Degradarea bazelor sportive aflate în administrarea ministerului de resort a fost pasată de la o autoritate la alta, motivele fiind dintre cele mai diverse, iar vina s-a învârtit într-un cerc vicios, astfel încât niciun oficial să nu îşi asume răspunderea. Premierul Ludovic Orban a afirmat, la preluarea mandatului ministrului Tineretului şi Sportului de către Ionuţ Stroe, că Ministerul Tineretului şi Sportului are un patrimoniu uriaş de care "îşi bate joc", multe dintre bazele sportive lăsate în paragină putând contribui la finanţarea diferitelor discipline.
Premierul crede că valorificarea bazelor în mod inteligent ar putea asigura finanţare pentru anumite ramuri sportive: "Mă bucur să fiu astăzi aici şi să particip la instalarea oficială a ministrului Tineretului şi Sportului, domnul Ionuţ Stroe. Ştiu că sunt câteva lucruri foarte importante şi anume pregătirea pentru Campionatul European de fotbal, căruia îi acordăm atenţie maximă posibilă. De asemenea, Olimpiada. Aici necesităţile de finanţare probabil sunt diferite, mai ales pentru disciplinele la care vom avea reprezentanţi care intră în competiţie. Mai sunt câteva lucruri de rezolvat, patrimoniul uriaş pe care îl deţine MTS şi de care acum îşi bate joc, vă spun sincer. Am fost în diferite locaţii lăsate în paragină care nu folosesc nimănui, active care dacă ar fi utilizate în mod inteligent ar putea chiar să finanţeze domeniul sportiv. Nu mai vorbesc de ceea ce are nevoie fiecare sport, baza de antrenament". În domeniul tineretului, Ludovic Orban consideră că există anumite structuri care au pierdut orice reprezentativitate: "Şi în ceea ce priveşte susţinerea organizaţiilor de tineret sunt câteva lucruri care trebuie lămurite, pentru că păstrăm din inerţie de 30 de ani nişte structuri care s-au constituit în anii tulburi de după Revoluţie şi care şi-au pierdut orice reprezentativitate şi care trebuie clarificată". Pe de altă parte, vicepremierul Raluca Turcan a vorbit despre necesitatea unei strategii prin care MTS să stopeze "migraţia" tinerilor: "Sunt la preluarea mandatului ministrului Tineretului şi Sportului din mai multe motive, pentru că este tânăr şi deschis problemelor de tineret şi de sport şi în acelaşi timp pentru că sunt o fostă sportivă de nivel mediu, am făcut vreo 10 ani de arte marţiale şi îmi dau seama cât de important este pentru sportivii din România să găsească în ministrul Tineretului şi Sportului un susţinător al sportului de masă, al investiţiei în baze sportive, al colaborării cu Ministerul Educaţiei Naţionale, cu federaţiile sportive, astfel încât tinerii să se simtă atraşi de sport şi să simtă că într-adevăr principiul care funcţionează în America, şi anume "un dolar investit în sport salvează 3 dolari la sănătate", se aplică şi în România. Evident că problemele legate de tineret sunt multe, trebuie să prevenim migraţia tinerilor care este în număr atât de mare în România. Aici aveţi toată susţinerea noastră, pentru că într-adevăr avem o nevoie vitală de politici active la nivel de Guvern pentru a diminua migraţia, pentru a avea oportunităţi pentru cei care pleacă în străinătate să se întoarcă în România. Ne dorim din suflet un mandat de succes pentru ministrul Tineretului şi Sportului".
La aceste declaraţii au asistat mai mulţi preşedinţi de federaţii sportive, Vasile Cîtea (FR de Box), Elisabeta Lipă (FR de Canotaj), Răzvan Burleanu (FR de Fotbal), Cristinel Romanescu (FR de Tenis de Masă), Nicu Vlad (FR de Haltere), Alin Petrache (FR de Rugby), Camelia Potec (FR de Nataţie şi Pentatlon Modern), Răzvan Pîrcălabu (FR de Lupte), Irina Deleanu (FR de Gimnastică Ritmică), Gheorghe Vişan (FR de Volei), dar şi preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Cristian Balaj şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu.
Nu este un secret pentru nimeni că infrastructura sportivă este la pământ în multe zone ale ţării, iar baze în care cu ani în urmă se pregăteau sportivi de performanţă sunt acum în paragină.