ADEVĂRUL DESPRE BĂNCI EFSF şi ESM vor acorda finanţări de 6,5 miliarde de euro, în trimestrul patru

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 octombrie 2014

EFSF şi ESM vor acorda finanţări de 6,5 miliarde de euro, în trimestrul patru

De când au fost create, cele două fonduri au făcut plăţi totale de 232 miliarde euro

Cele două fonduri de salvare din zona Euro - Mecanismul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) şi Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - au făcut, de la crearea lor până în prezent, plăţi totale de 232 de miliarde de euro, conform datelor publicate de cele două fonduri. Pentru ultimul trimestru din acest an, ţinta de finanţare propusă de EFSF este de 1,5 miliarde de euro, iar a ESM - de 5 miliarde de euro.

EFSF a fost creat de statele membre din zona euro în mai 2010, iar obiectivul acestui mecanism este să asigure stabilitatea în Europa prin acordarea de asistenţă financiară statelor din uniunea monetară, în cadrul unui program de ajustare macroeconomică. EFSF a fost un mecanism temporar de intervenţie, iar în octombrie 2010, statele din zona Euro au decis să înfiinţeze un mecanism permanent pentru situaţii de criză: Mecanismul European de Stabilitate (ESM), ale cărui operaţiuni au început efectiv în octombrie 2012. ESM are ca obiect de activitate acordarea de împrumuturi şi alte forme de asistenţă pentru statele din zona Euro care se confruntă cu dificultăţi financiare. Totodată, acest mecanism este autorizat să finanţeze recapitalizarea instituţiilor financiare prin acordarea împrumuturilor către guvernele statelor membre ESM. De asemenea, ESM este împuternicit să recapitalizeze în mod direct băncile din zona Euro până va fi înfiinţat un instrument unic şi eficient de supraveghere a acestor unităţi bancare.

Capitalul social total subscris al ESM este de 701,9 miliarde de euro, din care 80,2 miliarde euro reprezintă capitalul vărsat, iar 621,7 miliarde euro constituie capitalul subscris nevărsat. În schimb, capacitatea maximă de creditare ajunge până la 500 de miliarde euro.

EFSF şi ESM au funcţionat în acelaşi timp până la sfârşitul lunii iunie a anului trecut. Începând din 1 iulie 2013, EFSF nu a mai intrat în niciun program de asistenţă financiară, dar a continuat managementul şi rambursarea datoriilor restante. Aşadar, ESM a rămas singurul instrument permanent care răspunde cererilor de asistenţă financiară din partea ţărilor din zona Euro. EFSF va ieşi din funcţiune după ce toate restanţele aflate sub administrarea sa vor fi fost rambursate, iar toate sumele datorate garanţilor plătite în întregime.

Klaus Regling, director general al ESM şi director executiv al EFSF, şi-a exprimat mulţumirea faţă de îmbunătăţirea situaţiilor financiare din ţările care au beneficiat de asistenţă financiară sau încă se află în cadrul acestui proces, potrivit datelor ESM. Oficialul susţine că EFSF şi ESM au fost create pentru a oferi timp ţărilor aflate în dificultate financiară să se restructureze, prin acordarea unor perioade lungi de rambursare a creditelor cu o dobândă foarte mică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb