ADRIAN VASCU: "Doar 25% din tranzacţiile imobiliare din Cluj sunt finanţate de bănci"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 26 septembrie 2016

"Doar 25% din tranzacţiile imobiliare din Cluj sunt finanţate de bănci"

Piaţa imobiliară din Cluj Napoca s-a aflat pe o tendinţă de creştere în anul 2015, atât ca număr de tranzacţii, cât şi ca volum al acestora şi, nu în ultimul rând, ca evoluţie a preţului mediu pe metrul pătrat în segmentul apartamentelor, susţine Adrian Vascu, senior partner Veridio, care a realizat broşura "Tranzacţii imobiliare Cluj-Napoca 2015".

Domnia sa ne-a declarat: "Am continuat proiectul de la Cluj, am ajuns la a treia ediţie şi vom merge mai departe. Sper să se contamineze şi alte municipii din România şi tonul să îl dea sectoarele din Bucureşti. Analiza este interesantă atât la nivel de informaţii anuale, cât şi ca analiză a tendinţelor.

Merită comparat nivelul preţului din piaţă rezultat în urma analizei noastre cu cifrele existente în diversele analize de piaţă. Suma rezultată din analiza noastră provine din contractele de vânzare-cumpărare, iar celelate analize pornesc de la oferte. Cred că este demn de remarcat faptul că doar circa 25,7% din tranzacţii beneficiază de credite bancare. Restul tranzacţiilor sunt realizate din surse proprii".

Anul trecut, au fost înregistrate 7007 tranzacţii imobiliare, cu o valoare totală de circa 358 milioane euro, în creştere valorică faţă de anul precedent cu aproximativ 26%.

În segmentul apartamentelor, au avut loc 4.536 de tranzacţii, în valoare de 226 milioane euro, în creştere cu 21% faţă de numărul celor din 2014, respectiv cu 33,4% mai mult decât în anul anterior, ca valoare.

Cele mai multe tranzacţii au avut ca obiect apartamente cu suprafaţa cuprinsă între 35 şi 55 metri pătraţi. Cele construite înainte de anul 2000 au o pondere de 53% din valoarea tranzacţionată. Cei care au cumpărat apartamente s-au finanţat din bugetul propriu în proporţie de 64%, preţul mediu fiind de 873 euro/mp.

În ceea ce priveşte casele, tranzacţiile efectuate anul trecut au atins volumul de 432, cu 19% mai multe decât în 2014. Valoarea acestora s-a cifrat la 51,4 milioane euro, fiind mai mare cu 42,9% decât în anul precedent.

Finanţarea a provenit din surse proprii, în proporţie de 85% din valoarea tranzacţiilor.

Cea mai scumpă casă tranzacţionată în Cluj este localizată în cartierul Andrei Mureşanu, tranzacţia fiind încheiată la puţin peste 1,2 milioane euro.

Numărul tranzacţiilor cu terenuri a fost 410 (+7% versus 2014), valoarea acestora ajungând la 16 milioane euro (+1,5% faţă de 2014).

Cele mai multe şi mai valoroase tranzacţii au vizat terenuri cu suprafeţe de 500 până la 1.000 de metri pătraţi.

Terenul cu cel mai mare preţ - puţin peste 600.000 de euro - a fost tranzacţionat în cartierul Între Lacuri. Cei mai mulţi cumpărători s-au finanţat din propriile surse, acestea acoperind o pondere de 94% din valoarea tranzacţiilor, iar cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată a fost de aproximativ 15.000 mp. Cel mai frecvent au fost tranzacţionate parcele de teren cu suprafeţe cuprinse între 500 şi 1.000 mp.

La alte tipuri de proprietăţi tranzacţionate anul trecut în Cluj-Napoca regăsim persoanele juridice, spaţiile comerciale, de birouri, industriale şi office, mai arată broşura citată. Acestea au fost în număr de 1.629, valoarea tranzacţiilor ajungând la 64 milioane euro.

Mănăştur a fost cartierul cu cele mai multe tranzacţii (1.194) şi cu cele mai valoroase operaţiuni (circa 49,9 milioane euro).

Cele mai mari tranzacţii au fost realizate de persoane juridice şi includ o clădire tip office şi un supermarket.

Top 10 cele mai valoroase tranzacţii PJ (persoane juridice) însumează peste 15,5 milioane euro, din cele aproximativ 56 milioane euro tranzacţionate de persoanele juridice în 2015.

În luna septembrie au fost înregistrate cele mai multe tranzacţii imobiliare, la nivelul municipiului.

Conform noii broşuri referitoare la piaţa rezidenţială din Cluj-Napoca, Bună Ziua este atât strada cu cele mai multe tranzacţii (235), cât şi strada cu cele mai valoroase tranzacţii (în jur de 13,8 milioane euro).

Achiziţiile persoanelor juridice reprezintă 15,6% din valoarea tranzacţiilor imobiliare realizate anul trecut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. deci valoarea medie pe mp este cu cel putin 20-25% mai mica decat se minte prin presa sau pe la agentiile imobiliare ... si faptul ca sunt asa de multe tranzactii in numerar inseamna ca se spala bani din greu, inca ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb