ADRIAN VASILESCU, BNR: Băncile nu trebuie să provizioneze creditele către "Hidroelectrica"

Elena Voinea, Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 iunie 2012

Băncile nu trebuie să provizioneze creditele către "Hidroelectrica"

Comisia Europeană: Dacă statul român hotărăşte să acorde garanţii guvernamentale, trebuie să notifice Comisia, ca să obţină aprobare

Principala grijă a bancherilor care au creditat "Hidroelectrica" este constituirea de provizioane, ceea ce le va afecta profiturile din acest an. Printre bancherii care s-au arătat nemulţumiţi de intrarea în insolvenţă a "Hidroelectrica" se numără Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank. Domnia sa susţine că instituţiile de credit vor proviziona întreaga expunere, chiar dacă s-a promis că vor fi plătite ratele la timp după intrarea în insolvenţă, măsură contraproductivă, care va afecta împrumuturile pentru alte companii de stat.

Banca Naţională a României nu este, însă, de aceeaşi părere.

Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, ne-a declarat că băncile nu vor proviziona creditele acordate către "Hidroelectrica", pentru că producătorul de energie urmează să fie reorganizat, nu lichidat.

În privinţa faptului că cele mai multe dintre împrumuturile pe care "Hidroelectrica" le are la bănci sunt garantate prin contractele cu "băieţii deştepţi", iar anularea acestora ar duce la pierderea garanţiilor, Adrian Vasilescu ne-a precizat că aceste contracte reprezintă o chestiune de ordin juridic.

"Nu este problema BNR, pentru că Banca Centrală verifică doar dacă legea este respectată", potrivit domniei sale.

Consilierul Guvernatorului BNR ne-a mai spus că depinde de fiecare bancă cum îşi organizează activitatea ca să facă profit.

De asemenea, avocatul Marius Coltuc ne-a declarat că băncile nu trebuie să facă provizioane pentru creditele acordate către "Hidroelectrica", motivând că legea insolvenţei prevede că societatea nu poate fi executată şi nici nu poate fi determinată rambursarea anticipată a creditelor.

Alte probleme legate de datoriile "Hidroelectrica" la bănci, pe care decizia de intrare în insolvenţă le aduce în discuţie, sunt cele privind garanţiile.

Împrumuturile contractate de la unele bănci au, în spate, garanţii de stat, iar pentru celelalte instituţii de credit, statul ar putea, de asemenea, să emită garanţii guvernamentale, susţin surse din piaţă.

Dacă statul ar acorda astfel de garanţii, atunci ar fi posibil ca acestea să fie considerate ajutor de stat, de către Comisia Europeană (CE).

Contactaţi de ziarul "BURSA", reprezentaţii CE ne-au declarat că în cazul în care statul hotărăşte să acorde garanţii guvernamentale, trebuie să notifice Comisia, ca să obţină aprobare.

Instituţiile de credit au obligaţia să constituie şi să regularizeze lunar provizioanele aferente împrumuturilor existente în sold la finalul fiecărei luni, prin includerea pe cheltuieli sau reluarea pe venituri, indiferent de rezultatul financiar al perioadei în cauză, se arată în regulamentul BNR, privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit.

În cazul intrării unei companii în insolvenţă, creditorii pot depune cereri de admitere a creanţelor, pe care administratorul judiciar le verifică, potrivit Legii Insolvenţei. Pe baza creanţelor admise de către adminis­tratorul judiciar, acesta întocmeşte tabelul preliminar de creanţe, în termenul stabilit de către judecătorul-sindic. În urma soluţionării de către judecătorul-sindic a eventualelor contestaţii, administratorul judiciar întocmeşte tabelul definitiv de creanţe.

Potrivit notificării "Hidroelectrica", termenul limită pentru depunerea cererii de admitere a creanţei este 4 august, termenul de verificare a creanţelor, întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar - 24 august, termenul de definitivare a tabelului creanţelor - 8 septembrie, termenul pentru soluţionarea contes­taţiilor la tabelul preliminar - 24 august, iar locul şi data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor - 29 august.

Planul de reorganizare cuprinde un program de plăţi care include creanţele pe care compania debitoare se obligă să le achite creditorilor şi termenele aferente acestor plăţi. Programul de plăţi se întocmeşte pe baza estimărilor privind veniturile companiei şi creanţele înscrise în tabelul definitiv de creanţe. Acestea din urmă pot fi reduse prin intermediul planului de reorganizare, în cazul în care compania aflată în insol­venţă nu poate să obţină veniturile necesare achitării lor. Odată confirmat planul de reorganizare, re­ducerea devine definitivă, so­cietatea fiind descărcată de obligaţia de plată.

Reprezentanţii Ministerului Economiei (MECMA) ne-au confirmat, vinerea trecută, că a existat o întâlnire cu oficialii băncilor în care s-a discutat despre situaţia "Hidroelectrica". În cadrul întâlnirii, reprezentanţii ministerului au evidenţiat importanţa reorganizării cu succes, în cel mai scurt timp, a activităţii "Hidroelectrica" pentru plata datoriilor.

Reprezentanţii MECMA au subliniat faptul că, în cadrul procesului de reorganizare, nu se are în vedere şi nu va fi promovată nicio acţiune de înstrăinare a unor active dedicate Sistemului Energetic Naţional, nu vor scădea capacităţile de producţie a energiei electrice şi nici nu vor fi vândute acţiunile deţinute de stat la Hidroelectrica. (Alina Toma Vereha)

Sindicat: Reorganizarea Hidroelectrica se va face fără vânzarea de active şi cu asigurarea locurilor de muncă

Reorganizarea Hidroelectrica, companie intrată miercuri în insolvenţă, se va face fără vânzare de active, cu asigurarea stabilităţii locurilor de muncă şi menţinerea în integralitate a drepturilor salariaţilor.

"Părţile semnatare se angajează că reorganizarea Hidroelectrica se va face din punct de vedere al mecanismelor economice, fără vânzarea de active, cu menţinerea în integralitate a drepturilor salariaţilor societăţii şi cu asigurarea stabilităţii locurilor de muncă, într-un climat normal de muncă în scopul redresării economice a societăţii", potrivit unui acord încheiat vineri de Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, filiala Hidrosind a Hidroelectrica, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Hidroelectrica şi administratorul judiciar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb