Acţionarii Transelectrica au aprobat, ieri, sistemul de remunerare a Consiliului de Supraveghere şi a Directoratului avansat de Ministerul Economiei, care controlează pachetul majoritar al companiei, ne-au spus surse apropiate situaţiei.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Transelectrica, Ministerul Economiei a propus bonusuri mult mai mici pentru conducerea companiei decât cele prezentate de comitetul de remunerare din cadrul transportatorului naţional de energie.
Astfel, în urma deciziei de ieri, membrii Consiliului de Supraveghere şi cei ai Directoratului vor primi, pe lângă indemnizaţia fixă, un bonus de performanţă în funcţie de rentabilitatea acţiunilor (pachet de acţiuni virtuale OAVT) şi o componentă anuală variabilă a remuneraţiei, pentru îndeplinirea cumulativă a indicatorilor de performanţă "timpul mediu de întrerupere", "EBITDA" şi "total investiţii", asumaţi în planul de management pentru fiecare an de mandat. Această componentă variabilă nu poate să depăşească 12 indemnizaţii fixe şi este acordată dacă cei trei indicatori de performanţă sunt îndepliniţi simultan.
Surse din companie ne-au spus, recent, că membrii Consiliului de Supraveghere şi cei ai Directoratului nu ar putea încasa această componentă variabilă, întrucât nu este îndeplinită condiţia privind investiţiile din 2014. Astfel, conform surselor noastre, conducerea Transelectrica are şanse să primească, pe lângă indemnizaţia fixă, doar OAVT-urile.
Ministerul Economiei a propus, iar AGA a aprobat ieri acordarea a 156.000 OAVT pentru preşedintele Directoratului şi a 104.000 OAVT pentru ceilalţi membri ai Directoratului. Preşedintele Consiliului de Supraveghere va primi 75.000 de OAVT, iar ceilalţi membri ai Consiliului - câte 60.000 de OAVT pe an.
Indemnizaţia fixă lunară a membrilor Consiliului de Supraveghere nu va depăşi media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care societatea îşi desfăşoară activitatea, conform propunerilor înaintate acţionarilor. Pentru membrii Directoratului, indemnizaţia fixă nu poate depăşi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care societatea îşi desfăşoară activitatea.
Membrii demisionari din Consiliul de Supraveghere (Andrei Pogonaru) şi din Directorat (Ciprian Diaconu şi Gheorghe Vişan) vor beneficia de bonusuri, proporţional cu numărul de zile în care au activat în aceste funcţii în 2014, ne-au mai spus sursele citate.
Acţionarii ar mai fi aprobat, ieri, bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei pentru anul în curs şi planul de investiţii pentru acest an. Potrivit datelor publicate de companie, Transelectrica şi-a propus, pentru acest an, venituri totale de 2,67 miliarde lei, în scădere cu circa 7% faţă de cele realizate în 2014, precum şi cheltuieli totale de 2,5 miliarde lei, cu 3% peste nivelul raportat anul trecut.
Profitul brut estimat de Transelectrica este de 170,7 milioane de lei în 2015, iar cel net de circa 138 milioane lei. Cheltuielile salariale totale sunt prognozate la 139,8 milioane lei, din care 123,7 milioane lei reprezintă salariile (în creştere cu 2,2% faţă de 2014) şi 16,04 milioane lei sunt bonusurile (mai mari cu 36,11% faţă de 2014).
Pentru acest an, conducerea Transelectrica intenţionează să cheltuiască 491,8 milioane lei pentru investiţii, faţă de nivelul de 395,5 milioane lei realizat anul trecut, conform datelor publicate pe site-ul companiei. În nota de fundamentare a planului de investiţii, compania precizează că plănuieşte să aloce 150,3 milioane lei pentru investiţii în continuare, 79,5 milioane lei pentru investiţii noi, 40,1 milioane lei pentru alte investiţii şi 12,5 milioane lei pentru investiţiile finanţate din taxa de racordare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de adi în data de 24.03.2015, 18:54)
Corect Corect!!!si membrii CA la fel ...actiuni care sa fie vqandute peste nu mai devreme de un an...
2. fără titlu
(mesaj trimis de constantin în data de 24.03.2015, 21:52)
Bine zis recompensa dar pentru incompetenta poate! cine mai este k ei?