Centrala termoelectrică cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut trebuie să fie funcţională la sfârşitul lunii decembrie, în prezent lucrările fiind realizate în proporţie de 90-92%, a declarat, ieri, directorul general Romgaz, Adrian Volintiru, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.
Directorul general al Romgaz a spus: "Cu siguranţă trebuie ca la sfârşitul lui decembrie centrala de la Iernut să fie funcţională. Nu avem altă soluţie şi vom face toate eforturile în continuare pentru a o avea la cheie atunci. Iernut este o investiţie la cheie. (...) General Electric în acest proiect, ca a treia parte, reprezintă un mare plus pentru noi şi ne va ajuta să atingem acest deziderat".
În data de 26 aprilie, Romgaz a încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro un act adiţional la contractul de achiziţie publică pentru executarea Centralei Termice Iernut, ce prevede finalizarea centralei la data de 26 decembrie 2020, potrivit raportului companiei remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Adrian Volintiru a spus: "Din fericire am avut sprijinul şi suportul atât al Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a domnului Virgil Popescu, cât şi a Guvernului, care ne-au ajutat, ne-au înţeles şi au emis o hotărâre de Guvern prin care prelungesc programul PNI până în decembrie. În acelaşi timp, ne implicăm la fel de activ în discuţiile cu consorţiul ca să aducem finanţarea la zi, chiar ne implicăm în finanţarea lor. Este implicat într-un acord tripartit şi General Electric, ceea ce pentru noi reprezintă un punct în plus şi o apreciere deosebită pentru ceea ce vrem să facem din partea partenerului american. (...) General Electric în acest proiect, ca a treia parte, reprezintă un mare plus pentru noi şi ne va ajuta să atingem acest deziderat".
Directorul Romgaz a subliniat că unul dintre principalele motive de întârziere a lucrărilor la centrală a fost pandemia de Covid-19 deoarece pe şantier "nu au putut fi prezenţi mai mult de 200-220 de persoane, în condiţiile în care, realist, este front de lucru pentru 700 de persoane".
Contractul dintre Romgaz şi asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro, ce prevede realizarea proiectului "la cheie" (respectiv proiectare, livrare echipamente, execuţie lucrări şi punere în funcţiune), a fost semnat în data de 31 octombrie 2016, şi prevedea finalizarea lucrărilor la 36 de luni de la data intrării sale în vigoare.
În luna ianuarie a acestui an, Romgaz şi asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro au prelungit termenul de execuţie a contractului, finalizarea lucrărilor extinzându-se la 40 de luni de la intrarea sa în vigoarea, pentru în data de 26 mai 2020, termenul de finalizare să se extindă la 47 de luni.
Anul trecut întârzierile au provenit, îndeosebi, ca urmare a unor lucrări de întărire a fundaţiei centralei precum introducerii de la 1 ianuarie 2019, prin OUG 114, a salariului de minim în construcţii, potrivit conducerii companiei.
Centrala de la Iernut, investiţie iniţială de 269 milioane de euro fără TVA, va avea o capacitate instalată de 430 MW.
Echipamentele principale şi ingineria de bază sunt furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se ocupă de lucrările de construcţii - montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.
Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.
Pentru următorii cinci ani, Romgaz are în vedere investiţii de circa 15,69 miliarde lei, conform Strategia de Dezvoltare/Investiţii pentru perioada 2020-2025 a companiei, ce va fi supusă aprobării acţionarilor în data de 15 iunie a acestui an.
Programul este orientat, în cea mai mare parte, către producţia de gaze naturale (circa o treime din sumă), asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) şi producere - stocare energie electrică (o altă treime din sumă, respectiv 5,475 miliarde lei), diferenţa de bani urmând a fi folosită către diversificare - petrochimie şi producţia energie electrică, în următorii cinci ani.
Acţionarul majoritar al producătorul de gaze naturale cu sediul în Mediaş este Statul Român care, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri deţine 70% din Romgaz.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2020, 11:29)
Program ambitios !
Orientarea programului este asemanatoare celui de la SNP , cand OMV a devenit actionar majoritar la la o societate 100% a statului . Este adevarat ca a investit multe miliarde de euro . Dar acum statul avand 20% din SNP , prin taxe , impozite si didvidende castiga mai mult ca atunci cand a fost proprietar integral . Avand o baza a businessului diversificat - productie de hidrocarburi , distributie prin statiile OMV Petrom din tara si strainatate , productie de energie electrica prin centrala de la Brazi care poate asigura energia electrica pentru 10% din consumul intern - este mult mai rezistenta la socurile de variatie a pretului petrolului . Are si statii de incarcare pentru automobile electrice pe care in functie de cerere le poate multiplica . Iar staff-ul companiei a , nu demult a declarat si a reconfirmat ca in anii urmatori , in conditiile normale va face eforturi ca in anii urmatori sa creasca suma alocata pentru dividende .
La Romgaz de asemenea , s-a comunicat ca se va merge pe largirea businessului . Prima investitie este centrala de la Iernut cu o capacitate de producere de peste 6% din consumul intern .
Insa aici este o situatie diferita fata de cea de la SNP . Statul este actionar cu 70% . Dar poate ca va invinge intelepciunea si vom asista la un miracol la o societate de energie cu actionar majoritar STATUL sa reuseasca sa performeze spectaculos .
Nu in ultimul rand este laudabila si comunicarea regulata cu investitorii .
1.1. Ciuciu! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2020, 13:44)
La Volintiru nu e problemă "comunicarea regulată cu investitorii "ci doar...realizările!
El chiar comunică prea mult și cam atât.
Despre Petrom ai perfectă dreptate desi multi nu înțeleg!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vorbe în data de 28.05.2020, 14:04)
Articol de imagine pt Volintiru .Obiectul de activitate al SNGN -Romgaz este descoperirea de zacaminte de gaze si valorificarea lor .De la an la an declinul natural si de productie e tot mai mare .Romgaz traieste din productia sondelor vechi .Managerul anului nu a facut nimic pt ca Romgaz sa devina o societate care sa fie un jucator de baza pe piata europeana a energiei .Romgaz a devenit un balaur cu picioare de lut .Cei mai grav ca noi avem inca resurse de gaze dar consumatorul casnic le plateste foarte scump .Romgaz nu a fost capabil prin Volintiru sa si refaca sucursala de distributie ,vanduta la E.On -,tot managerul Volintiru - nu a reusit sa cumpere o parte din actiunile care se pare urmeaza a fi vandute de unul din investitorii in zacamantul din Marea Neagra .Noi ne laudam cu o termocentrala resuscitata .
3. Sng
(mesaj trimis de Laric în data de 28.05.2020, 14:13)
Este bine ca se oferă mai multe date despre amânările de la Iernut. Ar fi fost interesante și mai multe date financiare; pierderile sau cheltuielile suplimentare datorate întârzierilor.diversificare afacerii este estebenigna numai atât timp cât nu este extrem de costisitoare și nerentabilă.altfel seamănă cuinvestitiiledin vechiul regim!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Bula în data de 28.05.2020, 14:45)
Pe Volintiru nu l intereseaza cheltuielile .Inca Romgaz mai are gaze , Dupa dezvaluirile aparute in mass -media in aceste zile ministrul economiei pe care Volintiru il tamaiaza in articol trebuia sa l suspende ,nu sa l lase sa apara prin presa cu rezultatele lui "exceptionale "si sa ne spuna ce eforturi grozave depune pt bunul mers al societatii.
4. Vine vara și...
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2020, 19:34)
Volintiru abia așteaptă vara, va anunța precis o "mare"investitie prin Turcia,Dubai (că în Grecia a investit de sa rupt!)își va lua suita si la drum..