Administratorul "Fondului Proprietatea" nu vrea ca "Romgaz" să doneze 400 milioane lei pentru susţinerea deficitului

Adina Ardeleanu
Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 17 octombrie 2010

Administratorul "Fondului Proprietatea" nu vrea ca "Romgaz" să doneze 400 milioane lei pentru susţinerea deficitului

Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton Investment Management, se opune "cu tărie" încercării Guvernului să obţină o "donaţie" de la "Romgaz" Mediaş, pentru susţinerea deficitului, potrivit unui comunicaz de presă. Propunerea urmează să fie discutată în cadrul Adunării Generale a Acţionariloe din 18 octombrie.

Mark Mobius, preşedintele "Franklin Templeton", a declarat: "Suntem dezamăgiţi că Guvernul urmează această cale. Reiterăm că ne opunem cu tărie propunerii Guvernului să obţină de la < Romgaz > o donaţie pentru acoperirea deficitul bugetar. Acest lucru ar fi în detrimentul reputaţiei României, prin crearea unui precedent foarte negativ, care ar înrăutăţi percepţia investitorilor străini asupra siguranţei de a face afaceri în România şi ar afecta negativ posibilitatea ca < Romgaz > să fie listat la Bursa de Valori Bucureşti anul viitor".

Guvernul a aprobat, la 18 august, o ordonanţă de urgenţă, prin care mai multe companii de stat pot să facă donaţii la bugetul de stat pentru susţinerea deficitului bugetar. "Romgaz" este singura companie din portofoliul Fondului Proprietatea menţionată în acest act, în dreptul ei fiind menţionată suma de 400 milioane de lei, ca donaţie maximă, se mai arată în comunicatul Franklin Templeton.

"Propunerea Guvernului acţionează împotriva Legii societăţilor comerciale din România şi a Constituţiei României", este de părere Mark Mobius, care continuă: "Mai mult, chiar dacă propunerea este exprimată ca o opţiune, faptul că Ministerul Economiei este acţionarul majoritar al < Romgaz > şi are un interes clar şi întemeiat în această propunere înseamnă că votul poate fi forţat dincolo de puternica obiecţie a altor acţionari. Facem un apel către Ministerul Economiei fie să înlăture acestă rezoluţie din agendă, fie să se abţină la votul din AGA Romgaz".

Greg Konieczny, responsabilul Franklin Templeton pentru Fondul Proprietatea, este de părere că una dintre cele mai bune căi prin care Guvernul poate colecta bani de la companiile de stat este prin dividende. Atfel, în opinia sa, Guvernul ar trebui să îmbunătăţească guvernanţa corporativă în aceste companii, prin instalarea de directori profesionişţi şi independenţi, ceea ce ar avea ca efect o profitabilitate mai bună şi, astfel, o mai bună colectare a dividendelor.

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005, ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Domn' Mobius incepe sa navigheze pe apele involburate ale Dimbovitzei.partea proasta e ca apa e plina de farmchisti, boci, totzi infiptzi inTzepushe.Si in bunul nostru stil, de ce sa nu ne batem joc de orice ar putea sa fie bun pe plaiurule astea? Ca miine cineva o sa ii propuna sa privatizeze Fondul Proprietatea, prin negicere directa...Pe nesthe pungi de praz de la Craiova, infipte in Tzepe, afumate la Sibiiu...Sa vada shi omul asta ce ospitalier e "popolo romeno"...Adica nu e bun OTC-ul, ca ei de la guvernare, nu primeshte nimic...

    ar fi grav daca cineva ancearca sa se bage in colectarile de dividente si mai ales prin lege, asa o sa ne trzim ca in AGEA fp o sa se hotarasca ca soluti pentru iesirea Romaniei din criza toate societatile din potofo liul fp sa doneze dividentele la bugetul de stat si nu stiu de ce nu fp nu a facuto si cu ,dividentele de pe 2007,2008. Legea era si in 6 septembrie

    1. Devreme ce speculatorii fac jocurile la Fondul Proprietatea, care au o influenta si interes atit de mare sa incaseze dividendele grase pde peste 100 de milioane de euro pe care si le-au aprobat, nici premierul nu ar reusi sa se puna cu ei.

      Devreme ce speculatorii fac jocurile la Fondul Proprietatea, care au o influenta si interes atit de mare sa incaseze dividendele grase pde peste 100 de milioane de euro pe care si le-au aprobat, nici premierul nu ar reusi sa se puna cu ei.

    Franklin T. Poate conta pe sustinererea asociacieti actionarilor din FP chiar si prin instanta, daca va fi necesar. Ministerul Economiei trebuie sa invete sa tina cont de actionarii privati din companiile afectati de deciziile sale. La fel si in cazul proiectelor Energetica si Electra, ce implica participatiile fondului, demers foarte toxic in aceasta forma ptr actionarii Fondului Proprietatea,

    1. E binevenita asociatia, devreme ce fostii proprietari, facuti de catre stat actionari cu de-a sila la fond, nici nu realizeaza ce surprize ne mai pregatesc unii demnitari cu interese mari in domeniul energiei si care ne pot afecta valoarea actiunilor primite. Daca se va lista la anul fondul, insa va cadea pretul la bursa, cine raspunde? Statul sau administratorul Franklin T.?

    Pentru mine acest Fond Proprietatea are foarte multe similitudini cu FNI .Aceasi gen de hotie,minciuni,dare de comisioane si dividente grase chiar si cand fondul de departe arata ca o baba ostenita,gata sa-si dea duhul!!!!

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb