"Advent" lansează un fond de investiţii de 330 milioane de euro pentru Europa Centrală, inclusiv România

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie 2005

"Advent International" va lansa ACEE III, un nou fond de investiţii, în valoare de 330 milioane de euro, destinat ţărilor Europei Centrale, inclusiv România. Fondul va investi, printre altele, proiecte din domeniul media, comunicaţiilor, materialelor de construcţii, sănătate, serviciilor financiare şi retailului. ACEE III este unul dintre cele mai mari fonduri destinate Europei Centrale şi va viza inves-tiţii în companii din regiune care se află într-un grad avansat de dezvoltare.

Pricipalii investitori ai fondu-lui sînt Teachers" Private Capital, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Alpinvest Olanda. Aproape jumătate din capitalul pentru ACEE III provine de la investitori care nu au mai inves-tit în regiune, ceea ce demonstrează că interesul instituţiilor financiare pentru Europa Centrală a crescut în ultima perioadă.

"Advent International" a inves-tit, prin celelalte două fonduri, în 26 de companii, două treimi dintre acestea fiind ulterior vîndute către investitori stra-tegici sau cotate la bursele locale sau internaţionale. În ultimii doi ani, fondurile Advent Central European au investit în Terapia - companie româneas-că din domeniul medicamentelor, în Bolix - companie poloneză de construcţii chimice, Danubius - post de radio maghiar, Intercity - firma turceas-că de transport feroviar şi Compania Bulgară de Telecomunicaţii (BTC).

În acelaşi timp, Advent a ieşit din mai multe afaceri din Europa Centrală, cum ar fi MobiFon, Oskar Mobil, Zone Vision, Euromedia, Radio Kolor şi Slag Recycling.

Emma Popa-Radu, Principal Advent International, a declarat: "Ne-am atins ţinta, ceea ce arată interesul în creştere al investitorilor în regiune. Ne aş-teptăm ca afacerile să crească şi ca număr, dar şi ca mărime". În opinia sa, evoluţiile determinate de aderarea mai multor ţări din regiune la UE, dar şi stadiul înaintat al procesului de integrare în cazul altor state, au condus la o perioadă propice pentru afaceri în Europa Centrală.

"Această zonă a înregistrat cea mai mare creştere economică din Europa şi ne aşteptăm ca această evoluţie să continue pentru o perioadă de timp îndelungată", a spus Emma Popa-Radu.

Advent International este în-registrată în Statele Unite, a fost fondată în 1984 şi a inves-tit pînă în prezent mai mult de 4,8 miliarde de euro (aproximativ şase miliarde de dolari) în 13 ţări din America de Nord, Europa de Vest şi Europa Centrală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb