Administratorii de fonduri de pensii private vor putea să investească şi în alte clase de active, cum ar fi fondurile de private equity, mărfuri sau în proiecte de infrastructură, potrivit unei norme aprobată, joi, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"Prevederile actului normativ permit fondurilor de pensii să îşi diversifice mai eficient portofoliul de investiţii. Norma introduce noi clase de active şi noi limite investiţionale ce vizează investiţiile pe termen lung ale activelor fondurilor de pensii private, ţinându-se cont de natura şi durata obligaţiilor. Totodată, reglementează procesul de investire şi evaluare a activelor şi îmbunătăţeşte metoda de stabilire a gradului de risc al unui fond de pensii", se arată într-un comunicat al CSSPP, citat de Mediafax.
Conform noilor prevederi, fondurile de pensii private pot investi până la 10% din active în proiecte de infrastructură. De asemenea, limita investiţiilor private de capital - private equity - a fost majorată la 10% atât pentru fondurile de pensii de tip Pilon II, cât şi pentru cele din Pilonul III.
Elaborarea noului act normativ a fost impusă atât de evoluţiile economico-financiare existente la nivel naţional şi internaţional, cât şi de necesităţile investiţionale ale sistemului de pensii private, în vederea asigurării unei bune corelaţii între ris-curi şi performanţe la nivelul fondurilor de pensii, se arată în comunicat.
"Prin implicarea în astfel de proiecte, fondurile de pensii private pot deveni parteneri strategici pentru dezvoltarea unor programe naţionale de anvergură, aşa cum se întâmplă şi în statele dezvoltate ale lumii", se mai spune în comunicat.
Noul act normativ integrează prevederile a patru norme, eliminând aspectele referitoare la autorizarea persoanelor responsabile cu activitatea de investire, aspecte ce vor fi tratate în mod distinct în actele normative specifice.
"Actul normativ mai stabileşte şi o nouă metodă de evaluare a instrumentelor cu venit fix, prin marcarea acestora la preţul de piaţă. Pentru a le permite administratorilor să îşi adapteze procedurile interne şi strategiile investiţionale la noile prevederi, această metodă de evaluare va deveni aplicabilă ulterior intrării în vigoare a normei", se precizează în comunicat.
Norma privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private, elaborată în aplicarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat şi a Legii 204/2006 privind pensiile facultative va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă pe website-ul www.csspp.ro, la rubrica Legislaţie, la data publicării ei.
La finele lunii noiembrie, activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) se ridicau la 6,63 miliarde de lei, în creştere cu cu 2,8% faţă de 31 octombrie.