Admiral Markets: Metalele preţioase, la mare căutare

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 ianuarie 2011

Admiral Markets: Metalele preţioase, la mare căutare

Cotaţia aurului poate atinge nivelul 1500 dolari/ uncie la jumătatea acestui an şi maxim 1800 dolari în primăvara anului viitor, conform analizelor "Admiral Markets". Analiştii spun că şi preţul argintului poate creşte cu 25% în 2011, această piaţă fiind, însă, extrem de volatilă.

Metalele preţioase sunt la mare căutare, potrivit analiştilor, după ce în deceniul trecut piaţa imobiliară a fost principala atracţie, iar anterior acesteia, piaţa bursieră. "Admiral Markets" atrage însă atenţia că inves-tiţiile în aur şi argint sunt deosebit de riscante în acest moment, datorită evoluţiei parabolice şi a mediatizării excesive. "Orice necunoscător ar spune că sunt cele mai bune investiţii şi acesta este un semnal de alarmă, iar dezamăgirea va fi mare când preţul se va prăbuşi. Într-adevăr, evoluţia ascendentă mai poate continua, chiar şi pentru un an, dar raportul risc/recompensă este ridicat. Marile fonduri pot vinde la fel de uşor cum au cumpărat, declanşând o panică generală. Aspectele tehnice anticipează cel mai corect un eventual declin şi recomandăm investiţiile în metalele preţioase doar după o scădere de 25-30% faţă de maxim", se arată în analiza "Admiral Markets".

Aurul

Spaima deficitelor, lipsa de încredere în dolar sau euro şi dobânzile minime au influenţat cererea pentru aur, iar aceşti factori nu se vor schimba semnificativ în 2011, conform analiştilor citaţi.

Goana după aur a continuat şi în 2010, pentru al zecelea an consecutiv şi un randament de 30%. În istoria de 125 de ani a burselor, doar o singură dată un trend major a rezistat mai mult, indicii bursieri între 1987 şi 2000, mai notează "Admiral Markets".

Argintul

Spre deosebire de aur care este privit mai mult ca o valută, argintul este în primul rând un metal indus-trial, arată analiza citată: "Cererea industrială este aşteptată să crească cu 20% în 2011, în condiţiile în care capacitatea de producţie a scăzut semnificativ în ultima sută de ani.

Preţul influenţat de cererea inves-tiţională, nu de cea industrială, s-a dublat în ultimele 4 luni ale anului trecut şi s-a triplat în ultimii 2 ani. Mulţi specialişti văd argintul ca o investiţie superioară aurului în următorii ani. Cotaţia poate câştiga maxim 25% în 2011, piaţa argintului fiind însă extrem de volatilă".

Uraniul

După o perioadă de declin şi stag-nare, uraniul a început să se aprecieze la jumătatea lui 2010. La nivel global sunt 58 de centrale nucleare în construcţie, 25 dintre ele în China şi alte 152 în stadiul de proiect. 15% din electricitatea la nivel global este asigurată de centralele nucleare, China consumând 95 milioane tone anual până în 2030, producţia globală fiind de 112 milioane tone.

Cotaţia s-a apreciat 35% anul trecut, depăşind aurul şi acest trend are toate şansele să continue în acest ritm, ţinând cont că din 2013 Rusia nu va mai exporta uraniu şi cererea va depăşi cu mult oferta, sunt de părere analiştii citaţi. Aceştia atrag atenţia că uraniul nu are deocamdată o piaţă a sa, inves-tiţiile realizându-se prin intermediul companiilor exploratoare cum ar fi Comeco, liderul mondial sau Uranium One. "Puţin cunoscută şi mediatizată, investiţia în uraniu poate fi o adevărată mină de aur în următorii ani", susţin cei de la "Admiral Markets".

Economiile emergente

Fluxul de capital către economiile emergente din Asia si America Latină va continua şi în 2011, fiind aşteptată o creştere economică superioară marilor economii, în medie de 6-7%, se mai arată în raportul "Admiral Markets".

Economiile emergente din Asia şi America Latină au arătat o creştere solidă în 2010 atrăgând capital în valoare de 86 miliarde dolari în fonduri, ceea ce a dus la o nedorită apreciere a valutelor locale, potrivit analiştilor: "Presupunerea că această tendinţă se va menţine se bazează pe: datorii mult mai mici, productivitate superioară, cerere internă în creştere şi resurse naturale în unele ţări. Principalul risc vor fi presiunile inflaţioniste ce vor forţa majorarea dobânzilor şi a rezervelor oligatorii. Cu toate aces-tea, pieţele emergente sunt percepute ca active stabile şi o opţiune atractivă pentru portofoliul investitorilor".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb