Piaţa de capital vine în întâmpinarea companiilor cu soluţii de finanţare pe care băncile nu le pot implementa, a spus ieri, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu ocazia workshop-ului "Made in Romania", oficialul BVB punctând că, în opinia sa, nu există o competiţie între bursă şi bănci.
Adrian Tănase a declarat: "În piaţa de capital, singura garanţie pe care un investitor o doreşte sunteţi dumneavoastră (n.r. antreprenorii) şi echipa de management, ceea ce spuneţi că faceţi, transparenţa şi eficienţa prin care implementaţi ceea ce spuneţi că faceţi, atunci când vreţi să vă finanţaţi. Asta este garanţia pentru investitorul din piaţa de capital, deci trebuie să vă pregătiţi, să vă modelaţi business-ul, în aşa fel încât să fiţi pe placul investitorilor".
Directorul BVB a punctat că piaţa noastră de capital oferă soluţii pentru diferite nevoi de finanţare, de la deal-uri de sute de milioane de euro la cele de câteva milioane de lei.
"Investitorii vor să vadă că aveţi o poveste, un plan serios de creştere pe care să-l implementaţi. Vor să vadă că ştiţi exact ce aveţi de făcut, că sunteţi dispuşi să respectaţi reguli de bună guvernanţă şi că sunteţi transparenţi. În momentul acela, piaţa de capital vă va remunera", a spus Adrian Tănase.
Reprezentantul bursei a amintit de dimensiunea redusă a pieţei noastre de capital, cu o capitalizare de 10% din PIB, faţă de Polonia, ce are o dimensiune de 30% din PIB, în timp ce, pentru pieţele foarte dezvoltate, cum sunt cele din Statele Unite sau Regatul Unit al Marii Britanii, capitalizarea bursieră o depăşeşte pe cea a PIB-ului.
Adrian Tănase a precizat: "Aş spune că suntem aici din necunoaştere. Necunoaşterea mecanismelor pieţei de capital, care se manifestă de ambele părţi ale pieţei, adică atât în rândul investitorilor cât şi al antreprenorilor. Iar noi bursa, ca loc central al acestei pieţe, vrem să eliminăm această necunoaştere, pentru a creşte dimensiunea pieţei de capital".
În ceea ce priveşte investitorii, BVB promovează, prin programul "Fluent în Finanţe", ideea de economisire în valori mobiliare.
"Toate economiile noastre ar trebui să stea în valori mobiliare şi nu în depozite bancare", a spus Adrian Tănase, care a adăugat: "Preferăm depozitele bancare pentru că nu cunoaştem mecanismele pieţei de capital, care sunt destul de simple".
În ceea ce priveşte antreprenorii, BVB are proiectul "Made in Romania", prin care îşi propune să identifice şi să promoveze antreprenoriatul din ţara noastră.
Programul a demarat în anul 2017, cu 166 de companii nominalizate. La a doua ediţie, numărul nominalizărilor a crescut cu 20%, la 201, pentru ca la ediţia din acest an să fie înregistrate 295 de companii, cu aproximativ 50% peste nivelul din 2018 şi aproape dublu faţă de prima ediţie. Dintre companiile înregistrate la ediţia din acest an, au fost selectate 50 de societăţi, iar 15 au fost premiate în final.