Inflaţia este o dezordine a preţurilor, iar dacă băncile centrale ar interveni prin atacarea zonei de energie ar face mai mult rău decât bine, a declarat, vineri, într-o dezbatere de specialitate, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României, informează Agerpres.
"Sper că nu voi fi taxat ca arogant, dacă voi spune că o deviză care circulă, astăzi, în toate băncile centrale că atunci când inflaţia se învolburează într-o zonă, într-o ţară sau pe întreg globul, băncile centrale spun - şi Fed şi BCE şi Banca Angliei şi Banca Canadei şi Banca Japoniei - că, în anumite condiţii, inflaţia este, până la urmă, o dezordine a preţurilor. Când sursa asta este energia, iar ca băncile centrale să intervină să atace sursa asta ar face mai mult rău decât bine. Doamna Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene, s-a exprimat foarte plastic că dacă Banca Centrală Europeană urcă dobânda şi intră să lovească inflaţia, credeţi că n-o să mai bată vântul în morile eoliene, credeţi că o să se termine cu seceta care seacă lacurile şi nu mai ajunge apa cât este necesară fie în reactoarele atomice, reactoarele nucleare, fie în hidrogenul din termo-hidrocentrale ? Ei bine, această lecţie, pe care băncile centrale au învăţat-o, cred eu foarte bine în aceşti ani de criză, începând din decembrie 2020 şi până acum - Banca Naţională a României a învăţat lecţia asta în anii '90 şi de atunci a avut nenumărate ocazii s-o aplice (...) - când marile bănci vorbesc despre inflaţie îşi stabilesc un cadru pe o distanţă de 40 de ani. Se duc în urmă, în anii '70, când au avut loc două şocuri petroliere foarte puternice în lume şi care s-au soldat cu o inflaţie de două cifre (...) România s-a confruntat cu cinci cicluri inflaţionare, nu mai puţine. Primul a fost cu inflaţie de 200 şi 300%, din '90 până în '93. Al doilea a fost cu 150%. Aceste două cicluri inflaţioniste au avut o cauză: liberalizarea preţurilor, pentru că noi am avut preţuri fixe şi trebuia să intrăm în economia de piaţă", a spus Vasilescu.
Acesta a adăugat că liberalizarea preţurilor a fost o cauză şi dacă banca centrală s-ar fi atins de această cauză a inflaţiei ar fi zdrobit-o.
"(...) în toată perioada asta de criză, începând din 2020, noi am avut o singură recesiune, de 3,7 în 2020. Practic, a fost o recesiune modică, ceea ce se numeşte o cădere lină sau aterizare lină. Aşa că Banca Naţională, practic, a dat lecţia altor bănci cum se procedează în condiţiile în care, dacă ar interveni pe piaţă ca să lovească inflaţia, ar face mai mult rău decât bine", a susţinut reprezentantul BNR.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2022, 13:10)
deci pregatiti-va pentru mai multa inflatie pt ca astia n-au de gand sa faca nimic.
2. Inflatia glibala de acum e rezultatul bancilor cen
(mesaj trimis de Revoltat în data de 09.12.2022, 14:13)
Mai precis a FED care a printat si pompat dolari 10 ani peste tot in lume plus 2 ani de relaxare fiscala si stimulente fiscale din pandemie. Inflatia galopanta de acum e chiar rezultatul politicilor concertate ale bancilor centrale din lume cu politica monetara FED si politicile SUA. E ridicol ca Vasilescu sa mai si laude politicile bancilor centrale, cand vedem ce dezastru au declansat, ca suntem numai la inceput!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2022, 14:31)
normal ca asa e doar fac pe prostii... inflatia era deja aici cand a inceput razboiul.
2 de ce oare in romania avem inflatie16% si in europa media, repet media e 8%, cand toti au probleme cu energia?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2022, 15:19)
Mai multi bani la stat adunati in mod mai putin vizibil !