Adrian Năstase şi ... libertatea presei

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 12 mai 2005

Liderul PSD nu crede că Legea lustraţiei, conform căreia persoanele care au făcut parte din regimul comunist nu mai au voie să deţină funcţii politice, ar duce la consolidarea libertăţii de exprimare

"Legea lustraţiei ar fi fost utilă imediat după Revoluţie. Acum, tema este depăşită", a susţinut preşedintele executiv al PSD, ieri, în cadrul unei debateri cu tema "Libertatea presei".

Adrian Năstase consideră că o lege a lustraţiei nu ar ajuta ca presa să devină mai liberă: "credeţi că manipularea prin presă poate fi făcută numai de politicieni nelustraţi? Eu spun că nu aceasta este cauza care duce la manipularea prin presă", a argumentat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Deşi social-democratul a susţinut, ieri, că legea lustraţiei ar avea ca efect exorcizarea inutilă a acelora care au ajuns la vîrsta pensiei, Adrian Năstase a arătat că PSD a ales, la ultimul Congres, să reducă media de vîrstă din structurile de conducere a PSD de la 65 de ani la o medie de 45 de ani.

Preşedintele Centrului pentru Jurnalism Independent "Academia Caţavencu", Mircea Toma, a afirmat în cadrul dezbaterii, că în timpul fostei guvernări, s-a sesizat, mai ales în domeniul audiovizualului, o "tăcere a mieilor" care a avut legătură cu publicitatea acordată de stat diferitelor publicaţii. "Un Guvern care n-ar fi avut atîţia politicieni de lustrat, nu şi-ar fi putut închipui că presa poate fi cumpărată", a adăugat Mircea Toma.

Fostul şef al Guvernului s-a apărat în faţa tirului de argumente venite din partea presei, susţinînd că banii acordaţi presei din bugetul statului nu au fost daţi de Guvern, ci de ministerele care au primit acele fonduri. "Scrisoarea secretarului general al Guvernului a fost o încercare de a afla încotro merg banii alocaţi de Executiv", a argumentat pesedistul. În opinia lui Năstase cele 65 milioane de euro alocate de fosta guvernare publicităţii de stat nu ar trebui să-l preocupe pe Călin Popescu Tăriceanu, ci ministerele în cauză. "Aceşti bani au fost utilizaţi astfel şi în alte perioade", s-a apărat liderul PSD.

Adrian Năstase apreciază că, de la instalarea Guvernului Tăriceanu, presa este pe un val de inerţie de susţinere, ceea ce duce la erodarea credibilităţii ei. Se pare, însă, că fostul premier a uitat perioada în care, o prea mare susţinere a guvernării sale, din partea aceleiaşi prese, a dus potrivit analiştilor, la erodarea imaginii. Dar nu a imaginii presei. Ci a politicienilor care au fost taxaţi mai apoi de cetăţeni la alegeri.

Mircea Toma a subliniat în cadrul dialogului că intervenţionismul statului în politica editorială a publicaţiilor a ştirbit reputaţia şi credibilitatea celor mai multe ziare. Mai mult, jurnaliştii estimează că publicaţiile ale căror tiraje au fost întreţinute artificial prin publicitate de stat, vor traversa acum o perioadă extrem de dificilă care s-ar putea finaliza cu falimentul.

Aproape de finalul dezbaterii, liderul PSD a exclamat mulţumit, încercînd să facă o glumă "cel mai mare act de manipulare a fost creşterea economică cu 8,3%. Toată lumea l-a crezut un act de manipulare", a întărit politicianul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb