ADMINISTRATORUL JUDICIAR ÎL CONTRAZICE PE ZAREMBA Piperea: "Privatizarea Oltchim nu se amână"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 7 octombrie 2013

Piperea: "Privatizarea Oltchim nu se amână"

Privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea va avea loc în această toamnă şi nu la începutul anului viitor, aşa cum a afirmat PCC, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului.

Săptămâna trecută, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, acţionarul minoritar semnificativ al Oltchim, a declarat pentru ziarul BURSA că autorităţile au amânat până în iarnă selecţia unui investitor privat şi până în primăvară privatizarea efectivă a combinatului, în condiţiile în care se aştepta o vânzare rapidă în această toamnă. Domnul Zaremba a subliniat că Oltchim are nevoie de un nou model de business în contextul actual al pieţei petrochimice mondiale, iar ca să supravieţuiască are nevoie să fie privatizat cât mai curând.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a precizat: "Privatizarea Oltchim nu se amână. Aşteptăm raportul de evaluare pentru activele Oltchim, ca să putem constitui acel SPV (special purpose vehice) pe care l-am numit Oltchim 2 şi care va fi curăţat de datorii. Aşteptăm, în aceste zile, raportul de evaluare ca să-l supunem aprobării comitetului creditorilor. După ce avem aprobarea creditorilor, vom şti ce va cuprinde Oltchim 2 şi vom începe negocierile cu investitorii interesaţi".

Mâine are loc licitaţia pentru vânzarea Ramplast, producătorul de profile PVC deţinut de combinatul vâlcean, preţul minim de pornire fiind stabilit la circa 6 milioane de euro. Astăzi este ultima zi de primire a ofertelor, potrivit lui Gheorghe Piperea.

Ziarul BURSA a publicat recent informaţia că de Ramplast sunt interesaţi gălăţenii de la Dynamic Selling Group, pentru care producătorul de profile PVC deţinut de Oltchim lucrează din 2008, în sistem lohn (prelucrează materia primă), potrivit unor surse din combinat. Sunt voci care susţin, însă, că şi compania rusească Oil Gas Trade (OGT) LLC, care a intrat în cursa privatizării Oltchim, ar fi interesată să participe la licitaţia pentru Ramplast. Probabil că OGT prospectează oportunitatea reluării, la Oltchim, a producţiei de materie primă pentru Ramplast, în eventualitatea în care va câştiga cursa privatizării combinatului, afirmă sursele noastre.

Ruşii de la Oil Gas Trade au promis autorităţilor investiţii de 300 milioane de euro în Oltchim. Conform surselor noastre, ei au anunţat că vor să finanţeze Oltchim 2 (care se pare că va cuprinde aproape toate activele Oltchim), până la privatizare, cu suma de maximum 50 milioane de euro.

Sursele noastre afirmă că ruşii vor să li se acorde contravaloarea în acţiuni la Oltchim 2 a acestei sume dacă nu vor fi desemnaţi câştigători în procesul de privatizare.

Despre Dynamic Selling Group se spune că ar fi o firmă controlată din umbră de Constantin Roibu, fostul director general al Oltchim. Domnul Roibu a infirmat însă, recent, aceste informaţii pentru ziarul BURSA.

Vânzarea Ramplast este văzută ca un pas extrem de important pentru viitorul Oltchim, care, potrivit administratorilor judiciari şi autorităţilor, are nevoie de minimum 15 milioane de euro pentru majorarea producţiei. Piraeus Bank şi Banca Transilvania vor să finanţeze Oltchim cu până la 10 milioane de euro, iar condiţia celor două bănci ar fi fost obţinerea acceptului comitetului creditorilor pentru vânzarea Ramplast, mai susţin surse din combinat.

Potrivit Ministerul Economiei, în afară de ruşii de la Oil Gas Trade (OGT) LLC, de Oltchim s-au arătat interesaţi mai mulţi investitori, printre care consorţiul PCC-Fortissimo Capital, Yildirim Turcia, dar şi SIF-urile, care vor să formeze un consorţiu pentru investiţii la Oltchim, împreună cu Chimcomplex Borzeşti, Salrom şi Tricon Energy. Tot de Oltchim este interesată şi banca rusească de investiţii VTB Capital.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. bun dar cu actionarii minoritari ce se intampla ??? statul isi va lua partea de profit pe actiunile detinute la oltchim dar cei care au ramas cu ele blocate le pot trece in caietul de pierderi....mi se pare foarte just asa

    1. ar fi trebuit sa postati complet si cu virgula de rigoare. De aceea permiteti-mi sa adaug; comma privatizarea se anuleaza :-) Caci altfel nu as intelege cine ar fi interesat sa cumpere o firme pentru care UE a deschis o procedura de ajutor de stat cand paragrafele 107, 108 se adreseaza pietii unice si nu comunitare cum era pana la 1 dec 1999, care are un asa zis testat din partea unei firme de consultanta financiara care de fapt nu atesteaza nimic, a altei firme din acelasi domeniu care in anii 2007 si 2008 a mentionat valori diferite pentru anul 2007 a unui post din modificarea capitalurilor proprii si nu in cele din urma sa aiba un capital social care niciodata nu a fost aprobat de AGEA. Daca mai punem la socoteala ca decizia prin care s-a micsorat capitalul a fost hotarata la Tribunalul Vrancea e ca si cum ne-am uita la fimul cu Batman :-) Deci intrebarea ar fi nu ce fac micii actionari , ci cine are anvergura unui batman pentru a se pune cu el. Pupici si salutari domnului doctor :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb