• Euro a coborât, ieri, la 4,3778 lei
Cursul leu/euro este insensibil la turbulenţele politice, cum ar fi moţiunea de cenzută împotriva Executivului, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR)
Domnia sa a precizat: "Cursul a început de foarte sus la începutul lunii. Pe urmă au fost fluctuaţii, ca pe o piaţă ideală. Asta îi place pieţei, oricărei pieţe, dar mai ales unei pieţe valutare, să aibă zig-zag. În perioada următoare aş dori să exis-te aceeaşi mişcare în zig-zag. S-ar putea să avem şi mişcări liniare, nu neapărat în zig-zag. Piaţa acum are stabilitate şi rămâne cu această stabilitate".
Paritatea leu/euro s-a apropiat în primele zile ale acestei săptămâni de maximul istoric de 4,3794 lei/euro, înregistrat pe 19 martie.
Analiştii ING Bank notează într-un raport că, marţi, au existat semne de intervenţii valutare în piaţă.
"Volumele tranzacţionate între 12:30 şi 13:00 (n.r. marţi), momentul în care Banca Centrală publică cursurile de referinţă ale monedei naţionale, au fost cele mai ridicate de la începutul anului. Asemenea concentrare indică prezenţa Băncii Centrale în piaţa valutară şi faptul că presiunea de depreciere se pare că a fost atenuată sugerează că, pe termen scurt, potenţialul unei deprecieri suplimentare este limitat, chiar dacă mediul extern ar putea să continue să nu fie favorabil monedei naţionale".
BNR a afişat, ieri, un curs de referinţă de 4,3778 lei/euro, în scădere cu 0,13 bani, faţă de şedinţa precedentă. Dolarul american a pierdut, ieri, 1,30 bani în faţa leului, Banca Centrală afişând o rată oficială de 3,3131 lei/dolar. De asemenea, francul elveţian a coborât, ieri, la 3,6435 lei/franc, de la 3,6458 lei/franc.
• Nu se întrevede o perioadă de relansare economică
Turbulenţele de pe plan extern încă persistă şi nu se întrevede o perioadă de relansare economică, a precizat Adrian Vasilescu. Domnia sa a adăugat că "parametrii economici" ai ţării noastre sunt, în prezent, dependenţi de ceea ce se întâmplă pe plan internaţional: "Lumea în care trăim şi lumea acestui moment este una de turbulenţe. Criza poate că se cam stinge şi nu vor mai fi prea multe ocazii să vorbim la modul acesta abuziv despre criză. Cert este însă că nu se întrevede încă o perioadă de relansare pe care o aşteaptă toată lumea şi o aşteptăm şi noi românii. Dacă criza se stinge şi relansarea nu vine ce va fi? Va fi o perioadă binară, un fel de laborator pentru viitoarea bază a viitorului ciclu economic. În acest laborator vor fi multe turbulenţe. Sunt multe turbulenţe şi acum".
Adrian Vasilescu a spus, ieri, că ţara noastră are nevoie de consum, pentru a avea creştere economică, dar acesta nu trebuie să stimuleze producţia altor ţări aşa cum s-a întâmplat în trecut.
• BNR va găzdui, în iunie, Constituenţa FMI şi Băncii Mondiale
Banca Naţională a României va găzdui, în luna iunie, Constituenţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale, reuniune la care vor participa 12 guvernatori şi miniştri de finanţe, a declarat ieri, Guvernatorul Mugur Isărescu.
În cadrul FMI, ţara noastră face parte din grupa de ţări (constituenţa) care include Armenia, Bulgaria, Bosnia Herţegovina, Cipru, Croaţia, Georgia, Israel, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, Ucraina, potrivit datelor BNR. Grupa de ţări este reprezentată în Consiliul executiv al FMI de un director executiv olandez, ţara noastră având un reprezentant în cadrul biroului acestuia, care îndeplineşte funcţia de consilier.
Fiecare dintre ţările menţionate este, anual prin rotaţie, gazda întâlnirii reprezentanţilor ţărilor din constituenţă.
Ţara noastră a mai fost gazda acestei reuniuni în anul 1998.
1. Vasilescu-Pinnochio
(mesaj trimis de vasile în data de 26.04.2012, 07:46)
Domnule fost sef la scinteia tineteretului, tine-ti povestile pt pensionari. Reducerea la un minim +/-1% al intervalului de fluctuiatie e f riscanta, pr ca aruncati in piata cu valuta prin bancile prietene..Raiff, BRD