsilva în 2013

Potrivit calculelor preliminarii ale companiei de stat, Romsilva a înregistrat în 2013 o creştere a cifrei de afaceri cu 20-25% şi un profit brut de 130 de milioane de lei. Noul Consiliu de Adiministraţie (CA) al Romsilva, ales la mijlocul lunii trecute, pregăteşte planul de management pentru a fi aprobat de Autoritate, în vederea pregătirii programului Romsilva pentru următorii patru ani, potrivit lui Adam Crăciunescu. Consiliul este format din şapte membri, desemnat prin OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Din Consiliul de Administraţie face parte şi Adam Crăciunescu, ca membru specialist, care are contract de mandat până la desemnarea directorului general de către noul CA. Preşedintele noului Consiliu al Romsilva, ales în prima şedinţă a Consiliului, este Adrian Pavel, reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice. Din Consiliu mai fac parte Angela Maria Iancu, reprezentant al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, patru membri specialişti în silvicultură şi un economist.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ma indoiesc ca aceste perdele vor fi gata in timp util. De 12 ani se chinuie cu ele si mare lucru nu s-a facut pana acum. Bani sunt anul asta, dar la anu'? dar peste doi ani s.a.m.d......

    pana am ramas si fara unul si fara altul :))

    Asa ca plantati, o sa vie si la anul gerul bobotezii, puietii sunt bineveniti.

    Apropos, exista vreun studiu, ceva, sa vedem si noi, cata padure am avut ca "mostenire grea" din '89 si cata a mai ramas? Sau trebuie sa ne suim in elicopterele noastre particulare ca sa vedem dezastrul? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb