ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Scopul proiectului ESG este să ajute companiile să îşi minimizeze costurile de finanţare a investiţiilor

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2020

Adrian Tănase

Adrian Tănase

"Criteriile non-financiare au căpătat o pondere mult mai importantă pentru investitorii instituţionali, în procesul de luare a deciziilor"

Scopul final al proiectului ESG (Environmental, Social, Corporate Governance) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), este de a ajuta companiile locale să îşi minimizeze costurile de finanţare ale proiectelor de investiţii a spus, ieri, Adrian Tănase, directorul general al bursei noastre, în cadrul videoconferinţei "Investiţii responsabile şi standardele EGS la BVB", organizată de operatorul pieţei de capital.

Adrian Tănase a precizat: "În comunitatea investitorilor, focusul se schimbă de la «shareholdership», care teoretic se uită numai la creşterea veniturilor şi profiturilor, la «stakeholdership», ceea ce implică o perspectivă mai amplă asupra companiilor. Aşadar nu se au în vedere doar ratele de creştere ale profiturilor, ci şi sustenabilitatea acelor profituri create de companii. Iar sustenabilitatea are încorporate toate aceste litere: E - environmental, S - social şi G - corporate governance".

Conform prezentării directorului BVB, randamentul dividendelor acţiunilor companiilor româneşti este în jur de 5%, cel mai ridicat în comparaţie cu cel al burselor din regiunea noastră, iar raportul P/E (Price to Earnings Ratio), de 9,72, are un discount de 20%, faţă de cel al celorlalte burse din regiune.

"Ne propunem să ajungem la un nivel de evaluare similar cu cel al burselor din regiune", a spus Adrian Tănase, adăugând: "Avem multe lucruri de făcut pentru a închide acest gap de evaluare, iar una dintre priorităţile noastre este de a creşte interesul investitorilor pentru că, cu cât interesul este mai mare, cu atât discount-ul este mai mic".

În acest sens, BVB are în vedere mai multe direcţii de dezvoltare, între care îmbunătăţirea clasificării pieţei, care recent a fost promovată la statutul de emergentă secundară de către FTSE.

O altă prioritate este creşterea bazei investitorilor de retail la BVB, a punctat Adrian Tănase, completând: "Vrem să avem un mediu prietenos pentru investitori, să aducem noi produse şi servicii în piaţă, şi aici vreau să amintesc Contrapartea Centrală, proiect pe care l-am iniţiat în acest an şi care sperăm să devină funcţional în 2022".

Nu în ultimul rând, se are în vedere îmbunătăţirea comunicării companiilor cu investitorii, iar în aceast sens a fost lansat proiectul ESG, împreună cu Sustainalytics, a spus Tănase.

Conform prezentării directorului BVB, criteriile non-financiare au căpătat o pondere mult mai importantă pentru investitorii instituţionali în procesul de luare a deciziilor iar în prezent, mai mult de 2.300 de astfel de investitori, ce administrează peste 86 miliarde de dolari, utilizează factori de tip ESG în analize.

În acest context, crearea şi îmbunătăţirea politicilor de sustenabilitate şi creşterea numărului raportărilor non-financiare reprezintă un aspect cheie pentru emitenţii locali, care vor avea o acoperire mai bună din partea investitorilor, vor accesa surse de finanţare pe termen lung, îşi vor îmbunătăţi potenţialul de creştere şi îşi vor reduce riscurile pe termen lung, reiese din prezentarea făcută ieri de Adrian Tănase.

Potrivit directorului BVB, prima fază a proiectului - care se află în curs de desfăşurare, implică evaluarea stării actuale a emitenţilor locali din punctul de vedere al criteriilor ESG, sens în care a fost inţiată colaborarea cu Sustainanalytics,

Al doilea pas presupune construirea un ecosistem de stakeholderi care să sprijine emitenţii în îmbunătăţirea scorurilor ESG.

"Trebuie să le oferim ghidaj în această direcţie, iar aici colaborarea cu Sustainanalytics, BERD, ARIR şi alţi stakeholderi este foarte importantă", a spus Adrian Tănase, adăugând: "Scopul este să oferim companiilor româneşti un ghid în ceea ce priveşte raportările şi educaţia, din punct de vedere ESG".

A doua fază a proiectului, pe care BVB ţinteşte să o lanseze în 2021-2022, are în vedere crearea anumitor oportunităţi de finanţare pentru companii (Green financing solutions), a punctat directorul BVB, dând drept exemplu dezvoltarea unui segment al obligaţiunilor verzi la Bursa de Valori Bucureşti sau crearea de indici ponderaţi cu scoruri ESG (ESG-weighted indices).

De asemenea, Adrian Tănase a subliniat că 61% din acţiunile companiilor ce compun indicele BET au o expunere ridicată pe energie, sector cu nevoi ridicate de investiţii, estimările fiind de 22,6 miliarde de dolari, până în 2030.

"Credem că pentru a scădea costurile de finanţare ale acestor nevoi de investiţii, toate companiile din acest sector şi nu numai, ar trebui să aibă o strategie sustenabilă şi o comunicare îmbunătăţită", a spus Adrian Tănase.

Standardele ESG reprezintă un set de norme pe care investitorii le iau în calcul în procesul investiţional, fiind alcătuite din trei componente: Environment (mediu) - impactul asupra mediului înconjurător rezultat din activitatea companiei; Social (social) - relaţia companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanţă corporativă) - respectarea normelor de guvernanţă corporativă.

Prin intermediul rating-urilor de risc ESG ale Sustainalytics, obiectivele BVB sunt de a oferi majorităţii emitenţilor locali o evaluare iniţială, de a promova investiţiile responsabile şi de a scoate în evidenţă importanţa standardelor ESG în rândul participanţilor locali. De asemenea, iniţiativa urmăreşte să încurajeze companiile locale să îşi alinieze standardele cu cele mai bune practici ESG, care au cunoscut o creştere spectaculoasă la nivel global în ultimii ani.

Rating-urile de risc ESG ale Sustainalytics sunt realizate pentru a ajuta investitorii să identifice şi să înţeleagă riscurile materiale ale companiilor pe care le deţin şi cum aceste riscuri pot afecta perfomanţa companiilor. Rating-urile măsoară riscurile specifice sectoriale ale companiilor şi evaluează cât de bine sunt acestea gestionate.

Rating-urile, care se împart în cinci categorii (neglijabil, scăzut, mediu, ridicat şi sever) sunt comparabile între diferite industrii şi oferă o dimensiune cantitativă a nivelului de risc la care companiile sunt expuse.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ai aparuuut? Pe unde ai fooost?Prin ce tari ai călătorit? Noi aici suntem bine cu cele maxim 30 de societăți de la bursă .Drăgoi, Ciurezu Fercala sunt încă neastamparati o sa-ti povestesc eu dar după ce despachetezi lucrurile si după ce pui magnetii pe frigider !

    1. ????

      Era smiley, dar asta pune semne de întrebare ... Mi-a plăcut mesajul tau

    Get your money for nothing, get your chicks for free

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb