Administraţia Biden susţine potenţialele vânzări ale avioanelor de luptă F-16 Turciei

S.B.
Internaţional / 30 iunie 2022

Administraţia Biden susţine potenţialele vânzări ale avioanelor de luptă F-16 Turciei

Administraţia Biden a anunţat, miercuri, că susţine potenţialele vânzări ale avioanelor de luptă americane F-16 către Turcia, la o zi după ce Ankara a renunţat la dreptul de veto cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, informează news.ro.

"Statele Unite sprijină modernizarea flotei de luptă a Turciei, deoarece aceasta este o contribuţie la securitatea NATO şi, prin urmare, la securitatea americană", a afirmat Celeste Wallander, secretarul adjunct pentru Afacerile de Securitate Internaţională.

"Aceste planuri sunt în lucru. Şi trebuie să se lucreze la ele prin procesele noastre de contractare", a adăugat ea.

Turcia a solicitat în octombrie Statelor Unite achiziţia a 40 de avioane de luptă de tip F-16 fabricate de Lockheed Martin şi aproximativ 80 de seturi de componente pentru modernizarea avioanelor de război existente.

Washingtonul nu şi-a exprimat anterior în mod deschis nicio opinie cu privire la vânzare, în afară de a preciza că toate vânzările de arme ar trebui fie supuse procesului legal necesar.

În martie, Departamentul de Stat a trimis o scrisoare unor membri ai Congresului SUA care s-au opus vânzării, spunând că legăturile comerciale de apărare "adecvate" ale SUA cu Turcia vor servi intereselor Washingtonului.

Declaraţiile lui Wallander vin în urma unui acord încheiat marţi între Turcia, Finlanda şi Suedia, după patru ore de negocieri, care a prevenit un impas în cadrul summitului celor 30 de lideri NATO, care îşi propune să dea dovadă de hotărâre în faţa invaziei Rusiei în Ucraina.

"SUA nu au oferit nimic Turciei, iar Turcia nu i-a cerut nimic", ca parte a acordului său cu Finlanda şi Suedia, a declarat un oficial american de rang înalt.

El a spus că oficialii americani sunt angajaţi în negocieri tehnice referitoare la cererea Turciei de a cumpăra avioane de luptă americane de tip F-16. Congresul ar avea ultimul cuvânt cu privire la orice astfel de vânzări.

Erdogan, înainte de a pleca marţi spre Madrid, dar după un apel telefonic cu Biden, a criticat Statele Unite în legătură cu vânzarea avioanelor de luptă de tip F-16, spunând că blochează Ankara.

În cadrul întrevederii sale cu omologul său american Biden, Erdogan nu a adus în discuţie problema vânzării avioanelor F-16, dar şi-a exprimat plăcerea de a-l întâlni pe Biden "după mult timp". Cei doi lideri au avut ultima întâlnire în persoană în octombrie 2021 şi au avut un apel telefonic la începutul acestui an.

Vânzarea armelor americane Turciei a devenit un subiect controversat după ce Ankara a achiziţionat sisteme de rachete de apărare fabricate în Rusia, care au dus la aplicarea sancţiunilor Washingtonului, precum şi eliminarea Turciei din programul avionului de luptă F-35.

Finlanda, Suedia şi Turcia au semnat un acord prin care Ankara şi-a ridicat dreptul de veto privind aderarea celor două state nordice, în timp ce candidaţii s-au angajat să nu sprijine grupările militante kurde PKK şi YPG sau reţeaua lui Fethullah Gulen din SUA, pe care Turcia o învinovăţeşte pentru o tentativă de lovitură de stat din 2016.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb