Adriana Tănăsoiu, Depozitarul Central: "Există o efervescenţă legislativă în Uniunea Europeană"

A consemnat ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iunie 2011

Un grup de 30 de specialişti din toată Europa va dezbate şi va formula recomandări privind modalitatea de implementare a noii legislaţii europene, potrivit Adrianei Tănăsoiu.

Un grup de 30 de specialişti din toată Europa va dezbate şi va formula recomandări privind modalitatea de implementare a noii legislaţii europene, potrivit Adrianei Tănăsoiu.

Doamna Tănăsoiu vorbeşte, în partea a doua a interviului acordat ziarului "BURSA", despre efervescenţa legislativă de la nivelul Uniunii Europene în domeniul pieţei de capital.

Adriana Tănăsoiu a fost fost selectată de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe de Capital (European Securities & Markets Authority - ESMA), să facă parte din Grupul care va asista ESMA la implementarea reformelor în pieţele de capital din Uniunea Europeană.

Interviu cu doamna Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central - partea a II-a

Reporter: La ultima AGA, acţionarii Depozitarului au aprobat majorarea capitalului social cu 3,49 milioane de lei, prin încorporarea unor rezerve din 2006 şi 2007. Vă ajung banii pentru planurile de dezvoltare ale Depozitarului? Voiaţi să capătaţi statut de bancă...

Adriana Tănăsoiu: Ne mai trebuie. Planurile continuă.

Legislaţia actuală menţionează doar existenţa băncii cu licenţă completă, neexistând noţiunea de bancă cu scop limitat, ceea ce ne-ar trebui nouă.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene se lucrează la elaborarea unei legislaţii ce va fi aplicabilă depozitarilor centrali.

În proiectul acestei legislaţii este menţionată posibilitatea ca depozitarii să deţină o licenţă bancară cu scop limitat... Nu ştim, deocamdată, dacă este vorba despre două licenţe sau despre una singură, având în vedere că activitatea de bază a unui depozitar este de compesare-decontare a tranzacţiilor. Cert este că această legislaţie va fi implementată şi în ţara noastră după adoptarea ei la nivel european.

Reporter: De câţi bani aţi avea nevoie ca să obţineţi statutul de bancă cu scop limitat?

Adriana Tănăsoiu: Capitalul minim al unei bănci este de cinci milioa-ne de euro, potrivit legislaţiei europene. Cerinţele BA-SEL I şi II menţionează că valoarea capitalului social depinde de riscurile pe care şi le asumă fiecare bancă. În reglementările BNR, apare cerinţa ca o bancă să aibă capital de 37 milioane lei, adică mai mare de cinci milioane euro. Noi acum avem cinci milioa-ne de euro capital.

Aşteptăm să vedem care va fi suma minimă menţionată în legislaţia europeană ce va fi emisă în curând.

Banii din majorarea de capital îi vom folosi la implementarea proiectelor la care lucrăm, precum Target 2 Securities şi SWIFT.

Reporter: Când este preconizată mutarea sediului Depozitarului în aceeaşi clădire cu Bursa de Valori Bucureşti?

Adriana Tănăsoiu: În luna iulie.

Reporter: Ce veţi face cu arhiva? Unde va fi depozitată?

Adriana Tănăsoiu: Arhiva nu va fi depozitată în clădirea BVB, ci în alt spaţiu, în condiţii bune, similare celor în care am păstrat-o până acum.

Reporter: Care este rostul mutării, având în vedere că Depozitarul nu va putea să îndeplinească una dintre funcţiile sale, respectiv păs-trarea arhivei operaţiunilor emitenţilor?

Adriana Tănăsoiu: Mutarea nu a fost făcută pentru arhivă. Ne mutăm pentru ca toate companiile din grupul BVB să fie în acelaşi sediu, astfel încât să colaborăm mai strâns.

Reporter: Poate fi colaborarea "mai strânsă", având în vedere că directorul general al Bursei este preşedintele Depozitarului?

Adriana Tănăsoiu: Da, poate. Avem multe proiecte comune la care lucrăm şi o prezenţă în acelaşi spaţiu ajută comunicarea.

Reporter: Tot în AGA de la finele lunii mai, acţionarii au votat aprobarea schimbării destinaţiei unei părţi din profitul pe 2007, res-pectiv a sumei de 6,2 milioane de lei, din rezerve pentru majorarea capitalului şi distribuirea acestor bani ca dividende acţionarilor. Care este efectul acestei măsuri asupra societăţii?

Adriana Tănăsoiu: Măsura a fost propusă de acţionari şi aprobată de aceştia în AGA. Practic s-a schimbat o hotărâre AGA anterioară privind repartizarea profitului aferent anului 2007. A trebuit să rezolvăm, întâi, problema acţionarilor neeligibili. Procedura a fost de durată şi s-a finalizat recent. Acum, Depozitarul nu mai deţine acţiuni în nume propriu. Distribuirea acestei sume nu ne afectectează proiectele pentru că avem fonduri suficiente.

Reporter: Aţi fost selectată de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe de Capital (European Securities & Markets Authority - ESMA), să faceţi parte din Grupul care va asista ESMA la implementarea reformelor în pieţele de capital din Uniunea Europeană. Concret, ce veţi face?

Adriana Tănăsoiu: Este un grup în care au fost selectaţi 30 de specialişti din toată Europa.

Grupul va dezbate şi va formula recomandări privind modalitatea de implementare a noii legislaţii europene.

După cum ştiţi, în Uniunea Europeană, există o efervescenţă legislativă în ceea ce priveşte pieţele de capital.

MiFID-ul este în revizuire, este de aşteptat ca legislaţia pentru contrapărţile centrale să intre în procedura de aprobare în acest an, legislaţia privind depozitarii este în curs de dezvoltare, iar legislaţia privind schemele de compensare, vânzările în lipsă şi fondurile de investiţii este în discuţie.

Toate aceste lucruri, inclusiv modalitatea tehnică de implementare, vor fi discutate în acest grup.

Reporter: Aţi menţionat de vânzările în lipsă. De ce nu se fac vânzări în lipsă la noi, având în vedere că ele sunt posibile acum şi că brokerii au reclamat mult timp că nu au aceste instrumente?

Adriana Tănăsoiu: Probabil că cei de la Bursa de Valori Bucureşti pot să vă dea mai multe informaţii privind acest lucru. Presupunerea mea este că brokerii au fost preocupaţi până acum să îşi auditeze sistemul informatic ca să poată să tranzacţioneze prin conturi globale şi nu au avut timp să îşi facă procedurile pentru împrumutul de acţiuni, necesar pentru vânzările în lipsă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Brokerii sunt plecati cu totii la SIBEX.La meciul de baraj. SIMA vs. Ancuta. De-aia nu avem ce ne trebuie, pentru ca il avem pe Farmache.Punct.

    iar acum te dai mare experta ... ma indoiesc ca asta te-au invatat institutiile straine pe unde ti-ai luat diplomele. Ca sa nu vorbesc de complicitate la eludarea in masa a impozitului pe profit. Oare ce ar spune mentorii tai de le-am trimite articolele aparute in presa? Chiar sta Romania in duduia asta? Profesioniistii compromisi de propriile fapte rusinoase, NU mai au ce cauta in demnitati publice inalte. Ma inteb oare cine va sesiza parchetul ptr subminarea pietei de capital, ca exact asta a facut ani de zile madam Tanasoiu prin traficul pe care l-au organizat la Depozitar, demn de un stat african si nu de unul european. Ma intreb cand s-o autosesiza si ANAFul, carand registrul cu miile de contracte incheiate pe holurile institutiei.

    1. Efervescenta cu care in ultima vreme doamna rubiconda aprinde felinare rosii prin presa arata disponibilitatea si probabilitatea unei schimbari la conducerea Depozitarului. Sa speram ca de aceasta data vor fi mai inspirati in alegerea marionetei decat a fost cazul la BVB.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb