Adrian Zuckerman: "Cea mai mare piedică la dezvoltarea economiei sunt rămăşiţele acestea din zilele comuniste de companii de stat care pierd bani an după an"

F.D.
Macroeconomie / 30 iulie 2024

Sursa foto: https://ro.usembassy.gov/ro/

Sursa foto: https://ro.usembassy.gov/ro/

Excelenţa Sa Adrian Zuckerman, ambasador al SUA în România între 2019 şi 2021, a vorbit despre probleme economice din România, relatează DCNews.ro.

E.S. Adrian Zuckerman a fost prezent la conferinţa "UPGRADE ROMANIA: Impactul marilor investiţii ale anului 2024", conferinţă organizată de trustul DC Media Group. Acesta a vorbit despre creşterea taxelor şi creşterea datoriei publice. De asemenea, fostul ambasador pus în evidenţă dezvoltarea economiei şi "rămăşiţele din zilele comuniste".

"Cum vedeţi evoluţia economică şi socială a ţării noastre prin prisma lucrurilor pe care le vedeţi şi le analizaţi?", a fost întrebat E.S. Zuckerman.

"Asta este o întrebare despre care cred că putem vorbi trei zile. Sunt multe lucruri bune, dar sunt multe lucruri care trebuie schimbate, din păcate. Lucrurile care mă sperie pe mine: creşterea taxelor, care au un efect negativ, în opinia mea, pe multe, multe investiţii şi businessuri din România; creşterea datoriei publice, care cred acum că este în jur de 50, poate un pic mai mult de 50% din PIB, nici nu sunt sigur unde o să ajungă, unii spun că o să fie chiar la vreo 200 de miliarde de euro, nu sunt sigur unde se termină.

Dezvoltarea economiei

Lucrul, în opinia mea, care trebuie adresat, nimeni nu vorbeşte despre asta, este cum dezvolţi economia pentru că una e să tai din ce se plăteşte de Guvern şi alta e cum ridici, cum dezvolţi economia ca Guvernul să aibă mai mulţi bani, dintr-o economie sănătoasă. În opinia mea, cea mai mare piedică la dezvoltarea economiei sunt rămăşiţele acestea din zilele comuniste de companii de stat care pierd bani an după an.

Sunt în jur de, companiile de stat, companiile municipale, judeţene, sunt în jur de vreo 1400. În afară de vreo 10 companii, toţi pierd miliarde de lei, de euro anual. Un exemplu bun este TAROM, sunt liniile feroviare, sunt multe alte care pierd... nici nu se ştie, nici nu pot să aflu numere exacte, câţi bani pierd ăştia. Dacă nu le-ar fi dat statul bani la aceste companii n-ar fi o gaură la buget, nu ar exista problemele care există şi ar deschide piaţa pentru companii private să aibă competiţie.

Aşa că, în opinia mea, lucrul la care trebuie dat atenţie e cum scapă România de aceste vestigii din zilele comuniste, de companii care pierd bani an după an, zi după zi şi Guvernul tot le dă bani", a precizat Excelenţa Sa Adrian Zuckerman.

E.S. Adrian Zucker a mai vorbit în trecut, la DCNews, despre majorarea taxelor şi a dat un exemplu cu o "găleată cu o ţeavă":

"Acum am văzut, exemplu, că au majorat taxele - încearcă să plătească mai mult pentru sindicate - taxele, costul pentru gaz, costul pentru petrol pentru maşină. De ce? Care e planul? Cum iei banii înapoi? De exemplu, un buget e ca o găleată cu o ţeavă care iese şi pui apă în găleată şi iese prin partea aialaltă, şi dacă nu mai ai apă s-a dus, s-au dus banii, trebuie să împrumuţi de la cineva să umpli găleata din nou. Cum faci bani aici? Faci de la o economie sănătoasă unde ai taxe pe o companie. Dacă pui prea multe taxe compania se duce altundeva, de aia a plecat Enel, de aia a plecat Hunt Oil, de aia e numai o companie în peste 15 ani care extrage gaz din Marea Neagră. Sunt legi care nu ajută investitorii străini, mai ales americani, să intre în piaţa română, dacă majorezi taxele şi mai puţini vin".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. 1400 de firme căpușe?? Habar n-aveam și nimeni nu vorbește!

    1. Si aceste 1400 de firme sunt capusate maxim de oamenii pusi acolo de partide , care trimit banii inapoi la reprezentantii partidelor .Asa functioneaza sistemul!

      O DA. Furt din banii de taxe.

    Si in SUA transportul feroviar de calatori(Amtrack) metrouri, constructii civile ect sunt in pierdere si subventionate de stat,

    cea mai mare piedica pt dezvoltarea Ro sunteti voi,americanilor,care ne bagati pe gat,la preturi exorbitante armament de zeci de miliarde ca ne ataca rusii,parca rusul atat are de facut!

    cu banii aceia ,pe care ii donam Ucrainei ca suntem bogati rau,puteam face a doua industrializare a Romaniei,sa nu mai cumparam tot din China si vest,noi doar sa facem cereale,nici macar carne,cherestea,fier vechi,un pic de lohn industrial,videoceat si IT! 

    1. Poate ca acum nu ne ataca, dar poti sa risti? Sa bagi banii in altceva ramanand fara aparare ca apoi mujicul lacom sa ia moca?

      decat sa fim Ucraina,2 distrusa dar cu coada pe sus ,conducatorii in buncar si prostii in transeie,mai bine cumparam un pic de gaz,un pic de petrol,taxa de protectie dar ne alegem cu ceva decat arme,baze militare si clontu mare!

      un pic de gaz , ce prostii vorbiti acolo. cecenia, belarus, coreea de nord. asta e ruski mir, nu "un pic de gaz"

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb