ADVERTORIAL Creşterea salariului minim de la 1 iulie 2024

Comunicate de presă / 13 mai

Creşterea salariului minim de la 1 iulie 2024

Salariul minim brut va creşte de la 3.300 la 3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie. Creşterea respectivă are loc în contextul în care statul român şi-a propus ca până la sfârşitul anului 2024 să se alinieze Directivei Europene privind salariile minime adecvate în UE. Această directivă presupune ca salariul minim, în statele în care există, să ofere un viaţă decentă pentru muncitori.

Cu cât va creşte salariul minim?

Creşterea salariului minim brut va fi de 12,12%, mai exact 400 lei. Salariul minim net va creşte de la 2.079 la circa 2.217 lei.

Această creştere ar trebui să susţină circa 1,5 milioane de români care sunt angajaţi cu salariul minim. În contextul în care am avut inflaţie destul de mare în ultimii 3 ani, puterea de cumpărare a banilor a fost erodată, preţurile au crescut, este firesc ca o creştere a salariului minim să fie benefică pentru multe persoane.

Cu toate acestea, deşi creşterea salariului brut este semnificativă, cu ce rămân "în mână" angajaţii nu a înregistrat o creştere extraordinară. Cu alte cuvinte, creşterea salariului net nu va fi una semnificativă. Acest lucru se întâmplă din cauza taxelor mari care sunt în România.

România are cele mai mari taxe pe muncă

Conform unui studiu realizat de către Romanian Business Leaders privind impozitarea veniturilor din salarii în 16 ţări europene, România are printre cele mai mari taxe pe veniturile din salarii.

Astfel, un angajat din România care câştigă 5.000 de lei, va rămâne "în mână" cu 57,2% din salariul său brut, mult sub media europeană de 64,9%.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că în România nu există un sistem progresiv de impozitare, unde persoanele cu venituri mici să plătească impozite mai mici, iar odată ce veniturile cresc, să crească progresiv şi cotele de impozitare.

Ce beneficii îmi aduce creşterea salariului minim?

Creşterea salariului minim net cu doar 138 de lei nu va avea un impact semnificativ asupra nivelului de trai al angajaţilor. Având în vedere inflaţia din ultimii ani, aceşti bani vor fi direcţionaţi către acoperirea cheltuielilor de consum care au tot crescut.

Pe de altă parte, aceşti bani pot fi direcţionaţi către economii şi/sau investiţii în diverse instrumente financiare, acţiuni, obligaţiuni, fonduri mutuale etc. Studiile arată că 2 din 3 români nu economisesc bani pentru zile negre. Jumătate dintre români nu ar putea sa-şi acopere cheltuielile nici măcar o săptămână dacă ar rămâne fără venituri

Concluzii

Deşi salariul minim pe economie a crescut considerabil în ultimii ani, această creştere nu a fost la fel de mult resimţită şi de către angajaţi. Unul dintre principalele motive este inflaţia care a erodat destul de mult puterea de cumpărare a banilor, diminuând din creşterea nominală a salariului.

Pe de altă parte, nu mai suntem ţara cu cel mai mic salariu minim, am depăşit Bulgaria şi Ungaria, iar salariul mediu pe ţară este aproape 1.000 euro.

Recomandarea este ca pe cât posibil să profităm de creşterile salariale pentru a face şi economii şi investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb